All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Detta förtappade

Den stekpannan från Tefal med stjärnkocken Jamie Olivers namn är lätt repas i beläggningen och missgynnas av det stora stekpannan testet utförs av svenska Provnings- och Forskningsinstitut ( SP). Testvinnaren kostar inte hälften så mycket, skriver tidningen Testfakta.

- Teflon ökar risken för cancer

- Extra fint

på uppdrag av Testfakta och Göteborgs Posten har Tekniska Forskningsinstitut testad kvalitet och hållbarhet nio vanliga stekpanna av en non-stick / teflon. Bäst i testet är Fiskars Functional form, som har varit på den norska marknaden en stund.

- Det mest kända varumärket i Norge är Högang-Polaris, som också blivit en del av vårt företag senare. Så naturligtvis är det särskilt trevligt att en av Fiskars tidiga produkter, som har funnits på marknaden länge, kommer ut som den bästa i testet, säger Kalle Kaas, chef för Fiskars i Norge.

Celebrity Cheers

Det är inte så bra för stekpannan med Jamie Olivers kändisnamn. Den stekpanna från Tefal är med kastruller Kokkärl från Coop och Hard Face Kovanaama från Hackman, stekpannor i testet som skrapat lätt. Värmefördelningen i en Jamie Oliver-panna är också bland de fattigaste, och allt som allt hamnar stjärnkocken stekpanna på näst sista plats - bara "slagen" av sam- och Hackman-pannor på delad jumbo utrymme.

Något som inte blir smickrande som Jamies pan är den absolut dyraste stekpannan av allt i detta test. Testvinnaren är bland de billigaste.

Testa naken kock matsuksess i London

fick Jamie Olivers produkter ett allvarligt slag mot tidigare år, då en matklype från Tefal med Oliver namn på det, återkallades. Anledningen är att klyvningen separerar de giftiga ämnena PAA i mat.

Använd inte denna matklypen

Test kokkärl (Testet görs av Testfakta. Se)
Pans Totalpoäng Kommentar
Fiskars Functional Form 4 4 Best i test
Nordica Oden Stål 4, 3 Bra, men ojämn temperatur
ICA Selection 3, 6 sämre reptålighet
Åhléns Nero induktion 3 5 Sämre reptålighet
Le Creuset Toughend 3, 4 Sämre reptålighet, vilket kräver mer värme
Ikea Favorit 3, 3 Sämre reptålighet, vilket kräver mer värme
Tefal Jamie Oliver Stainless Steel 3 1 Dålig reptålighet, ojämn temperatur
Coop Kokkärl 3, 0 Dålig reptålighet, kräver mer värme.
Hackman Hard Face Kovanaama 3, 0 Dålig reptålighet, vilket kräver mer värme.

Här är testresultaten:

För mer information, se hela testet vid testfakta.

Har du bra eller dåliga erfarenheter med köksredskap som nämns i den här artikeln eller med andra typer av köksredskap? Du kan dela dina åsikter med andra i diskussionsforumet nedan.

Om testet

Tekniska forskningsinstitutet har testat stekpannorna i sitt laboratorium och enligt en standardmetod som bland annat utvecklats av Konsumentverket. Kaminerna värms upp till 180 grader för att därigenom bli utsatt för en roterande visp upp till 5000 rundor. Efter vissa intervall har kedlen inspekterats visuellt för att se hur mycket beläggningen har skadats.

Testresultaten visar att stekpannan stekar inte mer än en tredjedel av vad den mest riven resistenta stekpannan kan klara.

Laboratorietestet innebär också att värmefördelningen och pannans förmåga att behålla värmen som kaminen emitterar mäts. Och med avseende på sista minuten-punkten är det stora skillnader: Med samma effekt på spisen separerar den 90 grader i pannan, mellan den bästa pannan från Fiskars och det värsta från Coop.

Gjutningspannor!

Och till slut ett tips för dig med en sliten teflonpanna: Enligt Ulf Rick vid Kemikalieinspektionen borde du kasta stekpannan när beläggningen börjar flinga och lossna. Det finns risk för att du kan få små bitar av plast som kan innehålla cancerframkallande ämnen.

ADVERT

Mest populära