All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Rengöringsmedel

Tvättservice hör till vardagliga persistenta prosa övningar, eftersom det inte finns något annat botemedel än att bara göra dem. Du kan självklart minska tvätthastigheten, men förr eller senare behöver du fortfarande tvätta. Och då måste du också ha ett tvättmedel. Några försöker ut alternativa metoder för att hålla dina kläder rena, medan de flesta fortsätter med ett litet arsenal av produkter. Och till dessa har svenska testfakta genomfört ett test av tvättmedel för färgade textilier.

Enligt testfakta separerar mycket av tvättegenskaperna hos de enskilda produkterna.

Och ingen hanterar fläckar från kaffe och te. Något, enligt Martin Hansson, redaktör för Testfakta, kan ha att göra med avsaknaden av blekmedel.

Varje år försvinner det enligt miljöstatus. inte mer än 20 000 ton tvättmedel i norska tvättmaskiner, och spelarna lägger mycket pengar på marknadsföring av sina produkter. Testfakta frågar om det ska finnas mer pengar i produktutveckling, eftersom några av de kända märkena får dåliga betyg i testet. Men samtidigt satt både Omo och Blenda sig i toppen av testet.

Kompromissprodukter

Ingen av produkterna får toppbetyg i testet, och det kan bero på att de är kompromissprodukter som kommer att vara rena men inte lika starka att de tar färgen.

- Den stora utmaningen med färgmedel är att de båda tvättar rena samtidigt som färgerna bevaras, säger Anthony Million till testfakta. Han arbetar i det franska laboratoriet Eurofins, som har utfört testet på uppdrag av Test Facts.

Stor skillnad mellan sämsta och bästa

Produkterna testades för både sina tvätt- och färghållande egenskaper. När det gäller färgerna, både hur kläderna bleks och hur färgerna sprids mellan olika fält i mångfärgade plagg.

Rengöringseffekten testades på flera typer av fläckar, såsom kaffe, te, rött vin, stekpanna och smink. Den överlägsna vinnaren på detta område blev Lidls Formella (som inte finns i Norge). Utmaningen är att den också tar bort färgerna nästan lika effektivt, och har därför Formula Tests fattigaste färgbesparande egenskaper. Enligt testfakta är tvättmedlet ett exempel på en dålig balanserad produkt.

Sämst av tvätten var Grumme, som är en produkt som endast säljs via nätbutiker. Men enligt testfakta får Ariel och Lina också dåliga betyg på detta område.

- Det är mycket skillnad mellan de bästa och de fattigaste rengöringsmedlen när det gäller rengöring, och det blir lätt för en konsument att bara bestämma sig genom att testa olika produkter, säger Anthony Million.

Stärka styrkorna

Man skulle tro att ett tvättmedel uppdrag är att ta bort fläckar, men testet avslöjade faktiskt att flera av produkterna förstärkte några av fläckarna.Detta inkluderade fläckar kaffe och te.

Anledningen är att färgmedel inte innehåller blekmedel, vilket skulle fläcka men också skada klädesfärgen.

- Denna typ av fläckar bör försök att tvätta med tvål innan fläcken kan torka. Du kan också använda separata fläckborttagare innan du tvättar plagget, rekommenderar Anthony Million.

- Minska mängden tvättmedel

Även om det finns stora variationer i rengörande egenskaper är skillnaderna mycket mindre när det gäller färgbevarande egenskaper.

Testet visar också att färger som svart och gult är svårare att bevara, till exempel marinblå, eftersom de flesta tvättmedel fungerar bra.

Enligt testfakta är ett tips för att undvika blekning av färger helt enkelt att använda mindre diskmedel än rekommenderat på förpackningen.

- Det handlar bara om att tvätta bort svett och inte färgning, du kan minska mängden. Ett annat tips är att använda flytande tvättmedel. De är inte lika effektiva mot fläckar, men bevara färgerna bättre, förklarar Million.

Hur testet genomfördes

Testet genomfördes på 14 olika platser, rakning, matfett, motorolja, barnmat, blod, choklad, senap, gräs, kaffe, te, vin, juice, tomatpuré och lera.

Kompositionerna testades i fyra tvättar med en vattentemperatur av 40 0 C, och det beräknades ett medelvärde.

Färghållande egenskaper testades i 14 olika färger. Resultatet mättes efter tvätten tvättades 20 gånger i 40 graders vatten tillsammans med tre kilo sängkläder. Färgförlusten mättes med en så kallad spektrofotometer och betygsattes för en 5-siffrig skala, varav fem är bäst.

Kompositionerna mättes också vid det så kallade färgblödning, som handlar om hur mycket en färg Spridningen mellan olika färg paneler av ett klädesplagg. Teckenuppsättningen gjordes efter en femte skala, med fem som bäst.

Klicka. nej har räknat på testfaktas 5-siffriga skalor för en 6-siffrig skala. Bästa produkt emot när betyget 4, 22, och eftersom avvikelsen 6 är så stor, valde vi att inte använda högsta betyg, men började omfattningen av 5.

Testet genomfördes med produkter från både Sverige, Danmark och Norge. I vår presentation har vi bara inkluderat de produkter som finns på den norska marknaden. Det betyder att Formil från Lidl, Skona från Ica och Netop from Net inte ingår. Dessutom har tre av produkterna begränsad tillgänglighet på den norska marknaden. Det gäller Ariel, Lina och Grumme.

För tre av produkterna var den förpackningstyp som användes i testet inte tillgängligt. Detta gäller för Via, Ariel och Grumme.

Läs mer:

För att förhindra bakterier växer i din tvätt

Tvätta hus med vinäger

Därför luktar dina träningskläder sura

Hur handdukar mjuka igen

TEST av rengöringsmedel: svenska Testfakta har Du testade tvättmedel som finns på den norska marknaden. Foto: ILLUSTRATION: Roshan Tofighi / Testfakta

ADVERT

Mest populära