All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Detta kostar stugan

Många stugaägare upptäcker att stugan blir dyrare än förväntat, säger Liv Mjelde, ordförande för Norska Hytteförbundet. Hon rekommenderar alla potentiella stugaägare att noggrant överväga vilka utgifter som är förknippade med stuguthyrning.

- Ställ in en budget innan du köper stugan och se vad kostnaderna är och om du kan försvara det. Glöm inte ränta och avdrag, kommunala skatter och eventuella skatter. Du kommer inte komma undan, säger hon.

Eftersom norska stugor sträcker sig från de enklaste byggnaderna på några kvadratmeter till hyddapalatset med en lyx som de minsta kan drömma om är det svårt att ge specifika priser. Det är emellertid möjligt att ställa upp allmänna punkter som du som en potentiell stugaägare borde undersöka innan du skickar bud. Här är tretton saker som du borde överväga att delta i stugan budgeten:

Liv Mjelde, ordförande för den norska föreningen av stugor. Foto: Norska Hytteforbund

Avgifter. Är stugan på tomt eller på fastighetsbasis? Om tomten är fäst, kommer det att finnas en årlig avgift.

Officiell registrering. Observera och, om tillämpligt, dokumentavgift om du går igenom mäklare.

lån. Om du hämtar ett lån måste du ange utgifter för ränta och avdrag på lånet i din budget. Om du inte har en fast ränta måste du överväga en eventuell räntehöjning.

Insurance. Du borde försäkra både stugan och innboarden. Förra året, Om uppskattat att över 100 000 stugor var försäkrade på insättningen.

Kommunalavgifter. Om stugan är ansluten till de kommunala tjänsterna måste du räkna med kommunala avgifter för vatten, avlopp och renovering.

Cabin Tax. Finns det fastighetsskatt i kommunen? Fastighetsskatten gäller alla huvudbyggnader på fastigheten, även stugor. "Vissa kommuner ser fastighetsskatt som en möjlighet att" mjölka "stugan ägare, medan andra tar hänsyn till att fastighetsskatten kommer att träffa bönder i kommunerna, säger Mjelde.

Travel. Resekostnader mellan hytten och hemmet måste också inkluderas i budgeten. Om du kör bil kommer det att kosta dig bensin och kanske en vägtull.

Heat. Bränslekostnader, vare sig el eller trä, måste också ingå i beräkningarna.

Power är inte billigt och du kommer att elda med trä, du är beroende av någon som kan leverera veden, säger Mjelde.

Road. Om det finns väg till stugan måste du beräkna kostnaderna för underhåll, överbryggning och eventuellt en vägtull om det är en lokal vägkarta.

Underhåll. Som alla byggnader måste hytten också bibehållas, och för det måste du ha verktyg och utrustning. Det kan vara allt från regelbunden färgning eller färg för att reparera läckor i taket. "Det här kräver antingen att du har tid att ta hand om dig själv eller att lägga bort den för andra, och då blir det ett helt annat pris, säger Mjelde.

Vatten. Om det inte finns något vatten i kabinen, måste du antingen använda inköpsvattnet eller investera i rening av tillgängligt vatten för att dricka det.Dessutom kräver flera kommuner att gråvatten rengörs innan det släpps. Om du vill komma in i vatten måste du ansöka om utsläpp av sanitetsavlopp. "Att bara hantera ansökan kostar pengar," sa Mjelde. Dessutom kommer självklart kostnaderna för jobbet själv.

Möbler. Om du köper stugan omöblerad, var noga med att ta med beräkningen vad det kostar att passa in i stugan.

Sea. Har du en stuga vid havet, kanske du vill ha en båt. Då måste du ta med din båt, motor, flytvästar, fiskeredskap och kanske en båt eller en båt om den inte är tillgänglig på fastigheten.

Men inte allt är bara kostnader. Det finns minst en positiv nyhet: om du har en hög nettovärde kan du faktiskt spara rikedomskatt genom att investera i ett fritidshus. Anledningen är att bostadsvärdet aldrig ska överstiga 30 procent av marknadsvärdet.

Förutom att äga sin egen stuga är ett värde i sig. Möjligheten till rekreation och friluftsliv på egen hand ger ett obeskrivligt nöje, avslutar Mjelde.

ADVERT

Mest populära