All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Denna kostnad bredband när du avmarkerar TV

Med både NRK, TV2, Netflix, HBO och många andra på nätet, behöver du inte strikt TV längre .

Men det har ofta varit svårt att bli av med den traditionella TV-boxen från kabelföretaget och bara gå till sitt online-erbjudande.

Å andra sidan måste företag nu erbjuda bredband utan att betala för TV-erbjudandet. Men betalar det?

Både större har öppnat

I februari förra året skrev vi om Pål Listuen, som ansåg att han inte fick välja ut ur TV-paket från Canal Digital, då han skulle ha bredband.

Nor huvudkonkurrent Get've varit villig att låta sina kunder väljer bort TV-paket, även om de redan i oktober 2015 lovade att de skulle ändra praxis.

Nej, du kan inte välja bredband och tv som du kommer

Få en stund erbjöd TV fast bredband till ett urval pilotkunder, och från det nya året, har de gjort sina TV fix bredbandstjänster tillgängliga för alla.

Canal Digital har redan öppnat ett tag före nyår, och erbjuder nu fyra hastigheter utan ett TV-paket.

Du sparar pengar, men ...

Du sparar självklart pengar för att rensa TV-rutan. Men några av pengarna tar tillbaka kabelbolagen i form av en prishöjning på bredband ensam.

- Endast priset för bredband har ökat, det är kunder som har fler produkter från Få som får rabatt. Få ger kunder som har både TV och bredband en paketrabatt och de som väljer att köpa endast bredband får inte rabatten. Alla våra priser inkluderar kostnader för drift, underhåll och modernisering av nätverken, säger kommunikationschef Silje N. Thoresen i Get to Dinside.

Hennes kollega Tormod Sandstø i Telenors företag Canal Digital har samma förklaring till varför bredband ensam kostar mer.

Är norska bredbandspriser för höga?

- Bredband har inte blivit dyrare för någon efter förändringen. Prisskillnaden ligger i kostnaden för att ha tillgång till webben själv, vilket ligger till grund för både tv och nätverket. Dessa kostnader omfattar drift, utveckling och den ständiga uppgradering som ser till att hela tiden bibehålla ett nätverk som är förberedd för framtiden, skriver Sandstø till oss i ett e-postmeddelande.

Svårt att jämföra

Att jämföra bredbandshastigheter är inte så lätt. De hastigheter som erbjuds är mycket olika, och dessutom är det ofta en skillnad i hastighet upp och ner.

Det är inte alla som har turen att kunna välja och växla mellan leverantörer.

Bostadsgruppen eller samhället du bor i, kan till exempel ha gjort ett långsiktigt kontrakt. Och vissa bor så att inga bredbandsföretag finner det lönsamt att sätta kabeln.

För många är det därför lämpligt att överväga att välja TV utan för att byta leverantör.

SNABB: Med fiber får du vanligtvis samma hastighet upp och ner. Tyvärr är sådana kablar inte tillgängliga någonstans. (Foto: Lodimup / Shutterstock / NTB Scanpix) Se mer

Hur är priserna

Canal Digital mest populära kombinerad TV / bredband paket "Bredband 60", som ger 60 megabit per sekund ner och 20 upp. Här kostar bredbandet 529 kronor i månaden. Utan kostar TV samma hastighet 679.

Här är skillnaden 150 miljoner i TV-paket favör, eftersom det verkligen är för alla andra hastigheter.

TE-WE: Canal Digitals TV-erbjudanden är kraftigt moderniserade med Netflix och andra erbjudanden. (Foto: Canal Digital) Visa mer

Om man tittar på får, kostnaden bredbands del av "folk paket" M med TV (75 ned / 15 up) 519 per månad. Utan TV kostar samma pris 669 - dvs 150 kronor mer här också.

Den mest prisvärda Get-varianten är S med 30/10. Här betalar du 419 kr med TV och 569 utan. Bredband ensam kostar 150 kronor mer en månad.

Get-varianten L med 150/15 kostar 599 kr tillsammans med TV och 769 utan. XL med 250/20 699 med TV och 899 utan och XXL med 500/50 999 i TV-paket och 1 249 NOK ensam.

Skillnader på 170, 200 respektive 250.

Vem är bäst på TV-lös?

För att jämföra priserna mellan de två företagen måste vi korrigera för olika hastigheter.

Vi tog därför månadsavgiften och dividerade antalet megabit för respektive upp och ner hastigheter.

Hur man beräknar hur många dollar du betalar per megabit per sekund.

UTAN DEKODER: Chromecast och Apple TV ger dig nu mycket av samma TV-erbjudande som en traditionell avkodare. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke) Se mer

För jämförelsens skull har vi inkluderat en tredje stor aktör också, Altibox. Detta företag har länge sålt TV och bredband som två separata produkter och arbetar med samma hastighet upp och ner.

Altibox-priserna kan variera var som helst i landet. För enkelhets skyld har vi valt att använda priserna på vår lokala Altibox-leverantör i Oslo, Vikenfiber.

För att göra priserna jämförbara har vi uteslutit etableringsavgift, modem, dekoder och monteringskostnader. Du bör ändå undersöka detta innan du överväger att ändra.

Vi inser också att bredband och tv inte handlar om pris ensamma. Kanal erbjudanden, utrustning och uppgradering alternativ är också viktiga faktorer som inte är så lätt att trycka in i ett bord.

Skillnaden mellan upp och ner

  • Hastigheten på bredband mätt i megabit (1 000 000 bitar eller 1000 kilobits) per sekund.
  • Nedfart är hastigheten när du tar emot data.
  • Snabbare hastighet när du skickar data från dig.

I tabellen nedan visas i kronor hur mycket du måste betala per megabit per sekund av de tre leverantörerna. Det första numret visar hastigheten nere, den andra uppåt. Hastigheten ökar från vänster till höger.

Same vid höga hastigheter

Här ser vi intressant nog att du betalar en hel del mer att "släppa" TV: n med de lägsta hastighet än med den högsta

Klicka på tabellen för att se en större version.Grafik: Pål Joakim Pollen mer

Som ni ser, kommer det att finnas mindre skillnader (och lägre priser per megabit) dyrare abonnemang väljs av Get eller Canal Digital.

MODEM: Ta 699 för detta modem. Men det är också allt du ansluter till bredband. Visa mer

Även med Altibox får du betydligt mer för dina pengar med högsta hastighet. Och här är priset ganska lika med och utan TV. Med andra ord finns det ingen rabatt om du kombinerar TV och bredband.

Det kan därför tyckas att regeln att ju mer du köper desto billigare gäller det här också.

Men då var det behovet då. Många kommer troligen att tro att 50-60 megabit ner är tillräckligt, utan att det behövs hög uppfart. I sådana fall blir bredbandet klart dyrare när du tar bort TV-rutan om du är kund hos Canal Digital eller Get.

LÄS ETT:

Fiber-, koppar- och tv-kabel - vad är skillnaden?

Här är mobilt bredband billigast

Du kan kräva ersättning när bredband är

ADVERT

Mest populära