All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Detta rengörings misstag kan förstöra ditt golv

- Det finns otroligt många olika material där ute, så det är viktigt att du alltid rådfrågar tillverkaren om tvättrådgivning, säger Malin Skaar, tvättexpert och chef för Lilleborg Consumer Service.

Olika tvättar behövs för olika material, och det är inte allt material som kan tåla världen med starka rengöringsmedel eller slitstark rengöring.

Enligt Skaar använder många människor för mycket rengöringsmedel så att ytorna blir klibbiga. Det är också inte ovanligt att använda för mycket vatten på parkettgolvet, vilket verkligen borde tvättas med så lite fukt som möjligt för att hålla det rent under en längre tid.

- Om du är osäker på om materialet tål rengöringsmedel bör försöka en diskret plats först, och låta det gå ett tag innan du kontrollerar att det har gått bra. Läs alltid rengöringsprodukten som du ska använda. Det finns viktig information om användning, dosering och så vidare, informerar Skaar.

Tvättmedlet löser upp lederna

Steinar Klubben Nilsen är seniorforskare vid Sintef Building Research. Han berättar om flera typiska misstag vi gör vid tvätt, vilket kan förstöra materialet i huset, inklusive användning av sura tvättmedel i badrummet.

- Acid rengöringsmedel löser upp lederna så att de så småningom försvinna. Det finns ett speciellt problem i duschen eftersom vi använder mycket tvättmedel där. Du borde använda som neutrala medel som möjligt och ju mer du tvättar desto mindre behöver du. Det mesta av smutsen kan faktiskt avlägsnas med en mikrofiberduk, och helt utan användning av tvättmedel.

Det finns också andra material vi vill ha på ett bad som inte tål starka medel, och vi upplever därför samma problem. Marmor, som många av oss svär till nu, och kalksten blir lätt ful när vi överdriver tvättmedelsstyrkan eller använder sura rengöringsmedel.

VARNING: Högtryck reningsanordning på husväggen, ammoniak på köksbänken och massor av vatten på parkett är misstag som kan förstöra trä. Foto: PHOTO: Colorbox. com

Drop högtryckstvätt och vara försiktig med terrass träd

Det är också dags för vårstädning och sedan kanske du vill notera att högtryckstvätten bör hållas långt borta från trä. I vilket fall som helst bör du vara mycket försiktig om du väljer att använda den.

Det är inte tillrådligt att använda högtryckstvätten på träet på väggen eller på terrassen - då kommer det att visa sig, "påpekar Nilsen.

- Det finns några tillverkare som säljer produkter för att passa tillämpningen - med separata munstycken till exempel, men det stannar med trädgårdsslangen som det har trycket tillräckligt.

Mark är glad att när du spola väggen ska spolas uppifrån och ner för att förhindra vattenhamnar panelen, så att du riskerar att mögel och röta.

När vi är utomhus är det också bra att tänka två gånger innan du börjar terrassen.Terrasserna är bleka för träet och kan vara skrämmande att använda på trä som är mörkat i olja, Hans Petter Hansen i XL-byggnaden har tidigare sagt till Click. nr.

- Om du har lite dyrare bord, som møreoyal, som är kokt i olja och har en mörkare färg, skulle jag hellre bara använda vatten. Terrassen är en stark tvål som går långt in i träet och bleknar det, förklarar Hansen.

Kontrollera därför med tillverkaren vad du ska använda.

Blanda aldrig rengöringsmedel

Trä och rengöring är i grunden en riskport. Var försiktig med köksdisken i ek och salmiakk, eftersom det ger mörk missfärgning. Ammoniak reagerar inte särskilt bra med tanninerna i träet. En tumregel är tillräckligt för att alltid använda den mest skonsamma rengöringsmetoden som fungerar, såsom mikrofiberdukar, och tvättar ofta tillräckligt för att undvika att förlora starka medel.

Dessutom borde du hålla fast vid ett botemedel och inte prova dina egna blandningar.

- Vissa människor försöker blanda klor och salmi gummi eller klor och syre för att göra det starkare. I det fallet utvecklas skadliga gaser, och rengöringsmedlen fungerar faktiskt sämre. Så blanda städare bör inte göras, säger Nilsen.

Annars är det lämpligt att tänka på eventuella skador som du kan påverka själv och ytan innan du väljer tvättmedel. Du bör undvika att använda spraybaserade produkter. Sådana produkter kan lätt uppblåsas och orsaka irritation i andningsorganen, enligt Nilsen. De kan också orsaka astma.

- För att kontrollera om ytorna tål den produkt du tänker använda, försök en liten plats som inte verkar så bra först. Om det blir missfärgning ser du det ganska snart. Det är lämpligt att ta ett sådant stämpeltest som vi kallar det på yrkets språk, avslutar Nilsen.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära