All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Du kan göra detta med Hepatica

Drömmer du om den blå vägen i trädgården, svara inte själv svaret.

Blå venen är inte skyddad, men sprider sig långsamt och behöver tid att växa.

Vidare är det inte tillåtet att föra växter till rot utan tillstånd från markägaren.

För att ha en blå väg i trädgården måste du antingen köpa den på en trädgårdsodling eller byta till andra trädgårdsentusiaster.

I trädgårdscentret hittar du en ungerskt variant som heter Hepativa Transylvanica.

Populär Blue Way

Eftersom det utan tvekan är roligt med de små blåa huvuden som sticker ut från den senaste snön på våren.

Den första Hepatica ses som ett av de säkraste vårtecken vi har, och det finns en hel del bevis på att vi norrmän är mycket förtjust i denna anläggning.

- Hepatica är länet blomma i Akershus och rök pryder blåtira hela folkdräkt, säger Brekke vid Champion Green.

Växer inte överallt

Vi finner emellertid inte den blå vägen över hela landet. I östra och Trøndelag är ganska utbredd och det finns också vissa nivåer av vegetabiliskt på Ryfylke Hardanger och runt Bodö. På västra delen av västra Norge finns det inte en enda blå väg att hitta.

- Mer surt regn gör PH-förhållanden för låga, säger Brekke. Blåveisen behöver inte vara blått, även om namnet antyder det. Det kan också vara vit, rosa eller lila.

Trives in the forest

Anledningen till att vi tycker om att hitta den blå vägen i skogen är att den trivs bäst i skogsmark. Orsaken måste vara karg och kalkhaltig, och därför inte kommer att trivas i en lummig trädgård sängar där du har e-post i med humusrika jord och massor av gödsel.

- Om den blå vägen trivs i trädgården måste vi hitta eller skapa ett skinnat hörn och eventuellt lime lätt. Då blir den blå vägen stor som en tidig blommande funktion i din trädgård, säger Brekke.

Mystical Blue Vein

Och har du först blivit den blå vägen att blomstra, du kan förvänta dig att hålla våren vår efter vår. Detta är en flerårig växt som kan vara mycket gammal.

Det kan vara hundratals år, varför växten har beundrats och mystifierats i flera generationer.

- Det finns många sorter av blå vägar, och mycket sällsynta varianter kan kosta en förmögenhet. Det har blivit en mycket speciell hobby för botaniska världens räv, säger Kari Brekke.

Medsin från Gud

Tidigare användes också växten som en medicinalväxt. Från de äldsta tiderna har man, enligt Journal of the Norwegian Medical Association, trott på en koppling mellan form, lukt och smak av växter och deras medicinska effekt. Gud hade lagt märke till allt i naturen så att folk skulle räkna ut hur det skulle kunna användas som medicin.

Medicin växt ineffektiva

Och eftersom blåsippa blad formade som den mänskliga levern, antogs det att detta var en anläggning som kan användas för att bota leversykdommern.

- Det användes i århundraden utan den minsta effekten på leversjukdom, skriver tidningen.

Extraktionen av växten användes också för vätska och mot ögon och halv sjukdom. Brutna löv användes som medicin för eksem och solbränna och som diuretikum och njurstenar och gallstörningar.

Toxic Blue Veil

En liten vidskepelse har också kopplats till den vackra vårblomman. Man trodde att om du åt den första blå vägen du såg på våren, borde du inte bli biten av maskar. Om du åt en eller tre blå vägar, kan du önska något, men det rekommenderas inte att följa någon av dessa tips.

Enligt direktoratet of Health giftinormasjon är nämligen blåsippa växtsav giftig, och en munfull blåtira kan orsaka buksmärtor, illamående, kräkningar och diarré.

Läs också:

Detta har garanterat gjort misstag med säng

utomhus eldstad du kan inte köpa i butiken

Större köpguide av terrassvärmare

Se också:

Nu som alltid <999 > Enkelt med nedre däck

Gör detta när barnet gifter sig

ADVERT

Mest populära