All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Denna stuga är helt vid vattnet och är byggd i berget högen

Den grå lagret, som ligger på en udde i Bohuslän i Sverige, som tidigare var en båt verkstad. Det byggdes i mitten av 20-talet på resterna av en gammal bunker från andra världskriget.

Dagens ägare, arkitekt Rolf Åsberg, köpte den gamla slitna byggnaden 2007. Sedan hade han tittat på det i 30 år.

- Platsen var så trevlig, precis vid vattnet, och jag trodde det skulle vara möjligt att skapa en kombinerad studio och stuga där. Lyckligtvis fick jag chansen att köpa den.

När han och hans familj tog över, hittade de båtformer för gjutning av båtar. De har tagit hand om dem och en bra vän har gjort nya båtar av de gamla formerna.

I en med omgivningen: Stugan har samma nyanser som berget och fusionerar med naturen runt. Det ligger på en ek med den steniga stranden klättrade mot fasaden. Inne i viken finns en sandstrand. När stugan är bäst med båt är det därför nödvändigt att ha en fast brygga. Foto: Foto: Lina Ikse

grånande: Fasaden behandlas med Copperas, som blir grått efter några år. Skuggorna stängs när ingen är här. Foto: Foto: Lina Ikse

Vackert rum: Inuti finns ett stort öppet rum med olika nyanser av grått. Betonggolv är gjuten på plats. Väggarna är delvis gjorda av granitblock, och till vänster är resterna av den gamla bunkeren med ett litet utkikshål. På väggarna på övervåningen är panelen från den gamla ytterväggen. Det nya trämaterialet är lasergrå, medan trappan och räcken är gjorda av galvaniserat järn för att ge ett jämnare utseende. De gamla taklamporna köps i ett återanvändningsföretag. Foto: Foto: Lina Ikse

bevarar utseendet

Byggnaden var oisolerad och fylld med gamla svarvar och verktyg, och det var en jordgolv. Idag är det en liten, mysig stuga. Inuti är den gamla havsbotten fullständigt ombyggd. Men på utsidan ser det nästan identiskt ut, även om det har en ny panel, och fönster och dörrar expanderas och bytas ut.

Syftet med ombyggnaden var att ha en funktionell stuga och en studio samtidigt som den gamla, enkla stilen från båtgården behöll. Storleken och proportionerna är därför ungefär lika.

- Det var viktigt för mig att göra det så enkelt som möjligt. Jag har varit arkitekt i 50 år och har lärt mig att det enkla är ofta det svåraste att komma till, säger stugaägaren Rolf.

är Fasaden målad med Copperas att erhålla en grå ton som smälter med stenar runt kabinen. Den tidigare bottenvåningen ersätts av ett betonggolv. 10 män var tvungna att få golvet gjutna.

Två våningar

ljus och luft: Den öppna platsen framför vinden skapar utrymme och luft. Det stora fönstret och dörrdelen bidrar till det. Foto: Foto: Lina Ikse

över toaletten finns ett litet loft för att få ett räcke i galvaniserat järn, precis som den stora vinden.Sovplats: På vinden är det ett enda sovande område. Små fönster ger en fin utsikt över havet strax utanför. Foto: Foto: Lina Ikse

Delar av kabinen är byggda i stenrosor. Foto: Foto: Lina Ikse

Inuti finns en nedre del av 65 kvadratmeter och ett tak på 25 kvadratmeter. Nedre våningen finns ett stort öppet rum med sociala områden som kök, öppen spis och matplats. Det finns också en toalett och dusch, och en liten kreativ arbetsplats med möjligheter att måla och ritas. På vinden är det sovplatser och utrymmen för avkoppling. På taket på toaletten finns ett litet sovplats för gästerna.

Köket är byggt av renoverade köksskåp som arkitekten och stugaägaren designades 1962. De har flyttat hit efter att ha stått i ett garage de senaste 50 åren.

Tidigare fanns det varken vatten eller elkraft här. Nu är kabinen driven av en nätsladd som dras över berget. Duschen och toaletten har rinnande vatten, vilket är regnvatten uppsamlat i behållare och ledde längre därifrån.

Den öppna spisen ligger i ett hörn av bergsväggen, som ligger inuti stugan på bottenvåningen. Det fanns en naturlig nisch och rum för en öppen spis. Eldstaden gjordes genom att borra en kanal genom berget och sedan lägga ett rör upp från stugan.

Utsikt över stenblocken

En ny dörr med fönster in ger hela takgolvet mycket ljus och visar en enastående utsikt över fjorden. Dörren kan öppnas helt. Då hör du vågorna och känner nästan känslan av att sitta i en båt.

Gästloft: Toalettdörren är klädd med ett stort diagram. Precis ovanför toaletten finns ett litet sovloft för gästerna. En enkel stege upp till det lilla taket tenderar att ligga mot väggen Foto: Foto: Lina Ikse

Kreativ: Studion har gott om plats för kreativa aktiviteter, som målning, sömnad eller ritning. Foto: Foto: Lina Ikse

Originalplattor från fasaden behålls, de spikas på takets innerväggar.

- På så sätt får rummet sin egen identitet. Brädorna är gråa med en liten röra av rött, lite vind, hav och regn har gett dem, säger Rolf.

De naturliga gråfärgen går igen och befriar sig långt ifrån allt vitt som dominerar, särskilt i havsbotten och strandpromenaderna, tror han.

- Den vita inredningsstilen med maritima detaljer kan tyckas lite fantasilös. Om vi ​​tittar på strandbodar från och med tidigare användes mörkare färger, laser eller helt obehandlade ytor som mörkas naturligt, säger han.

En fristad

Inredningen är en blandning av hitta från auktioner, äldre möbler och nyare rottingmöbler. Detaljerna är gamla maritima föremål, några av dem var i stugan när de tog över.

Ingångshallen har en stor dörr med glas som tänds när du öppnar dörren och tar bort extremiteterna. Alla dörrar och fönster har extremiteter på utsidan, så det är möjligt att stänga stugan när ingen är där. Samtidigt bevaras uttrycket till den gamla enkla båsen utan synliga stora fönster.

Rett ut: På vinden finns en fönsterdörr som leder direkt till den steniga stranden utanför.Härifrån kan du följa vind och väder. Foto: Foto: Lina Ikse

Gästloft: Toalettdörren är klädd med ett stort diagram. Precis ovanför toaletten finns ett litet sovloft för gästerna. Ett enkelt stiga till den lilla vinden tenderar att stå lutad mot väggen Foto: Foto: Lina Ikse

titthål: Detta var ursprungligen en titthål i bunkern. Det var utan fönsterruta, men nu har det isolerats. Vacker granit förekommer i olika former både interiör och exteriör Foto: Foto Lina Ikse

Wharf, som ligger precis nedanför stugan förbättras avsevärt. Nu finns det plats för både sina egna och gästernas båtar. Båten är det enklaste sättet att komma till platsen, och under byggnadsperioden transporterades allt material med båt.

stugägaren Rolf Åsberg reser dit ofta ensam, vilket har gett kabinen smeknamnet "Eremittstugan".

- Det här har blivit en fristad för mig, medan jag vill att det ska vara ett bra ställe för andra att komma till. När jag är här ensam, får jag måla och rita - och att fiska. Det finns inga grannar här, jag kan vara ensam och ostörd. Tystnaden är mycket speciell, de enda ljuden jag hör är vågorna och vinden.

Läs också:

Kontrollera fräcka förlängning på lodge i Hedalen

Harmonic: sten och trä i skön harmoni. Kabinens första våning går nästan i ett med klipporna utanför. Foto: Foto: Lina Ikse

Stor guide till smarta bilagor

Här är den svenska skärgården

för att lägga massiva trägolv i kabinen

från 60-talet: Köket är återanvändning av en inredningsarkitekt och stugägaren Rolf ritad på 1960-talet, och som han hade i sin första bostad. Nu har det flyttat in i havsbotten, där det passar bra med sin gråmålade yta och rakeform. Över köksdisken finns granitplattor. Foto: Foto: Lina Ikse

Harmonisk: Sten och trä i vacker harmoni. Kabinens första våning går nästan i ett med klipporna utanför. Anläggningarna består av toalett och dusch med regnvatten. Ström från en nätsladd dras över berget. Foto: Foto: Lina Ikse

ADVERT

Mest populära