All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stuga har stugägare byggde sig

våldsamt väder: De kan inte lämna väggarna obehandlat, för då skulle de bäras endast på ena sidan och inte den andra, på grund av hårt väder. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

planritning Foto: Foto: Trygve Svindland

Denna stuga har fastnat på plats i en ravin

baddest kabinen du har sett

Denna stuga är världsklass arkitektur

ytterkant mitten norska skärgården har familjen Ørndalen byggt en modern och funktionell hytt. Det är skräddarsydd terräng och formad efter bergformationerna och den omgivande landsbygden. Inredningen är minimalistisk och elegant, med tankeväckande lösningar och färger.

Huset har byggt familjen själv, med Unn-Kristins far som projektledare och byggare.

Trotsa terrängen

- Jag har själv vuxit upp med hytt här ute på Freja, och jag tillbringade somrarna här sedan jag var fyra eller fem år. När vi ville ha en stuga var det naturligt att bygga ut här. Det heter Ørndalen här, säger stugaägaren Unn-Kristin Ørndal Nilsen.

Tillsammans med sin make Stein Gunnar hon köpte tomten av en fiskare, som trodde beslutade att det inte kunde byggas något där på grund av terrängen och klippformationer. Denna oroliga familj, och med en användbar och praktisk far och svärfar, byggde stugan runt den kuperade terrängen.

Det är byggt mellan två berg, utan att behöva blåsa någonting. Terrasserna sattes upp först, då den faktiska stugan nerför gropen.

Fadern till Unn-Kristin har arbetat inom glas- och byggindustrin. Han har ledt flera stora byggprojekt, inklusive sin egen stuga, och stugan i Unn-Kristins syster, precis i närheten.

- Vi hade inte gjort det här utan pappa. Han har arrangerat allt från ritningar och modeller till material och praktiska lösningar, säger Unn-Kristin.

- Vi har bidragit med många tankar och idéer, eftersom han har lagt idéerna i bruk och anpassat till alla lösningar. Vi fick bra hjälp med skalet från arkitekt Oddmund Engh, medan det interiör vi stått för.

SKIP: Från sjön liknar kabinen på ett fartyg som kommer ut ur berget Foto: Foto: Per Erik Jaeger

Hot Tub: På kvällen familjen njuta av utsikten från ett varmt bad i badkaret. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

panorama: Från vardagsrummet fönster och terrass, de har en imponerande utsikt mot Sula och Hitra. Här har man sett örnar och späckhuggare Foto: Foto: Per Erik Jaeger

brytning med tradition: Familjen Ørndalen bröt med den traditionella, lokala bygg tullen när de byggde originake stuga med fönster mot väster. Foto: Foto: Per Erik Jaeger

gott samarbete

Idag fem år efter starten, stående stuga klar. Familjen har gjort absolut allt, och har därför haft möjlighet att finjustera och anpassa just det sätt de önskade.

Varje plank och varje sten har bäras ner, och de flesta helgdagar och helger har bidragit till byggandet. Även när det regniga vädret har blivit så dåligt, har de sett fram emot varje avslutat steg i processen.

- På så sätt har stugan gått och vi har haft möjlighet att göra förändringar under vägen. Det är förmodligen varför vi har det precis som vi vill ha. Det har gett oss ett stort nöje att bygga stugan själv och naturligtvis en stark anslutning till platsen.

Inredd interiör

De ville ha en stuga som var anpassad till terrängen, med bra utsikt och liten inblick. De ville ha naturen nära och inredningen skulle fånga det omgivande landskapets färger.

Alla möbler är låga, så det är ingen sken för utsikten. Färgerna är gråa och bruna, med färska handen i blått och aqua. Stilen är stram och modern. Unn-Kristin ville ha en komplett inredning och en konsekvent och harmonisk stil.

- Det är så bra att komma hit, jag får energi och överskott av att vara här, och det är precis vad du ska göra för en stuga.

Inredningen harmoniserar med utsidan, som väljs noggrant utifrån plats och väder. Ørndalen på Frøya är en hård härdad plats, starka naturkrafter vänder när det gör ont på det värsta.

-Vi ville ursprungligen ha obehandlade väggar som kunde gråta naturligt, men eftersom en vägg hade blivit mer utsatt för vind och väder valde vi att bo i en gråzon.

På stugan finns trätak, medan annexet har en torg på taket, taget från sin egen tomt. Takräcken och avloppet är i grått aluminium och väggar, ventilerna är dolda bakom ytterlacken. Röret är också täckt med aluminium, och fönstren finns i underhållsfritt aluminium, vilket också är praktiskt med tanke på vädret.

-Vi tyckte att det var väldigt trevligt med de grå rutorna, och valde att även ha aluminiumremsor inomhus, så att det var en komplett miljö inifrån och ut.

Våldsam natur

LÅG MÖBLER: Ägarna valde medvetet låga möbler för att få ut det mesta av utsikten. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

SKIPSGULV: Eftersom stugan ser ut som ett fartyg väljer kabinägarna ett skeppsgolv i vardagsrum och kök. Foto: Per Erik Jæger

STRAMSTIL: Interiören och möblerna har en tight och modern stil. Hytteeier Unn-Kristin ville ha ett luftigt och öppet uttryck. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

När naturstyrkorna slår på Frøya, skakar hela stugan och fönstren står som en spänd segel inåt. Det regnar i väggarna och händerna familjen undrar om stugan tål det.

STILRENT KÖK: Ägarna önskade att stugan var ljus och öppen med kontinuerliga detaljer i aluminium, som fönstren i köket. Inne i Ikea har vita fronter i högglans, som matchar matbordet. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

- Men det är noggrant beräknat och beräknat för att motstå hårt väder. Hela stugan rör sig, så det är ganska fascinerande att vara här när det stormar, säger Stein Gunnar.

- Vi måste ta in allt som är utomhus när vi reser.Inget av de gamla husen där ute har fönster i väst bara för att folk inte trodde att det skulle hålla. Så vi bryter med de traditionella lokala byggnadsmetoderna, och det finns förmodligen några som tycker att vi är små.

Stugan är byggd i ett spets från berget, och de stora panoramafönster i vardagsrummet öppnar upp till en imponerande utsikt över Sula och Hitra. Här har familjen sett örnar, mördare och nisar. På sommaren kan de njuta av båttrafiken, och på kvällen är det stärt.

- Längs vägen var det flera som kommenterade att stugan såg ut som ett skepp som kom ut ur berget när de kom med båt. Det låg grunden för valet av golv, det skulle bli ett skeppsgolv, ler Unn-Kristin.

Läs också:

Här är de coolaste inredningsscenerna

Moderna stugor med en naturkänsla

Vill du bli uppdaterad på inredning och bostäder? Anmäl dig till Click Home Newsletter.

Hur man undrar sötheten

ADVERT

Mest populära