All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Denna app räddar liv

I Norge och internationellt har det varit ett rekord hämta program för smartphones, enligt Mobile Business Magazine

En av förra årets mest populära julklappar var smartphones och surfplattor. Elkjøp ensam rapporterade försäljningen av totalt 50 000 smartphones i december.

Under perioden mellan jul och mitten av januari för varje år den mängd program som kan fylla de senaste telefonerna med innehåll och funktionalitet.

Lifesaving Mobile Service

Några appar är lyckligtvis både användbara och gratis. Till exempel har Norsk Luftambulans en nödapps app kallad "Hjälp 113-GPS" . Det kan vara avgörande när det är brådskande. När akutcentret frågar var du befinner dig kan du ange din exakta plats med applikationen. Så du kan läsa av skärmen medan du ringer och pratar.

Erland Kroken, projektledare på Norska rymdfonden, hade tanken och började arbeta med den 2009 precis innan smartphone-försäljningen exploderade. Hittills har den laddats ner 70 000 gånger.

Du får det för Iphone, Android, Windows och är gratis.

Ambulans och räddningscentraler är utrustade med kartsystem som gör det enkelt att ta reda på om du har GPS-koordinater. De finner att personer i nöd inte kan ge en tillräckligt bra beskrivning av var de befinner sig. Detta gäller särskilt om de ringer från en stuga som inte har en exakt adress. App ersätter i sin tur den kallade Nödaffischen som har sparat livet.

Bättre skidteknik

Teknikutbildning. Om du vill bli bättre i Birken, först och främst är det något för dig. För Iphone, 35 kronor. Foto: Foto: Skärmdump

Vill du förbättra din skidåkning, din burk Först banan kan vara till hjälp. Det utvecklades av NTNU-student Nikolai Johan Heum, som sa att bakgrunden var eget intresse för längdskidåkning.

- Jag gör mycket roligt och tyckte att det hade varit något att göra med träning. Tanken var enkel och enkel; expert tips från experterna, precis i fickan. Dessutom hade jag turen att få klassexperten Frode Estil, så det var mycket gjort, säger han.

Appen är för Iphone, 35 kronor.

Smörj Berätta var du är

Smörj Tips från Swix ger rekommendationer och anvisningar för smörjning och prepping din plats. Det här är en app som har smörtips baserat på tillbehör som smörjbord och smörjmedel. Och fungerar inte smöret som det har föreslagit, det ger rekommendationer för att rätta till det. Tjänsten hittar där du har en felmarginal på ca 50 meter i tätbefolkade områden och mer i utkanten. Väderdata erhålls från Meteorological Institute.

Kommer för Iphone och Android och är gratis.

Fjärrkontroll av värme

"Ring-Cabin-Warm" är en term som de flesta har hört talas om, men hur är det med "app-cabin heat"? En så liten nyhet på marknaden är en app från Adax . Med den kan du slå på och av och justera temperaturen på alla ugnar.Den kommunicerar med huvudenheten i ett fjärrkontroll, vilket i sin tur kommunicerar med eluttagen runt kabinen.

Smörjning Tips. Den här Swix-appen ger dig rekommendationer och instruktioner för smörjning och prepping där du än är. För Iphone och Android - och är gratis. Foto: Foto: Skärmdump

Appen är gratis, men du måste köpa en ugn ... Endast för stugor med ström.

Roliga verktyg

Många känner till den röda fickkniven Swiss Army Knife . Nu har den sin egen app. Här hittar du en uppsättning roliga verktyg, inklusive ficklampa, speglar, linjal, vater och förstoringsglas.

För Iphone, 7 kronor och Android, gratis.

Hobbyfotograf på resa

En kamera som visar var du befinner dig måste vara bra för tuffa vandrare som älskar att ta bilder. App Turkamera är gjord av Paul Skeie från Voss och innehåller över 800 000 norska platsnamn. Med telefonen hållen horisontellt presenterar appen en kompass som ger dig riktningen och avståndet till de 10 närmaste platserna.

Håll kameran lodrätt i telefonen och du ser terrängen, bergen och landskapet runt dig, med etiketter som visar namn och avstånd. Om du har en GPS-signal och en signal, kommer den att fungera i norska naturen.

För Iphone, 21 kronor.

Samlar resa statistik

med Endomondo registrera där turen går på kartan, avstånd och hastighet. Här kan du samla in statistik så att du kan njuta av (och skryta om vänner) hur långt du har gått, till exempel under vintersemestern. Kanske kan det ge dig motivation att gå längre och längre resor?

Det kommer till Iphone, Android och Windows, 28 dollar. Även gratis version.

Ut på turné. Skidspåret på telefonen kan ge dig uppdateringar om skidlag och spåra status. Finns för både iPhone och Android, £ 63 och £ 61, 25. Foto: Foto: Skärmdump

Hitta rätt i skidspåren

APP skidspår på telefonen kan du hålla dig uppdaterad förhållanden och trail status när du går en promenad. Mer än 4200 längdskidspår från över 210 skidorter är registrerade.

Finns för både iPhone och Android, £ 63 och £ 61, 25.

Se också:

Här är Norges dyraste hytter

Kontrollera denna beräkning om du köper en värmepump

På jakt efter bra interiör idéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

Hur var Norges kallaste hus det varmaste? 999>

ADVERT

Mest populära