All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Här kan du använda julgran till

Då var julen över den här tiden, och trädet för bara en vecka sedan var så atmosfärisk och vacker, spredde nålarna över golvet och stod nakna tillbaka.

Runt två miljoner träd kastas från norska hem efter jul, skriver forskning. nr.

- Mätt i kalorivärde kan det norska juleträdet ersätta el eller eldningsolja. Som biodrivmedel kan julgranar bidra positivt till klimatet, säger Arne Sæbø från Bioforsk.

Men ett enkelt julgran är inte meningsfullt att hålla ditt hus varmt vinter genom. Vad mer kan du göra med ditt träd? Tidigare skrev vi om julgran som skickades till himlen. Här hittar du några alternativa tips från den danska konsumentplatsen Bolius.

Skydda rosen med julgranar

När vintersolen lyser på rosenbuskarna, stiger förångningen. Samtidigt kan telekommunikation i marken inte ersätta buskarna, och de droppar och dör. Därför bör du vattna plantorna bra innan kylan sätter in helt. Om du klipper grenarna på ditt gamla julgran och lägger dem i marken som skugga framför rosenplanterna, kan du förlänga rosens liv väsentligt.

Snabbare vår

Om du ser fram emot växterna i trädgården, börjar våren börja med dig än vad den gör med din granne. Det är alltid en slags opretentiös bonus. Julgranarna skyddar emellertid inte mot frost, så lägg till ett extra lager jord runt buskarnas rötter.

Hur man får det mesta ut av

Hur man får grönare gräsmatta än din granne

Grantträd brinner bra och med rätt avfyring sparar du både pengar och miljö.

Håll trädet på julgranen i lämpliga bitar och låt dem torka en säsong innan du slänger dem i eldstaden.

Jazz upp i kökets trädgård

Eller vad sägs om att grenarna är torra, så att de ska användas som espalier för ärterna i köksgården, som blir alltmer populär?

Du kan också klippa julgranen i en skärare och använda kakel som en topplack på din gräsmatta. På så sätt kan du få en gräsmatta som dina grannar kommer att avundas när sommaren kommer.

Räddningstjänsten

Många kommuner samlar julgranar i januari.

Här är de bästa sätten att skjuta

Bland andra Oslo, Porsgrunn, Skien och Siljan har kommunerna sina egna tjänster för att hjälpa dig att bli av med julgranen utan att behöva kasta den i skräp. Kontrollera med din kommun om du bor någon annanstans.

Naturligtvis kan du självklart också köra julgran på kommunens fyllning.

Läs också:

Hur är huspriserna 2012?

7 årets bästa inredningsförslag

Hur länge lämnar du julgran?

För att lyckas med bantning

ADVERT

Mest populära