All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kan detta kompost

Enligt Green Everyday står mat och trädgårdsavfall för cirka 30 procent av vårt sopor. Kompostering av mat och trädgårdsavfall gör dig mindre skräp och ger dig en utmärkt jordförbättring för din trädgård. Är du verkligen medveten om vad du egentligen kan kompostera?

Gartner på plantagen, Hilde Poppe, förklarar att klicka. Nej, det kan du skilja mellan två olika kompostmetoder. varm kompost och kall kompost.

Varm kompost

Denna typ av kompost kostar lite i inköp, men du får också snabba resultat. Du kan enligt trädgårdsmästare kompost alla organiska material:

- te påsar eller blad, kartong (t.ex. äggkartonger klippa), mejeriprodukter, mjölk, frukt, grönsaker, pappershanddukar, kaffesump (och filter), fuktad ludd från torktumlare, trädgårdsavfall, aska efter trä (inte för mycket eftersom det ökar pH-värdet), ägg, räkor och så vidare.

- Matavfall bör endast komposteras i varm kompost för att undvika att locka djur och det är lättare att lyckas med sådant avfall i värmekompost. Rå fisklök kan kokas innan man lägger till komposten eftersom det sakta bryts ner i rå tillstånd. Dela bitarna så att de inte är för stora bitar, vanligtvis storleken på ett ägg.

inte sätta detta i komposten

Så ofta bör du tvättar din uteplats

Vad vi bör undvika att sätta på komposten enligt Poppe inklusive denna:

Bones, hår (tar lång tid att kompostera) plast avföring från köttätande djur som katt och hund, kattsand (används), blöjor, färgat papper, sprutade skörderester, aska kol, stora mängder fett. Citrusskal ger lågt pH och hämmar sönderdelning.

Korrekt temperatur för komposten

- Temperaturen ska vara minst 10 grader och optimalt kan du uppnå 70 grader, förklarar Poppe.

- Mikroorganismerna dör vid ca 70 grader, så processen slutar och temperaturen sjunker till nästa matning.

Trädgårdsmästaren betonar att det inte borde vara kallare än 10 grader eftersom komposteringsprocessen kommer att sluta.

- För att hålla det jämnt varmt är det möjligt att mata var 1-3 dagar. Då borde du kunna behålla en temperatur på 50-60 grader. Om du håller temperaturen över 40 grader, undviker du också problemet med flugor.

Tillräckligt vatten och kull i komposten

- Det måste finnas tillräckligt med vatten, så mycket som massan kan hålla utan att den flyter, betonar Poppe.

- Känn dig bekväm med vatten, på vintern som varmt vatten som du kan få från kranen.

Hon påpekar att du ska använda tillräckligt mycket kull / kolhaltigt material tillsammans med kväverikt material.

- Förhållandet ska vara 25-30 delar kol för varje del av kväve. Således 1 del av halmen per 3 delar matavfall.

Kalla Kompost:

Foto: ILLUSTRATION FOTO: Think Foto

Detta kan endast användas för trädgårdsavfall, men i gengäld mycket enklare och billigare att göra själv.

Om du skär blommorna korrekt, håller de en vecka längre

- Det kan vara tillverkade av trä, nät eller annat material, förklarar Poppe.

- Kompostering tar från en till flera år beroende på hur grovt materialet är och hur väl du ska lufta och vattna blandningen.

Enligt trädgårdsmästaren bör du undvika direkt sol som kan torka komposten och täcka regn som kan göra det för vått och kallt.

- Undvik att plantera avfall från sjuka växter i kompost- eller ogräsfrön.

- Weed frön måste ha värme för att vara oskadad.

Kan kompostera allt trädgårdsavfall

Knut Tveit är upphandlingskoordinator vid Hageland. Han förklarar att klicka. nej att allt trädgårdsavfall kan komposteras, men det är viktigt att det finns luft i komposteringsbingen.

- Lägg till 5-10 centimeter av grenar till botten av kompostböjningen och lägg lögligt bark och skäll / klippa grenar. Använd ett handtag för att "lufta" lite varje gång ett nytt avfall läggs till binge.

Enligt Tveit borde du prova Rotugress som en spire och vaktelkål för att undvika att du kommer i benet, när rötterna kommer att multiplicera och sprida sig i sängarna när du använder komposten igen.

- När gänget är fullt kan du lämna det i ett år innan du använder den komposterade och väldigt näringsrika jorden som fyller på sängar eller lådor.

Läs också:

Kontrollera smarta altan

Du kan få inspiration till din heminredning

Så lätt du skapar en köksträdgård på terrassen

Växter här det blir mindre ogräsrensning

ADVERT

Mest populära