All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tror på en överhängande bostäder uppgång

Idag sänkte Norges Bank styrräntan med en otrolig 1, 75 procentenheter. Snart efter meddelade Nordea att de skulle sänka sin hypotekslån i enlighet med detta.

Och det är bra musik i öronen på fastighetsmäklare, som har länge väntat på bankerna att sänka räntorna, så att fler människor få lån och har möjlighet att köpa hem.

- Jag tror att detta är en stark stimulans för att få mekanismen på bostadsmarknaden igen, säger en nöjd ledare för den norska fastighetsföreningen Christian Dreyer.

Läs också: Full förvirring om räntor

kan hända före april

Dreyer har under de senaste månaderna sett mycket allvarligt fallande fastighetspriser och ett plötsligt stopp i bostadsförsäljning. Med nuvarande räntesänkning har han blivit lite mer optimistisk.

- Jag har en positiv framtidstro och jag tror att den stora räntesänkning är ett instrument som kommer att göra det kommer att börja se en ren räkning av lånepolitik för banker i det nya året, säger Dreyer till DinSide.

Han tror att vi kommer att se uppgången på marknaden tidigare än väntat.

- Vi har sagt att vi tror på att byta runt sommartiderna, men denna räntesänkning kan leda till mycket att se ljusare ut innan det. Speciellt när det gäller att öka försäljningen, där du kommer att få en mycket mer normal marknad, säger Dreyer tillägger:

- Nu har vi gjort krigslagar, och jag tror att vi kommer att få se betydande förbättring av intäkterna under det första kvartalet nästa år.

Är du nöjd med räntesänkningen? Att delta i diskussionen om DinSides Forum

- Heia Gjedrem

Fortsatt osäkerhet

Analyst Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret är lite mer försiktiga med att förutsäga en förestående uppgång på marknaden.

- I grund och botten denna räntesänkning positivt för bostadsmarknaden, de flesta av dem som redan äger ett hem och sitter högt lån, säger öga till DinSide.

- Men samtidigt, osäkerheten på marknaden så hög, att vi förmodligen inte kommer att märka någon omedelbar effekt, tillägger han.

ADVERT

Mest populära