All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Tänka på möbler i teak

Trädgårdsslang, styv borste, pensel, olja och luddfri trasa.

För att ta bort gammal olja:

Använd slangen och fukt möblerna med vatten så att den blir våt. Applicera teakrens och låt det fungera. Stick med en stel borste för att ta bort all olja. Skölj av Låt möblerna torka till nästa dag. Se om det har varit bussresa. Om så är fallet, slip med fint slippapper innan du kan starta en ny oljebehandling.

För mer information:

Alanor

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Bryn Lokken

Flügger

IBG

Krefting & Co (Herdins)

Nordsjö

Har du ta en titt på tillståndet för ditt utflöde? Nu är våren här - rätt tid att hämta dem.

Det finns många olika oljor tillgängliga på marknaden. Ett bra råd är att gå för en dyr variant, för här är kvaliteten som gäller.

Hardved

Någon gillar trädgårdsmöblerna i en naturlig grå patina. Andra vill återigen att möblerna ska visa en hälsosam glans. Den senare får dig genom att lägga till olja.

- Notera att utan behandling virket kommer att kunna få fläckar och fläckar från till exempel rött vin, kaffe och mat. Denna sida fibrer är inte impregnerade, säger Audun Klauseie, General Manager för Alanor.

Ofta finns trädgårdsmöbler i teak, vilket är ett dyrbart trä. Ibland är möblerna gjorda av mjukare trä som tall. Det är viktigt att skilja mellan behandling av hårdare skogar i ädelträ eller mjuka skogar vid val av produkter.

Även om mycket på marknaden går till båda, gäller det inte för allt. Det finns också oljor som ger mjukare trä utseendet på teak.

Underhåll

Väder, vind och solljus kämpar på möblerna.

Väder, vind och solljus kämpar på möblerna. De blir smutsiga från sot i luften, och de kan få många svarta fläckar från björnbäret.

- Om du inte har oljat trädgårdsmöbler innan, blir de mycket smutsig efter att ha varit i bruk, säger Roger Johansen, inköpschef på IBG.

Den ätbara oljan ska inte bilda ett skikt i ytan, utan tränga in i träet.

Om oljan är på toppen av den, bildar den en klibbig hud när det blir varmt. Inte bara obekväma för den som kommer att sitta där, men huden kommer att locka all sorts smuts.

Från slitna till nya

Underhållsoljor är tillgängliga som flytande varianter och i gelform.

När du har varit så bra på din trädgårdsmöbler, bör du tänka på att behålla ett enkelt underhåll under hela sommaren. Sedan använder du en vanlig utomhusolja för utemöbler.

Underhålls oljor som finns som flytande smaker och i gelform, och dessa kan användas vid behov - även en gång i månaden under sommarmånaderna.

Om du inte har varit tillräckligt bra med underhållet, kan du behöva ge möblerna en bra översyn.Ställ av en eftermiddag och gör jobbet en trevlig affär!

- Den svarta toppen kan ha lagt oljan i skogen, och då måste du ta bort all den gamla oljan, säger Johansen.

Teakrens tar bort all gammal olja så att träet ser helt nytt ut.

- Bli inte av med oljan, det går inte bra. Det finns ingen mening att ha olja på gammal smuts, betonar Johansen.

Audun Klauseie i Alanor rekommenderar att möblerna tvättas med en trädörr på hösten. Det här är att ta bort pollen och svampsporer innan möblerna lagras så att de inte ligger i träet och förstör träfibrerna under vintern.

- Dessutom kan de också ge dem en tunn skikt olja. När sommaren kommer kommer du att måla om möblerna, säger Klauseie.

Rotting är populär

Kunstrotting behöver också underhåll.

Roger Johansen anser att det är en del koll på underhåll av teakmöbler, och väljer därför trädgårdsmöbler genom kunstrotting. Men kunstrotting är inte underhållsfri och kan bli smutsig, torr och skarp med tiden.

Det finns också produkter som tvätter och skyddar flätan. Dessa är vanligtvis tillgängliga på en sprayflaska som säkerställer att medlet går in i alla kryckor och krokar.

ADVERT

Mest populära