All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Tänk på husets färg vid påsken

Lyft dina ögon från hästsko och krokus och se vilka färger som arbetar i lokalområdet.

- Titta på husets omgivning. Det är det viktigaste och starkaste inslaget i val av färg. Många har gjort ett färgschema före dig, titta på husen och tänka överallt, rekommenderar Lisbeth Larsen, färgschef på Jotun till IFI. nr.

Tale Henningsen, inredningsarkitekt och färgdesigner på Nordsjö, betonar också vikten av att ta hänsyn till grannens husfärg.

- Det är viktigt att tänka på omgivningen. Har grannen en dämpad vit färg, och du målar gulvitt, grannens hus kommer att se smutsigt ut. Om du inte har grannar, borde huset gå i ett med omgivningen. skog, berg, sjö eller öppen terräng ", säger hon.

Foto: Jotun

Vegetation är viktigt

- I skogen och i kraftig vegetation passar ett varmt färgschema bra. På öppet land och vid havet kan huset stå emot ett kallare färgschema, säger Larsen.

Det finns också några praktiska faktorer man bör tänka på när man väljer färg. Om huset omges av skogar, kommer gravarna att visas snabbare på ljusa fasader. Och om huset är en granne med en trafikerad väg, kommer föroreningar och trafikdamm att se bra på lätta väggar. När närliggande hus är nära är likhet i svart eller nyans viktigt för harmoni.

Läs också:

Miljövänliga målningar

Nya EU-direktiv har gjort att färgtillverkare tänker på nya gränser. Nu kommer utomhusmålningen i en ny kostym.

Testfärger

Sätt inte in och planera färginställningen. Färgen du ser i färgkartan ser inte ut som väggen. Det är lämpligt att välja en färg som är mörkare och mer dämpad än den du vill ha huset att få. När färgen kommer på väggen uppfattas den som lättare, och ofta starkare och mer intensiv än på färgprovet. Gör därför alltid bra provkörningar innan du målar hela huset. Måla antingen på väggen eller på stora tallrikar som du kan flytta runt på flera av väggarna i huset.

Flera färgtillverkare har också användbara färgplockarverktyg på sina webbsidor. Här kan du ladda upp en bild av ditt hus och se den i olika färger.

Nya färgkort

Några färgtillverkare har redan presenterat sitt nya färgschema för säsongen. Ta dem i bruk! Kartorna är inte en godtycklig samling av färger. Det finns mycket arbete bakom färgvalet och färgerna som kommer genom nålöget känner till färgtillverkare som arbetar i norska hus och på norska förhållanden. I år är Jotun och Nordsjö ansvarig för nyheterna på färgkortsfronten.

Den nya utomhuskartan över Jotun innehåller 34 bra utomhusfärger för fasader, personal och dörrar. Totalt 18 av dem är nya färger.

Nordsjö har också satsat kraftigt på utomhusfärger denna säsong och har presenterat inte mindre än sex nya utomhuskartor.Kartor är uppdelade efter typ av färg och lämplig användning: Varma färger, kalla färger, stuga, struktur, genomskinlig och terräng.

Färgbesparare online:

Läs också:

Trappor du inte glider in

Trappor med hårda, smidiga steg leder tyvärr till fler fall. Heltäckta trappor minskar risken för att du faller och skadar dig i trappan.

www. Jotun. com

www. Beckers. com

www. Flügger. com

ADVERT

Mest populära