All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

öVerväga detta innan du borsta upp tid

Ingångshallen är den första som möter oss när vi kommer in i ett hem. Det ska vara både inbjudande och praktiskt, och det är inte alltid lätt att veta var du ska börja när det kommer att bli uppdaterat. Men här är fem frågor som kan hjälpa dig på din väg. De svar du har kan ge en indikation på vad som är rätt för dig.

1. Vem ska bo där?

Olika familjemedlemmar gör olika krav på golv och väggar. Tänk på vem som ska använda rummet. (Foto: Nordsjö)

Det är en stor skillnad mellan behoven hos en familj med barn med en hund och en 25-årig som bor ensam. Du måste tänka på vem det är att stanna där och vem ska använda entrén. Fyra par leriga Cherrox strängare golv och väggar än ett par sneakers flitigt borstas på mats utanför och innanför dörren. En familj på fem behöver också mer utrymme, både för att hyra och för att lagra skor, ytterjackor och annan utrustning.

2. Var är hemmet?

Tänk om du kör upp fyra trappor och bortskaffande av smuts innan du kommer in i hallen, eller om du kommer direkt från lera och snö. (Foto: Polyflor)

Tänk på var bostaden, och därmed också korridoren, ligger. Finns det en lägenhet på 4: e våningen utan hiss, får du mycket smuts och vatten på vägen upp. Men det är ett fristående hus eller radhus med ingång direkt från en grusväg, ofta med dig mycket att spilla in i hallen. Detta ställer särskilt höga krav på golvet - och i så fall också väggarna. Här bör du välja något som tål lite extra och är lätt att rengöra.

3. Vad ska hallen användas för?

Bör hallen användas för något annat än att bara lägga av skorna? Då är det bra att planera bra så att utrymmet används bra.

Bör entrén bara fungera som mellanhand där du släpper ut dina skor innan du flyttar in i vardagsrummet? Eller ska det också fungera som ett förråd och vardagsrum? Det senare kräver mer planering, speciellt om entrén inte är störst. Skulle rummet fungera som något mer än bara en skozon, kommer man ofta att lägga till lite mer tanke på inredningen.

4. Är korridoren stor eller liten? Smal eller bred?

Tänk på att färger och mönster har stor inverkan på hur tid är upplevd. (Foto: Borge)

Vissa har bara en liten ingång, en annan ett större öppet utrymme. Vissa har båda. Hur stor tiden är, kommer ofta att fokusera på färgval. Små rum kräver ofta lite ljusare färger, för att skapa en känsla av att rummet är större. Tänk också att olika mönster gör rum annorlunda. Vissa är mer lämpade för stora rum, andra för små. Du bör alltid överväga färg- och mönsterval baserat på hallens storlek och form.

5. Är det öppet för andra rum?

Ofta är entrén öppen för vardagsrummet. Tänk hela och låt rummen prata ihop.

Om det är öppet för många andra rum, bör du också överväga hur ytor och färger är anslutna till de andra rummen. Ofta när många dörrar har stängts, men det är vanligt att det är öppet för vardagsrummet. Därför överväga det hela när du borstar upp korridoren. Färg- och materialvalen du tar här påverkar hur vardagsrummet uppfattas och vardagsrummet kommer att påverka hur hallen uppfattas.

ADVERT

Mest populära