All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Tänka säkerhet när du väljer trappa

Text: Rikke Åserud

- arkitekter och designers tänker ofta på vad som ser bra ut - och inte så mycket om säkerheten för användarna. Inte sällan behandlingen av estetik och oro för säkerheten på kollisionskurs, tror Johan Lund, VD för Forum skadeförebyggande.

Trappan är den farligaste platsen i huset, och en kommer att vara helt säker, det är bäst att ha allt på en nivå, sade han. Men om du kommer att ha trappor, kanske du vill veta att de säkraste trappan är en tät, rak trappa med landning, lite vila platå i trapphuset. Om du hamnar i en sådan trappa kommer du åtminstone inte att falla så långt. Windstairs är mycket farligare än andra trappor eftersom stegen är så smala längst ner.

Höft säkraste

En trappa med "bra vibbar" och det korrekta förhållandet mellan höjd och djup, är säkrare att gå in än trappor som inte tar hänsyn till detta.

- Inredningen av en trappa ska vara sådan att du får bra stöd för foten. Det betyder minst 25 cm, säger Sigurd Hoelsbrekken, civilingenjör på Byggnadsverket. Han förklarar vidare att uppgången ska vara sådan att två steg plus ett steg tillsammans uppgår till 620 mm med en 20 mm lindningsdiameter. I de flesta fall kommer detta att ge en trappa som känns bra att gå in.

Räcken required

De överdådiga trappor i inredningstidningar är inte alltid användarvänliga. Vissa av dem skulle inte ens tillåtas att sätta upp. I Norge måste trappor med en höjd över 50 cm ha räcken, såvida de inte är avgränsade av en vägg eller liknande. Räcken måste utformas så att personer inte utsätts för fara och så att barn inte enkelt kan klättra eller skada sig själva.

Det är inte bara äldre människor trapporna kan vara en utmaning för. Även i alla fall är de särskilt utsatta för olyckor i trappor.

Barn har gått mellan trapporna i öppna trappor och hängt bakom huvudet. Därför är det ett krav att gränsen ska vara tio centimeter klyftan mellan stegen. Vi rekommenderar åtta att vara på den säkra sidan, säger Johan Lund. Om trappan inte uppfyller minimikravet, det finns listor som enkelt kan monteras på botten av trappan, och det gör öppningen mindre. Om trappan är öppen på sidorna, bör staplarna står tillräckligt nära att inget barn huvuden eller, hans kropp kan komma från och fastna.

ADVERT

Mest populära