All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Saker du har undrat på värmekablarna

Värmekablar är något som upptar många av våra läsare, och flera har kontaktat Vi hos Villas egen elektriska expert Ken Hansen för svar.

Ken Hansen är kedjekonsult i Elektrikerkjeden Norgeseliten och har många års bakgrund inom elindustrin. Som kedjekonsulent är han ansvarig för att träna ungefär 150 elektriska företag i drift, HSE och intern kontroll över hela landet.

Fråga honom vilka uppgifter du kan göra själv, du får förmodligen ett svar att du ska använda en auktoriserad elinstallatör. En av hans stora hjärtvärk är att allt elektriskt arbete ska utföras av auktoriserade elinstallatörer, så att du som konsument har ett säkert och bra elsystem i ditt hem.

Värmekablar i sovrum

En läsare undrar om det är tillrådligt att ha värmekablar i sovrum och i vilken typ.

- Jag rekommenderar Toleder värmekabel nedsänkt i golvet. Storleken på värmekabeln måste beräknas utifrån det faktum att det finns en värmekabel som värmer upp rummet (ca 70-100 W / m2) och läggs över golvet. Golvtemperaturen regleras bäst av elektronisk termostat med golvgivare, säger Hansen.

Köpproblem

Värmekablar utvecklas ibland för att vara en irritation när man köper ett hem. En av våra läsare har lärt sig.

Läs också:

Varför slår hunden på dig?

Om du har undrat varför hunden slickar på dig läser du det här.

- Vi märkte snart att vi flyttade in att det var mycket variabel värme på badrumsgolvet. Vissa dagar är det så varmt att det knappast går att gå på golvet medan andra dagar fryser. Vi har fått hjälp från en elektriker som har bytt både termostat och sensor. Detta har dock inte hjälpt och vår elektriker förstår inte vad som kan vara fel, skriver Cathrine.

Vår expert har tyvärr ingen enkel lösning på problemet och föreslår att nya kablar läggs i golvet.

- Vad som kan vara orsaken är att kablarna har olika tjocklek gjutna över dem eller att det finns ojämnt mittavstånd mellan de uppvärmda kabelslingorna som gjutits. Det bästa resultatet är i alla fall genom att lägga till nya kablar, säger han.

Gamla kablar under ny gjutning?

Rune vill veta om han kan använda befintliga värmekablar när man lägger fem centimeter med ny gjut på badrumsgolvet.

- Jag rekommenderar att du lägger till nya värmekablar till det befintliga badrumsgolvet. Detta ger effektivare uppvärmning och du vill ha en ny värmekabel som kan styras med golvgivaren ansluten till pannan, rekommendera elektrikeren.

Undrar du om några elektriska installationer? Skicka en fråga till Ken Hansen!

Läs också:

10 små hundraser som är perfekta för familjer med barn

Det är trevligt att ha en hund i familjen, men vad ska du välja?Här är 10 små hundraser som är bra för familjer med barn.

ADVERT

Mest populära