All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De sparar minst 850 000 per år

<999 >. "- jag kunde knappt tro mina öron: 87 procent röstade för hyreshöjning Leif Tore Markman, ordförande Borettslag"

Kollen villa utanför Sandefjord avslutade igår installationen av de största värmepumpsystem. Beräkningar visar att 189 lägenheter i genomsnitt kan spara minst 4 500 kronor. Totalt är besparingarna över 850 000 kronor. Och det här är efter kostnaderna för installationen och det nödvändiga underhållet har dras av.

Hur fick de det här?

skräckscenario: Hongkong

ordförande Holmenkollen kooperativ, Leif Tore Markman berättar DinSide processen inleddes när en av borettshaverne kontaktade styrelsen att ansöka om tillstånd att installera en värmepump på din veranda.

Den enda synliga från gatunivå pumparna är på taket av varje block (off white), intill de befintliga ventilationsrör (grå och svart). Foto: Elisabeth Dalseg mer

- Det första som slog mig var de skräckbilder från Hong Kong, där varje lägenhet har luftkonditionering installerad på fasaden. Det är inte söt estetiskt, säger Markman till DinSide.

Som ordförande accepterade Markman processen och under våren 2008 kontaktade han energikonsult Harald Gulbrandsen i Arcpro. Han föreslog en lösning med färre men större utomhusenheter som levererar cirka nio lägenheter. Värmepumparna är från Toshiba, och all utrustning levereras av abk Klimatprodukter. Det finns valda luftluftsvärmepumpar, med VRF-teknik.

- Lådorna själva kanske inte ser så speciella ut, men var och en har en unik lösning för energimätning. Det betyder att vi kan läsa exakt hur mycket varje lägenhet använder, så att propositionen äntligen distribueras rättvist bland invånarna.

Se vår värmepumpsguide.

Processen

Installationen och implementeringen av installationen var mycket mindre smärtfri än Markman hade tänkt.

- Efter att ha mottagit en undersökning och en kostnadsberäkning, uppmanade vi till stämman. Den bästa besökte bostadsföretagets historia. Resultatet var att 87 procent sa ja. Det vill säga 87 procent sa ja till en hyresökning!

Enligt Markman har flera motståndare och tvivel också kommit med, och uttalas nu positivt för installationen.

Några av boendeenheterna har installerats sedan maj. Och åtnjutit omvänd värmefunktion, nämligen att inredningen även kan användas som luftkonditionering under värmen av värmen tidigare i sommar. "Kanske var det en fråga om ånger", skrattar Markman. Han anser att det nu är lika bra som ett hundratals positivt stöd för den nya värmepumpanläggningen.

DinSides skolan för dig på bostadshuset: Hur man genomför en process

Enova Support

Förutom de boende som bidrar till finansieringen av anläggningen har Enova stött projektet med 316.000 dollar. Totalt kostade projektet 4 688 500 kronor. "Enovas stödandel är bara 7 procent, men har varit avgörande för att starta och genomföra energisparprojektet, säger Frode Olav Gjerstad i Enova.

- Projektet är ett bra exempel för andra bostadsföretag och Enova hoppas att andra väljer liknande lösningar för att minska energiförbrukningen och utnyttja den energi som ligger i den relativt milda utomhusluften i Norge.

Läs mer om Enovas supportsystem

Det enda som syns från gatunivå är pumparna i taket på varje block (vit), bredvid befintliga ventilationsrör (grått och svart). Foto: Elisabeth Dalseg

Rören är gömda från fasaden i inhägnade verandor, och är relativt diskreta monterade på verandaens väggar. Foto: Elisabeth Dalseg

Markman framför värmepumpenheten i vardagsrummet. Den är monterad på samma plats i nästan alla lägenheter. Foto: Elisabeth Dalseg

Marita Lipski är särskilt nöjd med att värmepumpen bidrar till ett bättre inomhusklimat för sin son Kristoffer Jensen. Foto: Elisabeth Dalseg

Styrelseordförande i Kollen Borettslag, Leif Tore Markman, är mycket nöjd med att installationen av värmepumpanläggningen har slutförts. Värmepumpens yttre del ses till vänster. På taken i bakgrunden kan du visualisera mer. Foto: Elisabeth Dalseg

Här kan du se hur en enhet levererar värme till flera passager genom ett enda rörsystem. Foto: Elisabeth Dalseg

Bläddra ner för att läsa mer

Installation och användning

Marita Lipski är särskilt glad att värmepumpen bidrar till ett bättre inomhusklimat för sin son Kristoffer Jensen. Foto: Elisabeth Dalseg Visa mer

Installationsprocessen beskrivs av invånarna som förvånansvärt smärtfri och snabb.

- Det gick överraskande snabbt. De var in och ut i ett par timmar, säger Marita Lipski.

Markman berömmer installatörerna också. "De var trevliga och begåvade, snabba - och inte minst snygga. Det såg inte ut som ett slagfält efter att ha varit i lägenheten, som det ibland gör när man besöker hantverkare.

Förutom värme- och kylfunktionerna bidrar värmepumpen till att rengöra luften och minska luftfuktigheten. Som ett alternativ kan du få både pollenfilter och rökfilter, för ett par hundspinnar varje. Marita Lipski har en son om ett par månader, och det verkar trevligt att erbjuda honom ett bättre inomhusklimat.

- En av de boende har också sagt att plantorna trivs bättre, säger Markman.

Sommar och vintersäsong

Växten ligger i sommar och vintersäsong. Det betyder att den endast kan användas för kylning under sommarsäsongen och för uppvärmning på vintern. Säsongsförändringen är inställd till 1 juni och 1 september, och dessa är de datum som används i de finansiella beräkningarna, men det kan naturligtvis förändras under vägen om det finns några ovanliga temperaturfluktuationer.

Det är också värt att notera att kylningen på sommaren kostar pengar och äter vad du sparar på att använda värmepumpen på vintern. Detta ingår i beräkningarna - och besparingarna på 4 500 kronor per enhet.

Tre Finansmodeller

Hur betalar du för en miljon avbetalning? Borettshaverne fick tre val:

betala allt i en enda (och därmed släppa räntor på lån, och den extraordinära ökningen hyra) - ca 23 000 per lägenhet.

  • Betala för enheten i lägenheten i kontanter och finansiera gemensamma delen av hyran
  • Finansiering installation av hyran. För de som valde denna lösning kommer hyreshöjningen att vara 500 kronor i månaden i tre år och 200 kronor per månad de följande åren.
  • - De som betalar allt på en gång kommer att bli ännu större besparingar i total - och markera det mer från dag ett, säger Markman.
Han säger att det är främst den mogna, väletablerade, som har valt denna lösning, medan de yngre, familjer med små barn har valt att betala ner hela eller en del av hyran.

- Även om hyran ökar, kommer de att spara pengar totalt sett, säger Markman. Och besparingarna kommer att öka över tiden.

ADVERT

Mest populära