All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

De bor i ett växthus

På grund av omgivande bergformationer finns det ofta molniga och mörka delar av dagen i den nordliga delen av Hyogoområdet i Kansai-regionen i Japan.

Eftersom invånarna i den mörka dalen har några timmars dagsljus, ville de få mest ljus i sitt hem. Den fyraårige kontaktade arkitekten Yo Shimada från Tato Architects för hjälp.

Inspirerad av växthus

- Jag ville skapa ett ljust och stabilt inomhusklimat och kom fram till en plan med tre hus på en 1,8 m hög grundplattform, säger Shimada. Två av husen är inspirerade av växthus.

Plattformen, som innehåller vardagsrum i huset, grävdes 76 centimeter nerför backen. Detta gav stabilitet till plattformen som byggdes på en sluttande tomt. Det ger också en terminal uppvärmning och kylning av huset, liksom en stor utomhus område med bra utsikt över de omgivande bergen.

PLANLÖSNING Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

BESÖK: Husen ligger så att uteplatsen har både soliga och skuggade områden. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

NEDGRAVD: Delar av plattformen som växthuset står i är grävt i marken. På uteplatsen har föräldrarna en bra översikt över barnen när de är ute. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

SPECIAL: På natten ser taket på den ursprungliga privata bostaden ut som klassiska växthus. Tomten är 232 kvadratmeter. Residenset färdigställdes i februari 2012. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

UTEPLASS: Taket på plattformen används som uteplats. Foto: PHOTO Ken'ichi Suzuki

Olika rum med olika funktioner

Var och en av husen är dekorerad annorlunda. Den ena är ett badrum, det andra är ett gästrum och det tredje är ett solrum. Två av husen, inspirerade av växthus, är gjorda av genomskinliga plastplåtar som avger väl med ljus. Badrummet och solrummet är byggda för att ge undervåningen med belysning och ventilation genom stora öppningar i golvet. Solen samlar i synnerhet värme på vintern och släpper ut värmen på sommaren.

- De tre husen fungerar inte som vardagsrum, förklarar arkitekten. De täcker dock taket till plattformen, där de faktiska vardagsrummen är. Husen döljer således utsikten från sina grannar och ger utsikt över uteplatsen, så att föräldrar kan hålla ett öga på barnen.

Material

SONER: Huset är uppdelat i olika zoner. Matsalen ligger under ett av växthusen. Interiören är enkel och elegant. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

BAD: Badrummet är ljust och luftigt tack vare de genomskinliga väggarna. Väggarna ger bra ljus men förhindrar åtkomst. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

KONTOR: På kontoret för ett växthus har du kontakt med vardagsrummet nedan. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

BAD: Badrummet ligger i ett av husen med öppning nedåt.Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

Plattans ytterväggar är täckta med betong för att ge en isolerande effekt. Växthusen är täckta med polykarbonatvågiga plattor för att absorbera solljuset. Mellan plastplattorna och husets struktur finns plattor som är fuktiga och vattenabsorberande. Insidan av taket och väggarna består av värmeisolerings- och ljusreflekterande plattor av återvunna PET-flaskor.

- Öppningen ner till vardagsrummet stänger på de varmaste och kallaste dagarna, avslutar arkitekten.

Läs också:

Här hittar du de coolaste inre scenerna

SLIPPER INN LYS: Husen är byggda i vågiga plastplåtar som är transparenta och avger ljus. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

Öppning: Från badrummet finns en öppning där ljuset flyter ner till vardagsrummen nedan. Foto: PHOTO: Ken'ichi Suzuki

Gamla tågstationen blev ett designboende

Drömhuset ligger på vinden

På så sätt gör du julen billigare

ADVERT

Mest populära