All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

ÅTeranvända möbler

Nytt kök och nya funktionella lösningar i köket är många som drömmer om.

Och det handlar inte bara om spännande trender att bygga på den fronten.

Men om du borstar upp i köket kan det vara en dyr affär - om du inte tycker smart om det viktiga och centrala rummet ska dekoreras. Och det är inte bara köket som kostar, det kostar bara att flytta.

Ankie van Lier, make Martin (44) - och döttrarna Vera (13) och Milou (10) och sönerna Mees (7) och Dante (5) fick en upplevelse. Men de hittade en lösning på det, de fick fantastiskt ett kök nära det de drömde om, för nettopriset 500 kronor.

Jakt på rimliga lösningar

Familjen säkrade spännande återanvändbara material så att de kunde sätta ihop det spännande köket de har idag.

Paret har lagt ett formidabelt engagemang i det nya hemmet.

- Min man och jag är ett bra lag som fungerar bra tillsammans. Förutom att vara kul var det nödvändigt eftersom projektet kostade mycket.

På grund av det används många av de inköpta materialen och möblerna. Detta gäller för det blåa, rustika köket, som de har lyckats göra väldigt funktionellt. Och tro att det fick en prislapp på bara 500 kronor!

Förutom köket hittade de alla 13 dörrar i huset på Marketplace. nl, nederländska svar på finn. nr. Broen i trädgården var ursprungligen på en närliggande mark och en tung lastbil transporterade den till sitt nya hem.

Vi hittade även golvplattorna. De var fulla av smuts och cement, så det tog flera veckor att få dem rena. Men det var värt jobbet.

- Mönstret gör att damm och smulor inte dyker upp - mycket praktiskt, säger Ankie.

ANVÄNDNING: Med undantag för AGA spis, köpas hela köket, inklusive plattorna. De var fulla av smuts och cement, och det tog flera veckor att få dem bra. Slaktbänken är en begagnad, så tung som fyra starka killar måste bära den. Besticket är köpt som används i Frankrike. Den blå färgen på väggen är från Farrow & Ball, och matchar plattorna. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

KUL LÖSNING: Familjen fick en rolig lösning med återanvändningsdetaljer. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

Hög kontrast

Kontrast till familjens tidigare hem är bra. Fram till 2007 bodde de i ett relativt litet radhus i staden Tilburg i södra Nederländerna. Sedan fick man Martin ett jobb 200 miles längre norrut. Efter pendling på ett tag bestämde de sig för att flytta norrut. När Martin berättade för honom att han hade hittat en trevlig gård var Ankie inte på något sätt entusiastisk.

- Allt jag såg var alla farorna: En upptagen väg på framsidan och kanalen som går genom fastigheten. Men efter att ha väntat på tanken kom vi överens om att det här kan vara det hus vi hade drömt om, med tillräckligt med utrymme både inifrån och ut och med massor av djur.

Drömhuset från 1890 visade sig vara lite av ett projekt. Byggnaden är typisk för området och är en så kallad "poop farm", där fyra fasta balkar ensam bär taket. Huset mäter 15 gånger 15 meter, och traditionellt rumsbyggnaden både människor, fe och långa. När familjen tog över hälften av huset var det en sorglig konstitution. En gammal dam bodde ensam i huset, men använde bara första våningen.

Från stad till by

NEW TRACT: Näven absorberades av skadedjur, så det här är senare. Sofforna från Ikea har fått ett nytt drag. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

- I början tror jag att det var svårt att bo här, jag var van vid livet i staden. Nu älskar jag landskapet runt oss. Varje säsong är annorlunda, och på våren njuter vi av tulpangrödorna som ligger strax bakom trädgården. Svanar glider förbi kanalerna, och närliggande drottningar studerar oss över staketet, säger Ankie van Lier.

På gården är det en familj av husdjur: hundar, katter, kaniner, hamstrar, kycklingar och en hane.

- De är runt här och ibland hoppar de upp på bordet när vi sitter på verandan. Det finns en liten Pippi Langstrømpe här, säger Ankie.

Ett omfattande projekt

- Våningarna var så dåliga att vi inte ens kunde gå på dem, så vi insåg att det skulle vara ett omfattande projekt, säger Ankie.

Martin började riva av alla väggar och tak - ett relativt enkelt jobb eftersom taket hålls uppe av balkarna. När allt var borta kunde de se 13 meter upp till taket. Då började jobbet att sätta ihop ett optimalt hem. De utformade själva lösningarna, men hyrde lokala hantverkare till byggnaden. Första våningen var öronmärkt för vardagsrum, kök och studio. Barnen har varje sitt sovrum på andra våningen, medan föräldrarnas rum ligger högst upp.

- Vi kom från ett ganska litet hus, så att ha så mycket utrymme var helt nytt för oss. Och ljuset är fantastiskt, särskilt i studion, säger Ankie.

Renoverad Veranda Porch

När renoveringen var klar hade de mycket byggmaterial kvar, tillräckligt för att bygga en 35 kvadratmeter veranda. Ankie och Martin tog fallet i egna händer.

SELVGJA VALGAS: De gamla stolarna är arv från Martins morföräldrar. Ankie har gjort omslag med gamla fotografier av sin familj. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

GOD VIEW: Golvplattorna köps, och det var bara tillräckligt med dem att täcka hela golvet. Kranarna är brittiska och exklusiva, även de som köpts används online. Badkaret från Hoesch är nytt. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

ÖPPET STED: Dante gillar att minnas så högt att tårna når strålarna. Nästan hela väggen består av fönster, och de två dörrarna i mitten kan öppnas helt. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

BAKGRUND: Den vita strålen fungerar bra som anslagstavla. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

- När gungstolen kom på plats, var det uteplatsen som jag alltid har drömt om. Verandaen är delvis överfull så vi kan använda den hela sommaren. Vi har byggt en pizzaugn där ute och lagar pizza varje helg och människor kommer alltid in.Detta är min favoritplats i huset, särskilt när vi äter frukost där ute.

Ett evigt projekt

Familjen tog över huset 2007, men renoveringsarbetet har inte slutförts.

- Det finns alltid något att göra när du bor i ett gammalt hus, ett litet målat område här, som behöver repareras där. Det kommer aldrig att bli gjort, men jag älskar det, säger Ankie.

SOVRUM: Barnen har sovrum på andra våningen. På grund av sluttande tak var det svårt att placera en vanlig säng. Därför drog Ankie en som utnyttjade rymden till det maximala och sedan byggde Martin det. Dörrarna köps och används för att dölja kläder och dockor. Foto: Foto: Louis Lemaire

BRA PLATS: Vera fick också en plats byggd säng men dubbel storlek så att det finns utrymme för övernattande gäster. Foto: Foto: Louis Lemaire

Huset ligger centralt i byn, nära till poolen, skola och butik. Rädslan som hon hade först för kanalen som går genom fastigheten har blivit till entusiasm.

- Nu ser jag på vattnet som en del av det roliga: På vintern går vi skridskor precis utanför huset och på sommaren kan vi spränga jollen och ro bort.

Sju år efter att de tog språnget och lämnade staden beskriver Ankie existensen med ett ord: perfekt!

- Jag vet inte om vi ska bo här för resten av våra liv, men just nu älskar vi att bo här.

Läs också:

De byggde hus av sopor

Se vad de fick ut ur en rostig container

I denna stuga är nästan alla hemlagad

Välkommen: Hallen ansluter vardagsrum med studio, och här barnen fick sin egen knut. Porträttet av den gamla damen köps på en marknad. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

ART: Väggen på andra våningen är dekorerad av husets konstnär. Modellerna är naturligtvis de fyra barnen. Hon fotograferade dem först och gjorde sedan en silhuettkollage. Foto: Foto: Louis Lemaire

MALT SEN Fence: Sängen i sovrummet är inkilad på plats mellan två strålar. De sluttande väggarna gör plats för sängbäddar, därför har Ankie målat en rak på väggen. Foto: PHOTO: Louis Lemaire

ADVERT

Mest populära