All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Dessa kan du bli av med nu

House dammkvalster

 • kvalster är en underklass av spindeldjur och relaterade till fästingar. De har åtta ben och många lever i mark och vatten, andra som parasiterar på växter och djur. Det beskrivs ovanför 45 000 arter av kvalster, den mest kända och oroliga mitten av människor är husdammmider.
 • En kvalster lever bara i cirka två månader, men den kvinnliga lägger 20 till 30 ägg i taget, och därmed reproduktion kan leda till ett stort antal kvalster när inomhusmiljön ger goda förutsättningar för det.
 • kvalster finns i mattor, matta golv, madrasser, sängbottnar och sängkläder med mjäll från människor och djur. De livnär sig på döda hudceller som folk fällor varje dag och där kvalster finna lämpliga mat, temperaturen runt 25 ° C och något hög luftfuktighet kommer att trivas.

Källa: Norges astma och allergi förbud

Blast Kylan har kommit för att stanna. Varför inte använda kyla för något som är meningsfullt för inomhusklimatet?

- Det är mycket positivt i kallt utomhusklimat och torr snö. En sådan vädersituation ger oss möjlighet att ventilera textilier och sängkläder ut, så kvalster och andra mikroorganismer dör, säger Kai Gustavsen, chef för inomhusluftens kvalitet, säkerhet / miljö och hälsa i det norska Astma och Allergiförbundet.

Hög värme och starkt kalldödande kvalster.

- På dagarna -15 till -20 ° C, kan man lägga till madrasskydd och kudde utanför för vädring ca. åtta timmar och slå det bra innan det tas in, säger Gustavsen.

Mattor och kuddar bör också tvättas vid 60ºC. Det kommer inte att överleva i mitten. Dessutom bör sänglakan, örngott och täcke täckas varje vecka.

Rengöring inte tillräckligt

Dammsugning av säng, sängbotten och madrass ingår för bra rengöring. Kom ihåg att använda en bra central dammsugare eller en dammsugare med allergifilter. Andra dammsugare kan spränga fint damm igen.

Enligt Kjell Aas, professor i barnmedicin och hans hemsida inomhusklimat. com, är inte bra rengöring effektivt tillräckligt för att mitten. Men om madrassen först har varit tillgänglig i 10 ° C - eller kallare temperatur under en timme - och sedan sugits, är detta en mycket effektiv metod.

Den kalla "lamm" mitten så att den inte klarar tyget i madrassen.

Det hjälper emellertid inte att frysa kvalsterna på mindre än 20 grader. Men lagrad madrass och andra sängkläder vid -20 ° C under en dag (i stor frys), dörr kvalster och dammsugas bort.

Många allergiska reaktioner

Förutom att de lätt orsaka allergier, kvalster ofarliga för människor. De biter inte och sprider ingen infektion av något slag.

kvalster åtgärder för att minska

 • Ändra linne varje vecka eller vid behov
 • Sörj för god ventilation. Temperaturer i sovrummen bör hållas under 18 ° C
 • Undvik stoftavskiljare som gosiga djur, öppna hyllor och heltäckningsmattor
 • är det lämpligt att lämna sängen för att förbli obäddad under några timmar så att fukten ventileras ut ur madrass och sängkläder
 • Använd inte värmare som blåser upp dammet i luften.
 • Kosedyr bör då och då tvättas vid 60 ° C

Källa: Norsk Astma och allergi

Många allergiska reaktioner avföring kvalster lämnar sängen.

Enligt den norska Astma- och Allergiförbundet sätter människor utanför så mycket mängd hudflagor i sängen att det kan mata tusentals kvalster i flera generationer. Därför sover de flesta av sovrummen i sänglinne, madrasser och lakan. Men centret drar också nytta av mattor i sovrum och tillsammans med stoppade leksaker - och kan orsaka diffusa hälsoproblem.

är inte bara i sängar

Preben Ottesen, direktör vid FHI, som erinrar om att kvalster inte bara är relaterade till sängar, men kan också hittas någon annanstans i huset.

- därför också lämpligt att behandla mattan på samma sätt och med användning av vakuum med lämpligt filter, deponering Ottesen.

Denna dammsugare var bäst i vårt grundliga dammsugare test.

Han säger att förutom att luften suger i minusgrader är det också lämpligt att ventilera dynan i varmare väder. Mitten är därför utsatt för torka. På vintern är det väldigt torrt i norska hus, speciellt om det är kallt ute, så finns det generellt färre problem med kvalster på vintern.

Oavsett temperatur är det en bra idé att knacka, skaka och ventilera dynan.

- Speciell madrass och lakan kan innehålla mängder av de allergifria avföring till mitten, rådgör Ottesen.

Artikeln fortsätter under bilden.

FÅ BORT: Om temperaturen är mellan -15 till -20ºC ska du lägga madrassen på sängen och lägga den utomhus i ca. åtta timmar. Då kan du bli av med kvalster och andra mikroorganismer. Foto: Foto: Marit Aaby Vebenstad

Kvalster Allergi

 • Det är ofta omöjligt att eliminera kvalster från ett hus, men ett sätt att minska förekomsten av kvalster kan ha låg luftfuktigheten inomhus under vintermånaderna - med hjälp av ökad ventilation. Man kan också försöka minska mängden damm genom att undvika heltäckningsmattor stoppade sängar och möbler, samt med hjälp av en central eller modern dammsugare med HEPA eller mikrofilter.
 • Hög värme och starkt kalldödande kvalster. På frostiga dagar (-15 till -20 ° C), kan man lägga till madrassen, täcke och kudde utanför för vädring i cirka åtta timmar och slå det långt innan det tas i. Kuddar och kuddar bör också tvättas vid 60 ºC. Det kommer inte att överleva i mitten.
 • Att använda barnmorska kan vara ett bekvämt sätt att skydda dig mot allergier i sängen. Västet stänger i mitten, men eliminerar fukt från kroppen.

Källa: Norges astma och allergiföreningar

Vill du läsa fler sådana fall? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära