All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Dessa vattenskador inte täcker din försäkring

Tryck, knacka, tryck. Ljudet av läckande vatten kan störa förtvivlan hos husägare.

Om skador orsakade av slitage eller dåligt underhåll eller att läckan har skett över tiden, inte har ansvarsförsäkring för att täcka skador.

En försäkring täcker skador som uppstår plötsligt och förutsebara. Skador som utvecklas över tiden faller utanför denna definition även om upptäckten hittills har hänt plötsligt.

- Många husägare får en obehaglig och dyr upptäckt, på det sättet. Framför allt kan det bli kostsamt om det finns någon dold skada i badrummet, säger konsult Are Skaar Nielsen på norska VVS Association - VVS.

För att skjuta upp rehabilitering av gamla släcknings- och dehydrerade bad kan betraktas som riskport. Till exempel kan ett originalbad i en gammal bondgård inte låta dig duscha direkt på golvet.

behöver vatten genom en gammal golv, eller förekommer läckage runt en äldre beten kan man inte förvänta sig att försäkringen inte täcker skapande eller följdskador.

  • 10 saker du måste veta innan renovera ditt badrum

Läs försäkringsvillkoren

- Den allmänna regeln är skador orsakade av trasiga vattenledningar och avlopp krukor täcks, säger skador chefen Inge Oksvik försäkringsbolaget If.

- Skador på grund Ingenting eller dålig membran, kondensations- och läckor i övergången mellan membranet och dränerings / rören är normalt inte omfattas. Det beror på att skador som uppstår här antingen på grund av brist på underhåll eller dålig hantverk, säger han.

- Vi uppmuntrar människor att klara sig väl i sina försäkringsvillkor. Detta undviker både missförstånd och förväntningar som vi inte har råd med, säger Oksvik.

Han tycker att många borde vara bättre att reagera snabbt om de ser tips om fukt eller vatten på vägen.

Denna dokumentation måste vara på plats

Om ett rörsystem plötsligt uppstår, kommer en läckskada att täckas till stor del. Om det emellertid är materiell defekt, konstruktionsfel eller felaktig montering, är det inte något försäkringsskydd utan vidare uppsägning. Det innebär att skador på nya badrum också kan falla ut.

Därför understrykar Asen vikten av att använda proffs och kräver dokumentation för det arbete som utförs och vilka produkter som installeras.

- Om du kan klaga och annonsera jobbigt, måste du ha ett företag att annonsera. Ett allvarligt företag har ofta ansvarsförsäkring. Om företaget är fast är det också en större sannolikhet att det också kommer att finnas om några år, säger Inge Oksvik.

Här hittar du en fullständig översikt över dokumentationen som du måste ha för ditt badrum.

Om du rekommenderar att du kontrollerar bokföringsuppgifterna i Brønnøysund innan du engagerar en rörmokare, om du är osäker.Företaget måste också vara momsregistrerat och ha ett organisationsnummer.

- Vänligen hänvisa till referenser du kan kontakta innan du bestämmer vilket företag du vill använda, säger chefen för If.

Så här minskar du risken för obehagliga försäkringsöverraskningar:

  • Granska villkoren i ditt försäkringsavtal.
  • Är du en hantverkare? Släpp denna sida av dig själv i andra rum än badrum och kök. Och i vilket fall som helst, för att installera, fixa eller reparera VVS och elinstallationer. Här kan du bara använda godkända proffs.
  • Var noga med att använda rätt hantverkare när du borstar ditt badrum och kök. Fråga vänner och veta om rekommendationer. Redovisning i Brønnøysyundregistret kan också ge dig en indikation på om ditt företag kommer att finnas över tiden.
  • Hämta dokumentation för HVAC-arbetstagaren och fråga hantverksföretaget att dokumentationen uppfyller formulärkraven. (Till exempel, när du lägger ett membran på ett badrum måste det dokumenteras med ett foto).
  • Dokumentationen för VVS-arbetstagare bör också beskriva de produkter som installeras. Detta gör det lättare för rörmokaren att ersätta komponenter etc om denna sida skulle behövas.
  • Har du upptäckt fukt eller röra? Korrigera skadan genast. Det kan bara bli värre.
  • Alla ingrepp i elinstallationer och rörsystem kräver dokumentation från verkställande hantverkare.
  • Kontakta den professionella så snart som möjligt efter det att skadan upptäckts, de kan bedöma skadan och behovet av rättsmedel .

Få mer smarta tips - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära