All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Dessa två porslinsplattor bör inte tvättas på samma sätt

Högbränt porslin

Ett keramiskt material av lera och krossad sten bränd vid 1400 grader. Har en särskilt hållbar glasyr och en hygienisk matyta. Produktionsmetoden ger porslinet den genomskinliga vita och glansiga glasyren.

Benporselen

Har nämnts eftersom det innehåller aska från brända ben. Materialet är mycket genomskinligt och glänsande, och färgen är gräddvit. Dessutom är det mycket hållbart. Benporselenet är lätt och tunt, och är mycket väl lämpat som finservise.

Källa: Porsgrund

kasta allt servis i diskmaskinen utan tanke nämna vilken typ av material den är gjord av och vad den tål tvättemperaturen, mängden tvål och tvättprogrammet?

Läs sedan vidare.

Inte alla maträtter ska tvättas i 65 grader i diskmaskinen.

Att rengöra ordentligt.

Olika material

De flesta köksredskap är gjorda av porslin, sten och fajanse (glaskeramik).

I huvudsak behandlas alla dessa lika, men det finns undantag.

Som vanligt porslin bränns vid 1400 grader, och därmed kan motstå kokande vatten, kommer det fina tåla tvätt i en tvättmaskin där den normala temperaturen är maximalt 65 grader.

Guld och platina

Dekorerade föremål drar nytta av ett mer mildt program. Speciellt om det är guld eller platinaxponering.

- Vit porslin och porslin där inredningen är under eller i glasyren kan tvättas utan problem. Guld- och platina-dekoratörer kräver större omsorg när det gäller rätter. Felaktig tvättning med alltför stora tvättmedel eller överdrivna vattentemperaturer kan fördröja glasyren för attack, säger Floyd Malek, produktionschef på Porsgrund Porcelain Factory.

Kontrollera vårt diskmedelstest.

HÖG TEMPERATUR: Vanligt porslin kan tåla 65 grader i diskmaskinen. Foto: BILDEN: Istock

Diverse prselen bör behandlas annorlunda

SPOLGLANS: Användning av sköljmedel kan minska friktionen mellan plattorna, som kommer att minska slitage från stapling, förklarar Floyd Malek vid Porsgrund.

Rengöringsmedelskrav

  • De måste lösa upp och ta bort matrester som proteiner, kolhydrater och fett.
  • De måste ta bort beläggningar från tanniner i kaffe och te.
  • Det måste innehålla komplexa bindemedel som förhindrar beläggning av metalljoner i vattnet, såsom kalk.

Källa: Porsgrunds Porslinfabrik

Christianias Glasmagasin rekommenderar att matservicen behandlas annorlunda.

- matdisk av benporslin, dekoration presenteras med silver eller guld kant, kan diskas i diskmaskinen, men vi rekommenderar halvvering av mängden tvättmedel och användning av mild tvättcykeln. Det är också klokt att öppna dörren strax efter att disken är klar så att den blir väl luftad, säger Kari-Mette Bakke, försäljningsrepresentant vid Christiania Glasmagasins serviceavdelning.

Å andra sidan är bordsskivan av slät porslin, som klarar vanliga behandlingar i diskmaskinen.

- Vi rekommenderar alltid att du använder sköljmedel för att bibehålla hållbarheten och glansen av bordsduken, säger Kari-Mette Bakke.

Har de vita plattorna fulla av fula gråa repor som tydligen inte går bort? Det finns lyckligtvis något du kan göra.

Att minska slitaget

- Dessutom kan användningen av sköljmedel minska friktionen mellan plattorna, som kommer att minska slitaget vid stapling påkänningar Floyd Malek i Porsgrund.

Han berättar att slitage på middagstjänsten huvudsakligen uppstår vid stapling och tömning av diskmaskinen. Att bära på koppar sker speciellt genom att vibrera mot varandra i diskmaskinen. Användningen av delade rätter hjälper till att förhindra slitage.

Alkaliska rätter

VIT porslin: Glans rekommenderas för att hålla porslinet vackert så länge som möjligt. Foto: BILDEN: Istock

Men det finns också andra skäl att bära:

HAND: - antik porslin måste tvättas för hand, säger Katrin Ohlander, pressansvarig för BSH Hushållsapparater. Fotografering: Photograph privat

Krav för diskmaskiner och diskprocessen

  • Förtvätt med vatten som är varmare än 40 ° C, för undvikande av att proteiner och stärkelse från stickning och missfärgning glasyren.
  • Huvudtvätt med tvättmedel på minst 60 ° C ger ett gott tvättresultat.
  • Skölj med vatten och sköljmedel minst 72 ° C
  • La porslin torka tills kallt innan den ställs undan.
  • Låt aldrig stål och porslin komma i kontakt med varandra.
  • Blöt porslinet regelbundet för att förhindra eller avlägsna missfärgning

Källa: Porsgrund

- Detergenter är i allmänhet starkt alkaliska, och överdosering kan leda till angrepp på glasyren. För höga vattentemperaturer kan förvärra detta ytterligare. Glasyren på porslinet är huvudsakligen genomskinligt glas. Detta kan mattas ner över tiden i tvättmaskinen på samma sätt som kristall, förklarar Floyd Malek.

Middagstjänster behöver inte nödvändigtvis vara tråkiga. Om du har en bra fantasi kan du göra din egen humoristiska porslin.

Förhindra glasur ner

Alla Wik & Walsøes porslinskivor kan tvättas i diskmaskin. Tillverkaren rekommenderar diskmedel och användning av glans för att hålla porslinet vackert så länge som möjligt. Eftersom en blank yta gör porslinet mer motståndskraftigt mot repor och sänkning av glasyren.

- Det är omöjligt att svara exakt hur man tvättar disken. Det beror på materialet. Om det är antik porslin, skulle jag bara tvätta det med en handfat. Nya rätter tålar mycket mer och kan tvättas på de flesta program i diskmaskinen. Men jag skulle läsa i handboken först, säger Katrin Ohlander, presschef på BSH Household Appliances.

Hon anser att sköljmedel inte är viktigt för den faktiska rengöringen och resultatet av det.

- Den har samma effekt som polska på en bil.Detta gör bilen skiner ännu mer efter att du har tvättat den.

Läs mer:

försvinner rätter snabbaste

Du behöver inte skölja disken

För att placera besticken i diskmaskinen

ADVERT

Mest populära