All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Dessa sommarblommor du kommer till

Enkelannu

Suspension Begonia, Pelargonium

daisy, Femtunge

Surfinia, Million klockor

Nasturtium, Petunia

Pansies

Lobelia, Flittig Lise

Prydnads Clover , Georgine

Heng Ever Bena

Tips för att ta hand

Kom ihåg att du kommer att behöva vattna ofta och ger gödsel ofta.

Plantera blomman i mycket jord, antingen i en stor burk eller i en säng.

Klipp ut bleka blommor. Om inte, kommer anläggningen att sluta producera nya blommor.

Växter som ser lite "fast" med tjocka blad kan tolerera mer torka än de med små, tunna blad.

Titta noggrant på växten innan du köper den. Växten bör se fräsch och jorden bör inte krossas.

Källor: Tonje Bergh / Plantmania, Bjørnhild Fjeld / spirea, Anne Havåg Holter Hovind / Mose Square och OBP.

Är du bland dem som går till trädgården centrum i början av maj, köpa några stora och färgglada blommor och sedan få frustrerade när de dör före juni är över? Kanske väljer du rosor som inte passar ditt klimat eller kämpar för att förstöra skadedjur och katter.

Genom att välja rätt växter och tänka på hur man ställer in dem kan du enkelt få blommande blommor hela sommaren. Vi har talat med flera trädgårdsmästare och trädgårdsentusiaster som rekommenderar enkla anläggningar till dem som inte kan stå ut med att bry sig så mycket i trädgården.

Helen Bergh tränade i Plant Science of Agricultural College Ås och förar rådgivande Plantmania. Hon har valt ett antal enkla och fina sommarblommor.

- Hängande begonia och hagepelargonia är två anläggningar som har fått en välförtjänt dundrade i popularitet de senaste åren. Hengebegonia är en växt som blommar kontinuerligt under hela säsongen tills frosten kommer. Det tålar mycket regn och trivs bäst i halv skugga och lutar sig åt vinden. Hagepelargonia är en noga och lättillgänglig växt som blommar rik hela säsongen. Bäst i solsken till halv skugga, säger Bergh. nr.

Spanska marcheriter och färgad margarita är den andra hon drar. De finns i vackra färger, har bra blomning och kan planteras i säng och burkar.

- Femtunge har blåa blommor på långa stammar. Den bör placeras soligt, men tåler också regn och kallt väder. Kommer bli finare och finare under säsongen, säger Bergh.

Glöm inte blomkruven

Många gillar att dekorera hängande växter i ampel. Och här är superpetunia att rekommendera.

- Detta är en stor grupp som innehåller Surfinia, calibrachoa och miljoner klockor. Superpetunia är mestadels hängande växter som är fantastiska i rikligt och som kantplantor i burkar. Många av sorterna i denna grupp, särskilt surfinier, är kraftfulla och behöver därför mycket vatten och gödningsmedel. Det trivs bra i solsken till halv skugga. Om du ger växterna tillräckligt med gödningsmedel och vatten under hela säsongen, har du en fantastisk dekorativ ampel fram till hösten.

En gammal bekant är blomkarse. Det är en ljusväxt årlig växt som blommar med vackra blommor i gul-orange nyanser hela sommaren.

- Växten är inte bara snygg men också en användbar tillväxt som smakar bra. Både blommorna och bladen har en pepparliknande smak. Fröna har också en kryddig smak och är väl syltade, som ett alternativ till kaprar, säger Bergh.

Titta på fabriken innan du köper

Elin Nordli i Opplysningskontoret för blommor och växter citerar pelargoner, petunior, Dichondra, silver faller, lobelia, verbena, prästkragar, kryddnejlika och dekorativa korg som växter som gillar i solen och kan göra lite torka.

Bacopa, murgröna, flitig licensiering, lobelia, prydnads klöver, cross-knappen, spanska daisy, dahlia och femtunge är alla växter som kan överleva i en liten skugga.

- När man köper blommor, bör plantorna se fräscha ut och rötterna är välutvecklade. Planternas storlek och vax varierar, men växten ska verka kompakt och inte för "smal". Marken i potten ska inte krossas. Det är en bra idé att köpa godkvalitativa växter vid försäljningsställen med personal som vet hur man planterar plantorna, säger Nordli. nr.

VACKER SOMMARHAGE: Surfina har en rik blomning som varar fram till hösten. Den är kraftfull och trivs bäst i sol och halv skugga. Foto: Foto: Tonje Bergh / Plantmania

Hagebokforfatter Bjørnhild Fjeld citerar gamla erkännande pensé som en säker sommarblomma. Det tålar även vissa frostnät.

- Margeriter är också en klassiker, de blommar bara och blommar. Spanska har blivit mycket populär, men jag tror att det vanliga vita är lättare att få. Andra fina växter är pelargonia, petunia / surfinia och sommargorgar, säger Fjeld att klicka. nr.

Hon säger att en tumregel är att växterna som ser lite "fast" med tjocka blad kan tolerera mer torka än de med små, tunna blad.

- Lobelia och campanula, till exempel, kan torka ut och bör absolut inte hängande i en liten burk i mitten av bakning, säger Fjeld.

Kom ihåg att vattna blommorna tillräckligt

Anne Havåg Holter Hovind förare trädgård blogg Mose Square och tror många misslyckas med sommarblommor eftersom de inte vattna dem tillräckligt.

- De flesta växter behöver vatten jämnt, inte bara i skipper-taket när det regnar. Du kanske vill välja växter som tål torka. Och det är klokt att välja så stora burkar som möjligt. Ju mer jord, desto längre kommer anläggningen att hantera sig själv. Det betyder att växter i marken också fungerar bättre än växter i burkar. Och kom ihåg att självvattenpottar är ett bra alternativ för dem som inte vill vattna hela tiden, säger Holter-Hovind.

Hon citerar Lewisia, kengurufot, taklök och slyngpelargonia som växter som tål att du inte är bra att vattna.

- Surfin och petunior, miljoner klockor och hänga någonsin ben Tål också att du inte är särskilt bra på vatten, men de tål lite mindre torr än den förra, säger Holter Hovind.

Hon påpekar också att det är viktigt att komma ihåg att riva av bleka blommor, om växten inte slutar producera nya blommor och blir en sorglig syn.

POPULA VALAR: Sommarblommor som stjälkar och margeriter är välkända och säkra val för att säkerställa vackra blommor i trädgården hela sommaren. Foto: Foto: Plantage

- Sommarblommor har jobb, livsuppfattning, och det är att göra frön. Så snart de tror att de har gjort tillräckligt med frön, slutar de att göra blommor. Tricket är därför att avskurna blekade blommor innan de växer till frön, och så tvinga växten att blomstra under hela säsongen, säger hon.

Klipp alla bleka blommor

Trädgårdsentusiasterna tycker alla att det är en bra idé att få sommarblommor att bli gjort, de är bara avsedda att vara genom sommaren och hösten och vanligtvis inte övervintrar. Men det finns några saker du behöver göra, även med sommarblommor.

1. Har tillräckligt med mat och befrukta regelbundet. Ju större burken du har längre tid kan det gå mellan varje bevattning. I små burkar tvättas näringsämnena snabbt och du bör verkligen ha gödselmedel varje gång du tvättar.

2. Plantera till större krukor för att få tillräckligt med jord . Sommarblommor är inte avsedda att leva i de små krukorna de håller när de köper dem i trädgårdscentret. De måste omplanteras, antingen i en större burk eller i marken i trädgården. Använd en bra växtjord, till exempel, det finns en kruka med lera eller något annat som håller det fuktgivande. Köp en billig växt- och djurjord snarare än motsatt, då blir resultatet det bästa.

3. Kom ihåg att skära av blekade blommor! Blommorna är egentligen bara ett mellanstadium för växterna så att de gör frön. När blommorna stängs av gör de stekkapslar, och om du tillåter de bleka blommorna att sitta på, kommer växten inte att ha någon anledning att fortsätta att göra nya blommor. Skära sedan av alla döda blommor, då kommer fler och fler nya.

4. Klipp blomman ner före semestern . Ett bra knep - klippa sommarblomman hela vägen innan du lämnar, då behöver det mindre vatten, och då kommer det att ha tagit nya blommor när du kommer hem.

Läs också:

Hur man överlever plantorna som du är på semester?

Dessa goda saker odlas i windowshade

Tips för framgångsrika bär i trädgården

ADVERT

Mest populära