All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Dessa rosor även en nybörjare klar

Ro för nybörjare

Ground Cover:

Tummelisa / Sandefjord Rose: Växer bra och täcker bra med små, enkla, rosa blommor.

The Fairy : Kräver lite omsorg och blommar under lång tid. Små fina blommor till senhösten.

Viking : Har medelstora, matta, mattblomningar i bunkar. Kan användas som lågklättringsutrustning.

Bush rosor

F. J. Grootendorst : Klar, lättskött, med klyftformade blommor, ljus doft. Tät tillväxt, passar till häcken.

Louise Bugnet : Vita blommor på en lätt och hård busk. Stark doft. Trevligt att häcka.

Ritausma : Ärftlig växt som är resistent mot halvskugga. Den har vackra, stora, rosa, fyllda blommor.

Hansaland : Röda, fyllda rosor med lite lukt. Lättvikt, fräsch växt, lämplig för häckar.

Klaseroser

Nina Weibull: Mycket populär i Skandinavien. En stark, frisk och hård ros. Svag, söt lukt.

Romantik : Färsk och lätt att växa växt som blir ungefär 1-1, 3 m hög. Vackra, fyllda, ljusröda blommor med doft.

Aspirin : Färsk, skuggtolerant ros som tål gott regn. Vita blommor med rosa skär och ljust doft.

Källor: Cecilie Hagen / Bo Green Room, Rose Expert. nej, plantagen

Vackra, doftande rosor i trädgården är en dröm för många trädgårdsmästare. På en liten balkong kan också en burk med en rosebukett dekorera. Men många upplever istället att rosen påverkas av löss och andra sjukdomar och att de skadas under vintern och dör.

Det är dock möjligt att skydda mot de värsta plagen genom att välja rätt svarta rosor. Det finns många typer som inte är lämpliga för norska klimat och vissa typer är lättare att lyckas än andra. Gartner Cecilie Hagen i Bo Green Rom delar sin expertråd.

- I allmänhet buske rosor och marktäckare rosor är lite härdigare och lite lättare att hantera än stjälk rosor. Klaserosene är en mellanhand, säger Hagen att klicka. nr.

Tummelisa och Viking

Löss trivs på tunna blad, så om du väljer en anläggning med grövre lövverk, kommer du spara lite problem med buggar på rosenbuskar, som många lider av.

Inom kategorin av marktäck rosor hon drar Tummelisa, Viking och The Fairy som bra alternativ.

- Sandefjordsrosen, även känd som Tommelise, är en bottenskräp som rekommenderas. Det har goda svårigheter, tålar en vinter och tolererar en liten spridd jord ", säger Hagen.

Hon understryker att alla rosor behöver planteras i en ganska djupt hål, ofta runt 50 cm djup och 50 cm bred och att man måste lägga ca 25 liter god kompost.

- Många växter rostar för grunt och i dålig jord. Om du inte har mycket god jord kan den hålla en kompostkudde. Då kan rosen blomstra, även om jorden inte är optimal.Kom ihåg att gödsla med rosfrö, för att regelbundet tillsätta viktiga näringsämnen.

The Fairy är en ros sort som kräver mycket lite skötsel och som blommar länge. De har långa skott med små fina blommor och kan dekorera över en stor yta.

buske rosor inte löss

Gartner Marianne Utengen Hage företag förstår att människor som rosorna i sin trädgård, men varnar för att de inte är de enklaste växterna att lyckas.

- Det är viktigt att välja växter som härdade nog där du bor, att de är starka mot sjukdom och att du plantera dem på rätt sätt. Transplantat plats (där rötterna odlas tillsammans med den del som växer ovanför jord) bör planteras 10 cm under jord, väl skyddad från den kalla, säger Utengen.

Hon ber dig att se till att marken är väl dränerad, men att det finns tillgång till vatten.

- Innan du planterar, bör du blanda upp det bra och näringsrik kompost i marken och satte rotklumpen i vatten under en timme innan du planterar, är utan Gens råd att ge ros plantera en bra start.

Cecilie Hagen råda alla att tänka igenom hur de ska plantera rosor, innan de går till trädgården centrum för att handla. Det är viktigt att du köper en anläggning som kan frodas i jorden och med ljusförhållanden du har.

- Majoriteten av alla rosor ska vara en plats där det är soligt större delen av dagen. Det kan också vara för varmt i den heta solen i en varm plats så att rosen inte trivs, och vissa sorter är resistenta fin nyans, säger Hagen.

BEAUTIFUL: Roser skapar stämning i trädgården och många drömmer om blommande rosenbuskar. Här från demonstrationen trädgården till Bo Green Room trädgårdsmiljö. Foto: Foto: Cecilie Hagen / Bo Grön

- buskrosor är också bland de lättare rosor. Bland dem kan jag rekommendera Louise riklig, som är lätt att komma till, med fina blommor, har en god härdighet och blir lite ohyra. Detta gäller även för F.J. Grootendorst, Hansa och Hansaland. En ny sort som kallas Ritausma är en tuff kille som måste uthärda några tuffare förhållanden, såsom vi har här uppe i norr.

Hur ta hand om dig rosor

Titta på fabriken i butiken, bör det ser trevligt och hälsosamt.

Sätt anläggningen i en hink med vatten och låt det dra vatten i 30-60 minuter innan du planterar.

Gräva ett stort hål, 50 cm i diameter och 50 cm djup. Häll ungefär 25 liter mejeripompost.

transplantat (där rot odlas tillsammans med den del som växer ovanför jord) bör planteras 10 cm under jord, är väl skyddad från kylan.

Rosor behöver gödselmedel, helst rosenblad. Läs bruksanvisningen och se till att du använder rätt mängd.

Ett knep är att strö en halv matsked benmjöl i marken, kan det gynna blomningen.

Vatten regelbundet under etableringsperioden befruktas inte tidigare än ca. 4 veckor efter plantering.

Om det kommer löss på rosor så ta bort dem med fingrarna, nypa bort fula blad eller köpa löss och spraya på.

Källa: Cecilie Hagen, plantage

Hagen tippar att vissa skadedjur är inte så förtjust i grova blad, så det är klokt att leta efter blommande växter med lite grov lämnar om du inte vill att drabbas av löss på anläggningen.

Många gillar stalker eftersom de är vackra, men de är inte alltid så lätt att komma till och är ofta avsedda för varmare klimat. De kan vara mindre hårda och behöver mer omsorg och god mark, säger Hagen.

Om du vill prova en stjälkrosa, fråga trädgårdscentret för att få den som passar dig bäst och i din trädgård.

Kontrollera frälsningszonerna

Ett mellanliggande mellan buskrossar och stalkare är klusterlådor. De är lite mindre buskiga än buskarna och får fler blommor på en stam. Här drar trädgården Aspirin som en mycket bra typ som hon skulle rekommendera. Bonica, Allotria och Astrid Lindgren är bra sorter. En annan populär variant är Nina Weibull, som tål lite jord och skugga.

Var du bor i landet har mycket att säga om vilka växter som kan överleva i din trädgård. Kolla in en karta över ärlighetzoner och fråga trädgårdscentret vilka rosor blomstrar i din region.

- Det är en av de viktigaste sakerna att göra när du tänker på att plantera rosor i trädgården. Om du bor lite norr om landet är det viktigt att du väljer växter som kan hantera ett sådant klimat, säger Hilter Poppe, Plant-to-Plant Gardener. nr.

Hon uppmuntrar trädgårdsmästare att prova och testa ovanliga typer av rosor. Fråga i trädgårdscentret är hennes önskan, men kom ihåg att ha tänkt på var rosenväxten borde vara i trädgården och vilken typ av jord och ljusförhållanden du har där.

När man köper växten är det viktigt att se bra på det, det ska se fräscht och städat och inte ha någon skada eller slitage på den. Ta gärna en broschyr hem från trädgårdscentret, du glömmer bort trädgårdsmästarens tips. Och kom ihåg att det finns mycket information på internet, leta upp din växt och hitta bra tips för det.

FAVORIT: Nina Weibull är en rosettyp som är mycket vanlig i Skandinavien. Foto: Foto: Plantation

Se också:

hur läckra bär i trädgården

De ogräs döda dig utan gift

Natron och vatten sparas ugnsluckan

ADVERT

Mest populära