All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dessa bostäder får det bästa priset

Även i en svår marknad, finns det några bostäder som går till - eller över - värderingen.

Vad gör dessa bostäder särskilt attraktiva?

Enligt Geir Storli i Fastighetsmäklare Dahl i Drammen finns det oftast bara enfamiljshus som överstiger priset. Storli är kontaktperson för norska Fastighetsmäklare (NEF) i Vestfold, Buskerud och Telemark - den senare var det län som haft den största prisökningen under den första månaden.

Men det är inte bara den typ av hus som är nödvändigt för priset.

- Det finns i huvudsak tre saker som spelar: Plats, Standard och Möjlighet att flytta Höger, säger Storli till DinSide.

Geir Storli, Estate Dahl Foto: Fastighet Dahl Visa mer

- Är det halv anständig standard, är det svårare att sälja än grus Kent, eller måste vidtas, tillägger han. Men de mest attraktiva är de hem där du kan flytta strax efter att du har tagit över.

När det gäller plats finns det lite olika villkor som spelar in, beroende på köparens preferenser. - Vissa vill ha närhet till skolor, butiker och fritidsaktiviteter, medan för andra ligger det i förhållande till vatten- eller ljusförhållanden och synpunkter som är nödvändiga.

Enligt Storli har marknaden hämtat efter årsskiftet.

- Vi märker att det finns mer momentum på marknaden, människor är mer närvarande och villig att bjuda - och så börjar inte helt hopplöst enligt begärt pris längre, säger Storli.

Inte alla som har förlorat marknaden har fallit. Här är vinnare av bostadsmarknaden.

fortfarande långsamt i norra

John Rye-Holmboe, Privatmegleren Tromso Foto: Privatmegleren Tromso mer

i landets nordligaste länen har försäljningen plockade också upp en aning, men det är fortfarande långt ifrån bostäder som går till eller över enligt Jon Rye-Holm, privatmäklare Tromsø och NEFs kontaktperson för norra norge.

- Det finns bostäder i alla kategorier, både lägenheter och hus, säger Rye-Holm till DinSide.

Den viktigaste saken om huruvida ett hem säljs är plats, och då ligger det nära de centrala områden som räknas mest.

- De centralt belägna husen går snabbare än de som ligger i något mer grisformade områden.

I norra Norge finns det få bostäder som går utöver kostnaden, så det är svårt att säga något om trender, men enligt Rye-Holm börjar försäljningspriserna nå en prislapp.

- Det är symptomatiskt på en bostadsmarknad som går ner till att bostäder prissätts till ett lägre pris än önskat. Köparna räknar med att betala till en premie.

Men momentum på marknaden är på väg att gå upp, vi måste tro på Rye-Holm.

- Som det är nu, är det lite heller, eller - vissa hem säljs efter första intrycket, medan det fortfarande är mycket länge innan det säljs.

Läs också: Dessa hus kommer att stiga snabbast i värde

Oslo och Akershus

Guri Bråten i Midas Services i Asker, kontaktperson för NEF i Oslo och Akershus, berättade DinSide att det som gjorde att ett hem fick en Bra pris 2007 kommer också att göra det till ett bra pris idag. Jämfört med dagens marknad.

Broen pekar också på en annan teknisk faktor som kan vara avgörande.

- Vad som händer är välkommen bostäder som nyligen utvärderats.

Var ny värdering bör vara det finns olika åsikter om, både mellan olika yrkesgrupper i branschen, men det tumregel bör inte värderingen vara mycket äldre än tre månader på en marknad som upplever stora förändringar på ett eller annat sätt. Enligt Norges skatteförbund föll tre av fyra bostäder flera gånger under 2008, minskade med upp till 10 procent, medan en i fyra bostäder minskade med så mycket som mellan 10 och 20 procent.

Läs mer: Begär ny sats

ADVERT

Mest populära