All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Dessa anläggningar ska klippas nu

Författaren

Artikel Författare Bjørnhild Fjeld är författare till trädgårdsarbete boken "Garden Guide - Nybörjare sätt att gröna nöjen" och driver också en trädgård blogg Spirea. nr.

I mars och april är det dags att beskära fruktträd, bärbuskar, rosor och några buskar och träd. Vårt helt fräscha test visar dig vilka beskärningsaxlar som är bäst.

Om du bor i en del av landet där våren kommer tidigt, börja du bara. I Inland och Norra Norge måste du kanske vänta till maj.

Det finns ingen hård och snabb regel för när man ska beskära, men de flesta trädgårdsmästare rekommenderar att du gör detta jobb innan bläddrade, men efter det värsta vinterkylan har avtagit. Det bör helst inte vara minus grader i luften de närmaste dagarna efter beskärning.

Vänta inte för länge

Många trädgårdsmästare slutar lite för att bli av med grödjobb. De väntar glatt under längst tid, har träd eller en buske blivit så stora och besvärliga att det är ett stort projekt för att göra något åt ​​det. Men beskärning är inte svårt, om du vet hur man gör det!

Det är inte förståeligt att det är viktigt att en växt skärs. Men i många fall är det fortfarande fördelaktigt att göra det. Beskärning bör vara en del av regelbunden och regelbunden vård av växterna.

Vi har olika typer av beskärning:

Struktur Beskärning görs för att ge anläggningen en fin form och se till att de starkaste grenarna kommer att utveckla bästa möjliga.

Underhåll beskärning och föryngring beskärning har samma syfte: att ta bort gamla grenar för att ge plats för yngre grenar, för att stimulera ökad blomning och se till att det finns mer ljus i växten.

KLICKA KORREKT: Kom ihåg att göra rena skär med saxen när du skär. Foto: Foto: Tore Fjeld

CUT ned fullständigt: När du beskär en dekorativ buske bör du tunna ut, inte skära av längden, råder trädgårdsmästare Per Kristiansen. Foto: Foto: Tore Fjeld

basutrustning: När ska man beskära buskar och träd av en viss storlek, behöver du en såg, en kraftfull Sekatör och en liten hand sax (sekatør). Foto: Foto: Tore Fjeld

Ofta och måttliga

Urklipps Kalender

Efter vintern / tidig vår (mars-april)

Berry producerande buskar (vinbär, svarta vinbär, krusbär)

äpple och päronträd, plommon och körsbärsträd

Sommar och höst blommande buskar och träd

Roser

lövfällande häck

Sommer, efter blomningen:

Spring blommande buskar syren, brudespirea, guld bussningen (forsythia), Magnolia,

Early falla: (juli, augusti, september)

Birch

Hornbeam

Lön

Winter buskar och träd (thuja, cypress, gran, tall, enbär etc)

Beskärning bör som regel utföras så att Planternas natur är bevarad. I allmänhet är "ofta och måttligt" att föredra för "sällsynt och brutalt". Det är viktigt att vara medveten om att all beskärning orsakar sår på växterna och att växten måste använda energi för att spela dessa sår.

Skadorna kommer att vara minst när du går in tidigt med skärningsåtgärder, medan plantorna är unga och i god tillväxt. För de flesta sorter, börja beskära två till fyra år efter plantering. Då bör plantorna beskäras regelbundet: några varje år, andra mindre ofta.

Beskärning på våren

De flesta buskar och träd ska beskäras på hösten vintern / våren. Det är viktigt att du väntar på att beskära tills temperaturen är omkring 0 grader. Om det blir mycket kallt med många grader av minus efter beskärning, finns risk för frostskador i träet.

Men nu i mars finns det ingen fara för extrem kyla, så de flesta ställen i landet börjar bara så snart det är anledning att göra jobbet. En tumregel vi har hört är att det är ok att skörda när det är möjligt att arbeta utan handskar.

Tidigare rekommenderades att ananas, som i Norge säger plommon och körsbär, bör beskäras på hösten. Men det har nu blivit ignorerat, eftersom det verkar som att skördarna ger en större risk för sjukdom på träden. Men vintergröna buskar kan beskäras tidigt / tidigt på hösten. Se beskärningskalender i din egen låda.

Undvik "vaktmästare"

Som nämnts ovan kommer beskärningen först och främst att säkerställa plantens naturliga form. Det är inte alla som vet. Ett vanligt misstag är till exempel att trädet eller busken är för stor, och därför är busken lika bra som två. Det kommer aldrig bli trevligt. Om du tror att trädet är för stor, måste du antingen skära ned det och plantera ett träd arter som är mindre, kan du inte tvinga ett träd som naturligtvis kommer att vara 15 meter hög att bara vara 5. Beskärning är inte <999 > ett sätt att göra växter mindre än de är. Vid beskärning, tunt inte "kupers" växt. Ett annat vanligt misstag är att skörda blommande buskar vid fel tidpunkt. Om du till exempel skördar vårblommande buskar som lila tidigt på våren kommer du att klippa de flesta blomman växter, så du måste vänta på blommande.

Läs mer:

terrass du aldrig behöver måla

De örter kan du enkelt växa på fönsterbrädan

Underhållsfria staket

ADVERT

Mest populära