All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Dessa växter ger den bästa kvaliteten på inomhusluften

Inneklima är ett område som berör många, och det finns många vägar framåt för att få en bra luft. Det handlar bland annat om att välja rätt golvbeläggning och att duscha med bra avlopp.

Men vad du än väljer bland blommor och gröna växter är viktigt. Detta kom raketforskare på NASA fram till slutet av 80-talet. Deras forskning gav tydliga slutsatser att gröna växter påverkar inomhusklimatet på ett positivt sätt.

"Minskningen av formaldehyd och bensen är mycket signifikant," skriver de i sin rapport. Och i vissa fall visar experimenten att vissa växter som avlägsnades nästan helt avlägsnade föroreningarna.

Tyger i vår vardag

Tycker du formaldehyd och bensen låter främling ut? Tja, det finns ämnen som är närvarande i ditt vardag, och i största utsträckning formaldehyd.

- Det är främst formaldehyd man skulle hitta i en inomhusmiljö, eftersom ämnet som finns i trä, där det finns en hel del i norska hem, säger docent vid NTNU, Rikke Bramming Jørgensen, klicka. nr.

- Bensin kommer knappast att stöta på.

Formaldehyd kan orsaka irritation i ögon slemhinna och irritations ökar med ökande lufthalt. "Vissa människor utvecklar hudallergier, luftvägsallergier och astmatiska reaktioner", utarbetade det norska Encyclopedia (Snl).

Ämnet finns i flera byggmaterial, inklusive byggplattor och plywoodformaldehyd. Och om du använder vatten baserad på målningar av sådana skivor, avgas attraktiva "Användningen av fukt - som vattenbaserade färger - direkt på limholdige byggskivor - kan ge ökad frisättning formaldehyd". Skriver norska Astma och Allergiförbundet på sin webbplats.

- Generellt kan man säga att formaldehyd finns i små mängder i inomhusmiljön, men de spesilt känsliga kommer att kunna märka det, och formaldehyd som finns i FHI i standarder för inomhusklimat, utvecklar Bramming Jørgensen.

Bensen är ett lösningsmedel som finns i flera produkter, inklusive bensin, och kan således funnit att luftföroreningar längs trafikerade vägar. Enligt NIPH långvarig exponering för bensen resulterar i leukemi. "Bensen kan skada genetiskt material och karcinogena både hos människor och djur. En ökad hastighet / mortalitet av leukemi (leukemi) visas i arbetare exponerade för bensen vid höga nivåer", belyser på sina sidor.

Förutom formaldehyd och bensen testades trikloretylen också. Detta är dock ett ämne som enligt folkhälsa sällan i inomhusluften. "Trikloretylen används också för lim och liknande produkter. Sådana produkter kan vara potentiella källor till trikloretylen i inomhusluften, men dess användning i Norge kraftigt minskat sedan 1995", skriver på deras webbplatser.

Allergi och obehag

De växter som raket testade forskarna skapar inte bara guld och gröna skogar i inomhusmiljön.Några av plantorna kan vara allergiframkallande, och några av dem är också giftiga om de kommer i direkt kontakt med dem genom att svälja.

- De växter som kan orsaka allergiska reaktioner är fred lilja, Dracena bergeføy, krysantemum och gerbera, säger ledande forskare pollen Hallvard Ramfjord av norska Astma- och Allergiförbundet (NAAF) för att klicka. nr.

De som kan känna obehag om några av dem sväljs är enligt vårdgivaren. nej och Ramfjord fredslilje, aglaonema, bergeføy, gullranke, salasalea och grön bajonett.

Filter föroreningar

NASA Rapporten visar att så mycket är mikrober i jorden och på rötterna av växter som tar upp föroreningarna som bladverk.

"Stora blad är inget utmärkande tecken på att en anläggning är en bra luftrenare. Luftbehandling per enhet bladyta kan variera och att mängden bladyta kommer att variera från en växtart till en annan. En växt med stor kapacitet för luftrening per ytenhet plus det har en hel del bladyta, kommer därför att vara den som är det bästa valet. Dessutom är det viktigt att en anläggning är i gott skick för att ta ut potential det kan ha att luftrening ", förklarar professor Grete Grindal Patil University för miljö- och livsvetenskaper (UMB) i ett e-postmeddelande för att klicka. nr.

Källor: Mother Nature Network och hälsovård. nej

Tack till Kari Boger som hjälpte till att översätta de engelska blommans namn.

Läs också:

Vedeldning kan förstöra soffan och golvet

Mögel kan orsaka huvudvärk

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

Peace Lily

Detta var fabriken som var toppen av NASAs lista.

Peace Lily Foto: FOTO: OBP

Officiellt denna växt fred hölster och bär den latinska termen FREDSKALLA. Anläggningen är dock bättre känd som fredslil.

Detta är en dekorativ växt som kan blomstra väl.

Den bästa NASA-listan på grund av dess förmåga att ta bort både aldehyd, bensen och trikloretylen. Enligt Mother Nature Network kan det också bekämpa lösningsmedlen toluen och xylen.

Toxic? : Giftig växt med irriterande växtjuice

Aglaonema

Denna växt fungerar bättre, desto längre kan den stå.

På engelska kallas det kinesiska vintergröna och namnet används på flera av arterna inom Aglaonema-gruppen. På norska går det under namnet silveraglaonema, men det kallas också namnet Aglaonema.

Aglanoema. Foto: PHOTO: Wikipedia Commons

Det är en dekorativ växt som är lätt att vänja sig vid. Även i svagt ljus kommer det att producera blommor och bär.

Det filtrerar bort mer skadliga luftförorenare, och ju längre blir desto bättre fungerar det.

Toxic? Ja, du kan ge irriterande utslag

Bånddracaena

Hanterar utan dagsljus och avlägsnar i synnerhet gaser från färg och golvolja.

Detta är en anläggning som är särskilt kapabel att avlägsna gaser från lack och gula volymer. Enligt Mother Nature Network är det inte ett krav och kan även göra det utan solljus.Får det gå ut. Det kan vara en bra växt på över tre meter.

Toxic? : Lite giftigt

Bergeføy

Bånddracaena. Bandens färger kan variera. Foto: PHOTO: Wikipedia Commons

En luftrenare som passar bra i badrummet.

Enligt MNN har denna växt en något otäck karaktäristik; Det tar bort partiklar från avföring, om du borde ha en sådan svävar runt hemmet. På så sätt kan det finnas en växt som passar på badrummet. Det har också visat att det kan filtrera ut formaldehyd.

Det här är en klättrande dekorativ växt som är lätt att ställa in, och den fungerar ofta i dåligt upplysta områden. Men man bör vara medveten om att murgröna kan vara giftigt. Den har enligt hemsidan Helsenorge. ingen starkt irriterande växtsaft, och i synnerhet bör vara medveten om barn i huset. "Om ditt barn har smakat murgröna kommer gärna sticka i munnen. Hon / han kan få ont i magen blir illamående, kräks och / eller har diarré. Det kan också orsaka blåsor i munnen och i värsta fall svullnad i halsen, "skriver de.

Toxic? : Ja

Vardagsrummet

Eføy. Foto: FOTO: OBP

Särskilt lämplig för avlägsnande av formaldehyd.

Denna växt älskar formaldehyd och suger vanligen det. Det är en blommande krukväxter som gillar sitt bästa i coola rum. Om du har en källare med tillgång till dagsljus, passar det dig därför bra.

Toxic? : Ja

Chrysanthemum

Detta kan ta bort bensen.

Detta är en växt som inte bara lyser ett hem med sina blommor, filtrerar det också bensen som kan hittas i lim, beläggningar, plaster och tvättmedel.

Azaleas Foto: FOTO: OBP

Krysantemum är både en genomsnittlig anläggning och en blommande krukväxt. Det ser bäst på ljusa fläckar, och för att uppmuntra den att blomstra, placera den bredvid ett öppet fönster med direkt solljus.

Toxic? : Ej giftig

Gullranke

Är bra på att avlägsna formaldehyd.

Gullranken är en klättrande dekoration växt som filtrerar formaldehyd. "Hänger ned från en korg, denna snabbt växande växt skapa en kaskad av grönt. Du kan bland annat överväga att ha den i garaget, eftersom avgaser som innehåller formaldehyd", skriver MNN, som lägger för att plantan ska förbli grön även i ett mörkt rum.

Chrysanthemum Foto: PHOTO: OBP

Giftigt? : Giftfri

Grønnbajonett

Det kallas svigemors spetsiga tunga, men bättre anläggning för att avlägsna formaldehyd existerar inte.

Officiellt orden grønnbajonett och är en dekoration växt, men i klimat sammanhang gör din mammas spetsiga tunga skam på hans namn. Det är inte alls ovänligt, snarare tvärtom. Det är en av de bästa anläggningar för att ta bort formaldehyd, som finns i rengöringsprodukter, toalettpapper och servetter. MNN-rådet sätter det i badrummet. "Det kommer att hantera dåligt ljus och hög luftfuktighet medan du rengör luften för förorening", skriver de.

Toxic? : Ja

Gerbera

Tar bort bensen.

Gold Ranke. Foto: Foto: Wikipedia Commons

Detta är en färgstark blomma krukväxt (även snittblommor) som är skicklig på att ta bort bensen.

Sätt lycklig i rengöring rummet eller sovrummet, under förutsättning att det blir bra ljus", beskriver MNN.

Toxic? Ej angivet

Legealoa

Renare luft och sår. <999 .> lag tunga Foto: FOTO:.. OBP

detta är en växt många känner igen från krämer och salvor det är en solelskende dekoration växt som hjälper ren luft formaldhyde och bensen

mornaturnätverk skriver att detta är en växt som är ett smart val i ett soligt köksfönstret.

, och förutom att ha en luftrenande egenskaper, saften inne i anläggningen har lugnande effekt på brännskador och läka gemensamma sår.

Toxic ?:

giftfri Gerbera. Foto: FOTO:. OBP

Legealoa Foto: FOTO: OBP

ADVERT

Mest populära