All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dessa stugor säljs bäst i 2013

<999 > Prisutvecklingen på bostadsmarknaden fluktuerar, men på hyttmarknaden är kurvan platt.

Det genomsnittliga försäljningspriset på stugor i bergen är 1 728 000 kr. Avstånden till Oslo eller en av de andra större städerna är bland de viktigaste egenskaperna som påverkar priserna, enligt fastighetsbyråns (Eff).

Mäklarbranschen har måttliga förväntningar på prisutvecklingen. Det innebär att de tror att aktiviteten blir ganska bra, men anser att det är troligt att prisnivån fortsätter att vara platt, vilket har varit trenden i flera år.

Men hur ser 2013 faktiskt ut? Hytteliv har varit i kontakt med flera stugan tillverkarna att undersöka condos som sålde bäst bland sina modeller under 2013.

Utvecklingen går mot mindre hytter än tidigare och det finns ett ökat fokus på yteffektivitet.

Jan Peter Pettersen, general manager och arkitekt på Saltdalshytta som är bland landets största stugan tillverkarna, sade Hytteliv att de har märkt ett ökat intresse för smarta, kompakta hytter med bra utrymme utnyttjande under de senaste åren. Den så kallade Smart-serien lanserades för tre år sedan och har blivit mycket populär på kort tid. Stugan är 61, 4 kvadratmeter, plus loft.

SALTDALSHYTTA: Modellen Smart 48 M är Saltdalshyttas mest populära år 2013. Priset på gjutplatta är 532. 570 kronor. Foto: Fotoill: Saltdalshytta

RANA Cabin: Modellen Midgård är RanaHyttas mest populära under 2013. Priset för satsen att kasta plattan: 532.400 kronor. Foto: Foto: RanaHytta

Drammens hus och stugor Kjartan Albrigtsen upplever samma trend. Han kan säga att de har sålt bra med hytter i år, mer än året innan.

- Men även om storleken har minskat är den byggd som exklusiv som tidigare med samma krav på anläggningar. Dessutom märker vi att det finns färre som vill göra saker själva, säger han.

Det innebär att de säljer mer färdiga stugor, så kallade nyckelfärdiga.

Men kom ihåg att det är stor skillnad mellan uppbyggnadspriset och den färdiga stugan, för alla stugproducenter. Drammen Hus och Hytter driver till exempel ett komplett byggpris på 610. 300 kronor för Holmsbu-modellen, medan en färdig stuga kostar 979 000 kronor.

Dessutom omfattar priset på byggsatser eller färdigställda stugor inte grundläggande arbeten, gjutning, elektriker och VVS.

EIKÅS HUS OCH HUS: Trysilmodellen är Eikås Hytter och Hus mest populär år 2013. Priset för byggsatsen är NOK 839 900. Foto: Foto: Eikås loger och hytter

På den använda marknaden var i stort förra året sålde 1.863 bostäder i bergen via en mäklare och eller advokat, mot 1,799 lägenheter i det föregående året. Trots ökningen omsättningen i bergen fortfarande lägre än nivån under 2009 och 2010.

Hafjell, Trysil, Sjusjoen, Norefjell och Geilo toppar listan över landets mest populära vintersportorter.Det finns besökarnummer och söktrender på FINN som bekräftar detta. Samma destinationer toppar också listorna över unika användare 2013.

Chefekonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen anser att palatset är över för denna gång

- Ju billigare desto bättre. Men det finns fortfarande en bra marknad för stugor för upp till tre miljoner kronor.

Läs också:

Detta är Norges drömhytt år 2013

DRØMMEHYTTEN: Modellen Lindesnes är den mest populära modellen 2013. Priset för byggsatsen är 658 000 kronor. Foto: Foto: grandefoto. nej

KEY HOUSES: Modellen Glittertind är Tind Hytter mest poopulära modell 2013. Priset på den färdiga stugan är 950.000 kr. Foto: Tind Hytter

Kom ihåg det här om du vill köpa en fiskeby

Här är landets coolaste stugprojekt

ADVERT

Mest populära