All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dessa hytter du får mindre än en miljon

Medan bostadspriserna ständigt går upp, stående hytt priserna på en stillastående och det är den dyraste objekt som kämpar mest.

Under 2011 erfarna mäklare en markant nedgång i försäljningen för vinterstugor, och en betydande prisfall i flera av landets mest populära skidorter, enligt Real Estate Agency företag (EFF)

Experterna är inte särskilt optimistisk om framtiden - åtminstone inte för de mest kostsamma hytter.

Nästa vecka den 7 februari presenteras den årliga analysen av marknaden för fritidshus i bergen. Det kommer att visa prisutvecklingen från 2004 till och med 31.12.2012, med särskild inriktning på utvecklingen förra året.

- Jag är rädd för att vi står inför prisfall för de dyraste stugorna. Jag tror att det skulle vara klokt om agenter ikapp säljare att sänka priserna, så kommer det att åtminstone få folk på displayen. Stugor i multi-miljonärklassen har blivit extremt dyra att äga. De har länge förlorat kampen mot lyxiga semesterresor utomlands ", säger ekonom Jan L. Andreassen i Terra att klicka. nr.

HYTTEKOS: Stuga i Eggedal / Norefjell. Prisförmåner 790 000 kr. Huvudrum 44 kvm med tre sovrum. Tomten är 1 mål, eiet. År byggd 1971 Foto: Skärmdump / Sök. nej

För turister

Enligt Finn. com under perioden 1 januari-28 januari i år publicerade 55 kabin annonser på berget till mindre än en miljon, mot 89 under samma period förra året. Lägre leverans kan indikera att priserna kommer att förbli i detta segment.

"De mest prisvärda stugorna fungerar på en helt annan marknad," förklarar Andreassen. De är billiga att äga och driva. Jag tror att prisnivån kommer att vara kvar. Det kommer alltid att finnas en marknad för turister Norge, så sådana bergstugor är en robust investering. Friluftsentusiaster är inte heller så glada över att sitta på en bar i utlandet, så det spelar ingen roll för dem om utlandsresor har blivit billigare.

Att ta en viss tid

VD Är Berg Terra Real Estate i Valdres upplevt att sälja flera stugor under 2011 och 2012 än kontoret någonsin har gjort tidigare, särskilt de enkla, prisvärda hytter.

- Men det har tagit lite längre tid att sälja, dessutom säljer vi flera stugor att klara nu än vi gjorde tidigare, där en hel del gick över begärt pris.

Under miljoner

LOVELY VIEWS: Cottage utsikt över Byfuglien i Etnedal av ca 830 m. Pris betalt 980 000 kr. Huvudrum 69 kvadratmeter och tre sovrum. Tomten är ca 1, 3 mål, eiet. Byggd 1964. Foto: FOTO: Terra

TRADITION: Camping vid Skår Säten i Eggedal. Prisuppskattning 800 000 kronor. Huvudrum 52 kvm och två sovrum. Tomten ligger på 80 kvadratmeter bottenvåning. År byggt 1970. Foto: Skärmdump / Sök. com

Berg gör flera stugor till salu för mindre än en miljon, inklusive en handbyggd timmerstuga ligger på ØLSLYKKJA Turi Troen på cirka 920 meter över havet.

Dessa hytter nämns

HÅNDLAFT: Traditionell stuga med helårsväg i Turitrøen, Ølslykkja i Etnedal. Prisförmåner 790 000 kr. Huvudrum 36 kvadratmeter och två sovrum. Tomten är ca 2, 5 mål, eiet. Byggår är 1973.

HYEKEKOS: Stuga i Eggedal / Norefjell. Prisförmåner 790 000 kr. Huvudrum 44 kvm med tre sovrum. Tomten är 1 mål, eiet. Byggd 1971.

Vacker utsikt: Stuga med utsikt i Byfuglia i Etnedal på ca 830 m. Pris betalt 980 000 kr. Huvudrum 69 kvadratmeter och tre sovrum. Tomten är ca 1, 3 mål, eiet. Byggd 1964.

TRADITION: Stuga på Skareseter i Eggedal. Prisuppskattning 800 000 kronor. Huvudrum 52 kvm och två sovrum. Tomten ligger på 80 kvadratmeter bottenvåning. Byggd 1970.

AVSKJMMET: Stuga i Votedalen vid slutet av Veggli. Prisuppskattning 900 000 kronor. Huvudrum 47 kvadratmeter och två sovrum. Tomten är en tomt. Byggår 1973

Här har du sol och fin utsikt över Synnfjell och Jotunheimen med vandringsterräng både sommar och vinter - och ridade skidbackar nära stugan. På sommaren handlar det om vandring och cykelturer.

Marknaden för fritidshus i bergen har de senaste åren haft en betydligt långsammare prisutveckling än bostadsmarknaden. Större nybyggnadsverksamhet och en relativt stor tillgång har bidragit till minskad prisutveckling på denna marknad. Enligt vice Leif J. Laugen i Eff presenteras en vecka före årsrapporten om bergstugor.

Traditionell stil

För den fråga som fortfarande hänger i luften är trenden på gång? Och vad söker folk verkligen i Norge? Så här klickar du på. Ingen tidigare nämnts, åtminstone hantverkshandlarna har hittat lyckaformeln. De mest populära modellerna har en enkel, traditionell stil. Stora stugor i modern stil slår inte på berget. Kanske är vi i en nynostalgisk period som kan förklara dessa marknadsmekanismer?

- Vi har åtminstone haft ett mycket visuellt förhållande med stugorna de senaste åren och traditionella stugor är det sista skriet. Jag tycker att det handlar om en viss motverkan mot den lyxfärdighet som har karaktäriserat norska stugan 2000-talet, förklarar kabinforskare Finn Arne Jørgensen vid Umeå universitet.

- Hytter i traditionell stil kan vara ett försök att bibehålla en slags länk till tanken på det verkliga stugelivet i ett fysiskt landskap som ligger längre och längre från vad vi tycker om som traditionella stuga landskap. Stugorna är närmare och närmare varandra och är i stor utsträckning kopplade till resten av världen genom kraftledningar, internet- och tv-kablar, vägar, vatten, dränering och så vidare, säger Jørgensen, som förklarar att det är en enklare stil. För nya hytter, i liten utsträckning, tekniskt och funktionellt lättare. Komfort, men inte lyx.

Läs också:

IKEA möblerna kan vara så coola

SKÄRMEN: Stuga i Votedalen vid slutet av vägen vid Veggli. Prisuppskattning 900 000 kronor.Huvudrum 47 kvadratmeter och två sovrum. Tomten är en tomt. Byggår är 1973 Foto: Skärmdump / Sök. nej

Ska du röra dig? Här hittar du de vackraste inredningsbilderna

Här är Norges dyraste stugor

ADVERT

Mest populära