All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Dessa du styr med din mobil

Solskydd är en nödvändighet i de flesta hem. För att förhindra att rummen värmer upp till växthusstemperaturer är det för närvarande sommar och vinter när solen är låg. Och vi vill gärna granska grann under hela året.

Men hur ska du välja den solskugga som passar ditt hem? Och vilka typer av produkter kan du välja mellan?

Exempel på solskydd

  • Blind: reflektera solstrålarna mellan lamellerna kan låta ljus in till irriterande bländning.
  • Plissé: Kan anpassas till de flesta typer av fönster former, tar liten plats och kommer i många olika färger och mönster
  • DUETTE® gardiner: Sätt ihop två lager av tyg som en dubbel veckad blind. Ger utmärkt värmekokdämpning och stoppar oönskat ljus. Finns i kvaliteter från halvtransparent till mörkare.
  • Två skikt släppa en smart droppe i två lager tyg där de tvärgående remsor av öppna och stängda fält tillåter dig att justera öppningen av överlappande remsor som önskas.
  • Rullblind: Finns i många kombinationer av tyger, färger, mönster och tillbehör, en enkel och bra lösning.
  • Lameller: Ofta den bästa lösningen för snedställda fönster eller stora glasytor.
  • Skärm: Tar lite utrymme och kan döljas bakom fasadkåpan. Lite utsatt för vind. Alternativet är dock dyrt i de flesta fall.

Det finns många alternativ, men vanliga gardiner är på väg ut. I vilket fall som helst, om du vill följa trenderna, men också av praktiska skäl.

Rätt val av solskydd

För att hitta solskydd som bäst passar i varje rum, är det först lämpligt att ha till hands en checklista enligt Egil Aamodt, chef för Markis man.

- Tänk på vad som behöver skydda solskyddet i varje rum. Skyddar det bara solen, eller vill du ha en uteplats som kan användas mer eller vill du förhindra tillgång? För sovrummet kanske du vill ha det ganska ljust, säger Aamodt.

Om du har små barn i ditt hus är det särskilt viktigt att tänka på säkerhet ", betonar Rolf E. Sandvoll, assisterande chef på VEMA.

- Solskyddsmedel utan ledningar rekommenderas speciellt i barnrummen, men även i hemmet där barnen vistas, säger han.

I vardagsrummet och köket ska du få tillräckligt med ljus in i rummet trots att solskuggan är nere, tror Sandvoll.

- Ett alternativ här är att antingen välja utomhusskärmar eller inomhus solskydd med lätta dukar. I sovrummet rekommenderar vi mörka kläder, han tipsar.

Billiga och bra alternativ

Solskydd för alla rum i huset kan vara en dyr affär. Men de mest prisvärda alternativen är de som faktiskt täcker dina behov som du vill och som är anpassade till ditt hem.

- Blinds är fortfarande det billigaste alternativet och det fungerar bra.Där kan du också enkelt justera vyn och ljuset genom att vrida lamellerna. Annars mest solavskärmning i olika prisskikt där effekterna av sol bländning och blockerar värme inte nödvändigtvis har så mycket med priset att göra, men mer på de andra kvaliteter att tyget är antistatisk, smuts eller material den är gjord av, säger Sandvoll .

Vill du på lång sikt spara energi för uppvärmning eller nedkylning av huset, tror fortfarande Sandvoll att en kombination av yttre och inre skuggning är det mest effektiva.

Plisségardin mest populära

Enligt återförsäljare och tillverkare är den största trenden att människor vill ha textilier i fönstren inomhus. Plisse gardiner är bland de nya interna trenderna i solskuggning och gardiner.

Sandvoll säger att persienner kan minska värmeförlusten från fönster med upp till 46 procent och minska upp till 60 procent av värmen från solen.

Få frostiga fönster med mobilen

- Dessutom ser vi att det är populärt med terrasser och skärmar. Patio Markiser uppfyller helst flera behov: De förhindrar solen som blanda sig i, visar fönster så att du inte har värme, men de gör också uteplats mysigare och därmed förlänger säsongen för uteplats, tror Sandvoll.

Kontroll med mobil eller fjärrkontroll

Med dagens teknik kommer smarta lösningar med de allra flesta produkter och tjänster. Om du har möjlighet att gå lite i pris kan du köpa inköp av solskydd med olika automatiserade lösningar.

Automatisering och motorisering av solskuggning har blivit vanligare i norska hem, vi kommer att tro experterna.

PERSIENNER: Ett billigt och bra alternativ. Foto: Hunter Douglas / Markisemannen. Visa mer

- Det handlar om smart house-system eftersom vi brukar kontrollera mest med tabletter och smartphones. Det ligger fortfarande i det övre prisskiktet, men fortfarande inom det vanliga hushållet kan investera i det. Det beror på hur mycket pengar du vill lägga in i den och om det ska vara helt automatiserad eller styra den lätt med fjärrkontroll eller smartphone, förklarar Sandvoll.

Aamodt anser att automatisk kontroll är ett bra alternativ för många och nödvändiga på stora markiser.

- Det gör användningen enklare och du har också fördelen att du kan styra solskyddsmedel från en app om du inte är hemma, säger han.

Syftet med skärmen är att hålla solljuset och värma upp samtidigt som sikten hålls i kombination med skärmskärmning.

- När du använder motorisering kan anslutas till automatiska system som sol och vind vakt men också att fastighets smarthus- och kontrollsystem, säger Aamodt.

POPULAR VAL: Enligt återförsäljare och tillverkare är plush gardiner det mest populära alternativet för solskuggning. Foto: Hunter Douglas / Markisemannen. Se mer

Men förutom att detta kan vara lite för dyr investering för många, är en annan krok för att få monteras skölden så att det fungerar bäst enligt Sandvoll.

- För att få full effekt måste den som installerar automationen eller förvaltningen ha kunskap om solenergi och effektiviteten av klimat och energi i byggnader, avslutar han.

LAMELLER: Kan styras manuellt och automatiskt. Foto: Hunter Douglas / Markisemannen. Visa mer SKÄRM: Om du har möjlighet att gå lite, kan du köpa inköp av solskydd med olika automatiserade lösningar. Foto: Lunex. Visa mer

ADVERT

Mest populära