All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

äR de tecken som du behöver för att måla

Ytbehandling av fasaden skyddar träet mot stress från sol, regn och vind. Samtidigt ger det huset det önskade utseendet. Men med tiden kan tekniska och estetiska skäl uppstå. Tekniken är när ytan är skadad så att klädseln också kommer att skada. Den estetiska handlar om en önskan om att huset ska se bra ut och att det på sikt inte kommer att skada.

Mognad är dyr

- Underhållskostnaderna är lite, men förfall kostar mycket mer, säger Lars-Petter Rustan i Jordanien.

För att undvika kostsamma rättsmedel, så att plagget ska bytas helt eller delvis, bör du granska fasaden årligen. Du får en gyllene möjlighet att göra detta i samband med den årliga hustvätten.

LÄS OCKSÅ: Tvätta fasaden.

solexponerade

Eftersom det är i första hand solens UV-strålar nötas beläggningsfilmen, de flesta solexponerade fasader med en mer frekvent behov av underhåll än skuggsidan av huset.

Här är de tecken att leta efter:

VEDHEFTTEST: När det yttersta beläggningsskiktet har dålig vidhäftning till substratet, flingor paint. Dold dålig vidhäftning testas med en bit tejp. (Foto: Janice Nyhus Tyssen / ifi Uk.) "> VEDHEFTTEST När det yttersta beläggningsskiktet har dålig vidhäftning till substratet, flingor paint Hidden vidhäftning provas med en bit tejp (Foto:.. Janice Nyhus Tyssen / . IFI com)

det är i första hand de tekniska behov av underhållsbehandling som är viktiga Om du upptäcker någon av dessa skador i färg, är det dags att göra något.

1. mekaniska skador: Chop och sår i färgfilmen som ska åtgärdas så snart som möjligt, så att vatten inte dra in virket och orsaka allvarliga skador fjällig eller flagnande.

2. Cracking mikrosprickor i beläggningen kan bana väg för vatten som kan skada fodret. det kan orsaka allvarliga fuktrörelser, mer sprickbildning och röta ändträ stående beklädnad, klippa ytor och hyvlade detaljer löper störst risk, så vara extra försiktig här

3. Flagning.. färgflagor från underlaget kan också leda till vatteninträngning . Om du lyckas poke eller repa vaken Om ytan är fast, betyder det att färg flingar. Du kan också kontrollera det genom att lägga en bit silverband eller utomhusmaskeringstejp på plagget och vänta ett tag. Om färgen kommer med när du tappar bandet, har du ett problem.

SKÄRM: När färgen lossnar helt i träet kallas det beskjutning. All lös färg måste avlägsnas innan plagget skrotas fri från deadwood, jordat och målat igen. (Foto Frode Larsen / ifi. Uk) "> SKALA DEPOSITIONER När färgen att skala helt i virket, kallas det skalning.All lös färg måste avlägsnas innan plagget skrotas fri från deadwood, jordat och målat igen. (Foto: Frode Larsen / ifi. Nej)

4. Spjälkning eller flagning: Om färgen flagnar helt i trä över en del av fasaden, det kallas fjällning. Då betyder det ofta att huset har målats för färgtider utan att lacken avlägsnas. Det kan också uppstå att fukt har stängts inuti träverket och att ventilen inte fungerar.

Förutom de tekniska behov, det kan, som sagt är estetiska skäl att måla. Dessa "skador" inledningsvis inte påverka konstruktionen, bara upplevelsen av huset. Det finns saker som smörjning, blåsning, blekning och kritning.

LÄS OCKSÅ: Att måla fasaden.

Påväxt: Lite solexponerade fasader är mer benägna att nedsmutsning och svamptillväxt. På sikt nedsmutsning lång skada färgfilmen, men först och främst det ser fult. (Foto:. Ifi Com) "> Påväxt: Lite solexponerade fasader är mer benägna att nedsmutsning och svamptillväxt på lång sikt påväxt skada färgfilmen, men först och främst ser ful (Foto:... Ifi Com )

ADVERT

Mest populära