All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Därför bör du göra om huset till en smart hem

- Vi får mat levererad till dörren varje vecka. Med kodlås kan vi beställa mat även om vi inte är hemma. Då låser vi bara dörren upp med appen när de kommer och stänger när de går. Dessutom tar kameran bilder på leveransen, säger Stine Bendixby Tautra.

Tillsammans med make, två tvillingar på 1, 5 år och en på 3, 5 år bor hon i ett smarthjem på Ullern i Oslo.

En så kallad smarthjem är att hemmet innehåller olika tekniska funktioner som gör det enkelt att styra hemmet automatiskt.

Med en smart hem kan därför besluta bland annat att lamporna skulle gå ut klockan 11:30 varje kväll, släppa nyckeln och får meddelandet att brickan läckande vatten innan det utvecklas till en läcka.

  • hus för dig som hatar att måla

Så mycket kostar

Bendixby Tautra berättar att de valde att satsa på ett smart hem för att göra livet enklare och säkrare.

De har idag både larm och seriekopplade brandvarnare som är anslutna till larm, kombinationslås, smartkamera, vatten detektorer, detektor mus och smart styrda ljuset. Alla lösningar är från Verisure larmföretag.

Smarta produkter är anslutna till en app som gör det enkelt för Bendixby Tautra att hantera. På så sätt kan hon kontrollera larm, dörr och ljus som hon vill, när som helst och bli underrättad om förändringar i hemmet.

I månaden betalar familjen cirka 500 kronor för övervakningstjänsterna. Den faktiska installationen för alla smarta produkter var cirka 13 000 kronor. Även om de har spenderat lite pengar på systemet, är Bendixby Tautra mycket nöjda med att de valde att investera i smarta lösningar.

- Med hus på bottenvåningen med stora fönster och små barn ville vi säkra oss ordentligt. När vi flyttade in i huset och spenderade mycket pengar på nya möbler upptäckte vi att summan var en liten investering som vi får mycket pengar för under tiden, säger hon.

- Nu vet jag att ingen kan komma in och om något händer, kan jag få hjälp snabbt, tillägger hon.

  • 12 heta power tips

Smarta lösningar låter dig styra stora delar av ditt hem från din telefon. Foto: Verisure

- Svårt att hacke

Verisure är idag ett av larmbolagen som erbjuder en rad smarta lösningar.

De levererar allt från smarta kopplingar, smarta kameror och smarta lösningar som talar ut om förändringar i hemmet fler klassiska larmsystem som styrs via appen.

Marketing Officer av Verisure, säger Asbjørn Hansen att de arbetar aktivt för att leverera tjänster som både ger människor En extra säkerhet i vardagen och praktiken.

- Vårt första fokus är säkerhet, men det har också ett stort värde för att göra saker praktiska i vardagen. Vi har därför ett stort fokus på att göra det enklare att säkra sitt hem, säger Hansen.

Är du rädd att någon kan hacka in i systemet och övervaka dig, säger Hansen att Verisure har ett beprövat system som är svårt att hacka.

- Vårt system är väl beprövat och kopplas till ett dedikerat nätverk som övervakas kontinuerligt, bara för att det inte kan hackas. Om någon onormal aktivitet uppstår kommer vi att hitta det snabbt, säger Hansen.

Den information som samlas in av Verisure via övervakningstjänsterna lagras i 7 dagar före radering. Detta gäller de bilder som Verisure-övervakningskameran tar för stöld och brand. Informationen används för att verifiera orsaken till det utlösande larmet.

  • 20 sätt att spara kraft - utan att offra någonting

Detta måste du veta om säkerhet

Så om du vill göra ditt vardag enklare och mer automatiserat kan smarta lösningar vara något för dig. Men du bör också visa viss skepsis över de olika lösningarna.

Teknikdirektören hos Datatilsynet, Atle Årnes, säger att det finns flera säkerhetsutmaningar relaterade till smarta lösningar.

- Idag har vi stor erfarenhet av att uppdatera våra mobiltelefoner, både operativsystemet och appar. Vi måste också tänka på det när det gäller de nya smarta lösningarna. Om utrustningen inte uppdateras regelbundet kommer säkerheten att bli utmanad över tiden, säger han.

- Utrustningen kan vara säker när du köper den, men med tiden var de lösningar du hade tidigare inte tillräckligt bra. Säkerhet är en fräsch produkt. Det är därför viktigt att fråga leverantören om vilka åtgärder de tar för att behålla säkerheten senare, och inte bara just nu.

Hur väl säkrat utrustningen varierar från tillverkare till tillverkare. Årnes rekommenderar därför att de följer villkoren.

- De företag som ser till att människor är övertygade om sina lösningar kommer troligen att säkerställa att säkerheten är tillräcklig. Men om du köper billig utrustning från en okänd tillverkare som inte levererar någon säkerhetsbekräftelse, bör du tänka två gånger. Säkerhet kostar pengar, säger Årnes.

Håll dig uppdaterad om det senaste inom hus och trädgård - registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära