All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Därför bör du måla fasaden

Obehandlat trä på fasaden som blir grå kan naturligtvis passa alla hus. Men inte alls. Arkitektur och byggnadstraditioner kan indikera att naturligt obehandlat trä är att föredra, men många argument talar för att måla huset.

- Det hade säkert varit tråkigt om alla hus såg samma ut. Färger skapar välbefinnande, säger målare Per Lund Nielsen, teknisk chef för färgtillverkaren Scanox.

Snabba nedbrytning

Paint skyddar huset.

Och den som först väljer att inte behandla fasaden, eftersom sidan att ångra dig efter några år står inför problem!

- Förväxlingsprocessen börjar snabbt och färgförändringen startar omedelbart. Lignin i träet tvättas ut och duken blir lös fiber, som kan likna en kappa, även efter en kort tid. För att säkerställa god vidhäftning till färgen måste alla lösa träfibern på ytan och det kan vara ett hårt jobb. Huset måste borstar, säger Lund Nielsen.

Skrapa, torris eller kalk

Färg behöver bra vidhäftning mot substratet och deadwood måste avlägsnas innan målningen är överbelagd.

- På obehandlat trä där ute som har stått för tre veckor adhesion minskas med 25 procent, säger Chresten Nielsen, som är målarmästare och CTO på Beckers.

- Deadwood kan också avlägsnas med lime eller torris sprinklad med högt tryck på fasaden, men det här är fantastiskt. Det kan faktiskt vara billigare att byta kläder helt, tillägger Chresten Nielsen.

Den som i stället försöker slipa fiberbrott och dö bort med en kvarn kan riskera att mala för mycket så att trädstrukturen avlägsnas.

Konstruktiv skydd

Per Lund Nielsen

färgskikt på fasaden förhindrar regnvatten väter upp höljet och penetration på insidan där det kan orsaka röta i både beklädnad och ramen.

- Vissa hus och stugor har en struktur som gör att styrelsen inte drabbats av så mycket fukt och fukt lätt torka ut även om kapslingen är obehandlad. Men det här är inte tillrådligt för alla, säger Per Lund Nielsen.

ADVERT

Mest populära