All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Därför bör du ha gardiner

Idag finns det många som inte har gardiner. Och om vi lever lockigt eller inte är en fråga om stil och mode. Det handlar mer om hur rummet ser ut som hur det ska upplevas.

I rum med stora glasytor, slitna väggar och hårda golv kommer bullret att vara bullrigt. Det finns ljus gardiner speciellt utformade för att dämpa ljud och skapa en bra rumserfarenhet samtidigt som du behåller ren stil.

Men en gardin har många fler funktioner än ser ganska ut, kan det helt enkelt vara avgörande för hur ett rum fungerar i praktiken. Oavsett om det är ett trevligt rum att vara i, eller om det är obekvämt: ljus, ljud och temperatur är faktorer som påverkas av gardiner och det betyder mycket för upplevelsen av rummet. Lange gardin som fälls mjukt mot fönstret är sådan mycket effektiv för att dämpa efterklang och man behöver bara ha lager av tjockt tyg för att uppnå effekten.

Fördelar med gardiner

Vissa krav helt enkelt gardiner och kommer att upplevas naken och oavslutade utan. Taktila ytor gör livet bekvämt för öron och ögon.

  • Stänger ljud
  • släpper in ljus eller stänga ljuset
  • Bildskärmar mot öppenhet
  • Bildskärmar mot drag och kyla
  • Sprider och silar ljuset
  • Har en estetisk funktion

Vill stil är gardiner ett måste. Här ett rum på Thon Hotell Rosenkrantz designat av inredningsarkitekten MNIL Trond Ramsøskar.

Det behöver inte vara tjocka och täta gardiner. Detta är en specialdesignad textil som förbättrar rummets akustik.

ADVERT

Mest populära