All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Därför måste du ta möblerna kontrollen

Möbler Survey 2013 utförs av rådet Consumer visar att många klagomål om brister i sina möbler varje år. Konsumentrådet begär nu bättre information. Detta gäller speciellt för användning och underhåll.

Direktör Randi Flesland i konsumentrådet kritiserar nu möbelaffärerna eftersom de inte ger tillräckligt med information.

Meddelandet är klart; Branschen bör skärpa. För bättre information om användning och underhåll, spara färre onödiga klagomål, och därmed konsumenten och butiken.

- Vi mottar ett stort antal klagomål relaterade till fel och brister i sittmöbler varje år, och vi kommer att göra vårt arbete för att göra det mindre. Undersökningen visar att människor behöver mer information. Det gäller särskilt underhåll, säger Flesland till konsumentrådet. nr.

Bohus ser seriöst ut på kritiken som framhävs.

- Vi lever på nöjda kunder och det är uppenbart att inte alla tror att produkterna i möbel kategorin leva upp till förväntningarna, säger marknadsföring Bjøntegaard i Bohus.

Han säger att de har rutiner för distribution och mottagande av mottagen användarhandbok. Det ska visa hur möbler ska bibehållas och rekommenderade rengöringsprocedurer.

- Vi kommer dock i kölvattnet av kritik från konsumentrådet, över hur vi kan skapa större synlighet på underhållskriteriet, bland annat genom att göra andra bättre på Bohus. com

möbler kommer att fungera länge

Möbler Survey 2013

Utdrag ur Furniture Survey 2013 visar att tre av tio säger att de inte har fått information om användningen av möbler (31%). Det vanligaste är att få muntlig information från säljaren (41%).

Följande är skriftlig information från affären (12%), eller från möbelproducenten (10%). Tre procent har hänvisats till en webbplats.

- En typisk motsättning i våra mäklarfrågor avseende möbler är att säljaren är skyldig till felaktig användning. Då är det viktigt att säljaren är torr och har givit konsumenten de nödvändiga varningarna, "påpekar direktör Randi Flesland i konsumentrådet.

Siffrorna är ungefär samma för information om rengöring och underhåll. Det vanligaste är att få muntlig information från säljaren (38%).

Följande är skriftlig information från möbelproducenten (10%). Tre av tio tror att de inte har fått information alls.

Möbelundersökningen visar att folk förväntar sig att en möbel ska vara länge länge. Det finns anledning att påminna dig om att du kan klaga på en möbel i fem år. Om du hittar ett fel som säljarens information inte matchar, kontakta säljaren. Konsumentrådet kan också ingripa i fallet om du inte håller med om det.

- Vad tänker möbelrådet om denna kritik?

- Vi vet att en del människor klagar över att möbelkedjor mannens kvällar med deltids assistans som inte alltid har nödvändig kompetens.Men bara 10 procent säger att de har fått skriftlig information från tillverkaren, vilket är ett lågt antal, vilket antagligen inte helt överensstämmer med den gängade märkningen av möbler. De flesta norskproducerade möbler kommer åtminstone att ha information om användning och underhåll, antingen som ett häfte på möblerna eller i förpackningen, säger informationschef Knut Skoe i Norsk Industri møbel + interiør.

De frågor du borde fråga när du köper

Konsumentrådet tror att de flesta kommer att tjäna många frågor och vara aktiva under inköpsituationen. Och detta är något de tycker bör äga rum:

* Fråga dig själv vilken typ av möbler du behöver. Ska du köpa en soffa för resten av ditt liv, eller en möbel som kan stå emot bullriga medan barnen växer upp?

* Komfort är viktigt. Test kit möbler och kontrollera om kuddarna är tillräckligt kompakta.

* Förstå vad möblerna behöver tåla. Be om styrka och få in text och underhålls kommentarer. Leta efter logotypmöblerna. nr.

* Fråga vilken typ av rörelser som används och om det tål sol. Möbler ska kunna klara en blek norsk sommar, men du bör vidta försiktighetsåtgärder för att placera möblerna i solstrålens mitt.

* Det är stor skillnad mellan hud och konstgjord hud. Kom ihåg att äkta läder kan färgas av.

* Möbler med konstläder och äkta hud, är inte den bästa lösningen för en varaktig möbel.

* Köper du en soffa med textil, fråga om det är uppe och om du kan undvika det. Företagen vet vilka ämnen och föreningar som nu blåser. Det är information du borde få.

Låg budgetboende

* Fråga om hur du håller dina möbler uppdaterade och vad det inte kan tåla.

* Begär all information från säljaren skriftligen.

Detta kommer att göras när möblerna har kommit till ditt hus.

Enligt undersökningen är dammsugare och en våt duk den vanligaste formen av underhåll. Undersökningen visar också att de som har fått underhållsinformation inte nödvändigtvis följer anvisningarna.

Konsumentrådet har gjort en lista över vad man ska tänka på när man köper möbler och hur man ska ta hand om dem efter inköpet.

Arkitekten och sonen bor i 45 kvadratcentra i Oslo

* Lägg inte möblerna i direkt solljus om du inte är säker på att den klarar det.

* Kom ihåg att vända lösa kuddar regelbundet så att de håller formen. Mjuk och komfortmöbler förlorar snabbt formen. De kräver mycket underhåll att stanna. Vänd kuddarna ofta på sådana möbler.

* Du kan klaga på en möbel i fem år. Om du hittar ett fel som säljarens information inte matchar, kontakta säljaren. Konsumentrådet kan ingripa om du inte håller med om det.

* Följ bruksanvisningen du fick när du köpte möblerna. Vid behov bör du impregnera huden eller tyget med jämna mellanrum. Om du får fläckar, ta bort dem på det sätt som affären informerade.

* Kolla in möbelaffärernas och kedjans hemsida.Det finns mycket bra information om användning och underhåll.

Låg kvalitet

Enligt Knut Skoe är textil eller hud huvudorsaken till klagomål. Han berättar att norska möbelproducenter har ett test som mäter hur många gånger man kan gnugga ett tyg mot varandra innan trådarna går. Det har inneburit att alla norska producenter plockar ut tyger som är betydligt mer solid än vad som egentligen krävs för att deras vanliga samlingar.

- När det gäller möbler i lågprissegmentet, ofta importerade produkter där alternativ är färre verkar tyget har en lägre kvalitet och därmed en annan hållbarhet, fortsatte han.

borde vara bättre

Du kan klaga på Ikea

- Konsument Rådet föreslår en QR-kod på kvittot med en länk till butikens hemsida där du hittar bruksanvisningen för möbler, är det en bra idé tror du?

- Bra idé, även om QR-koder är fortfarande ett medium för dem som har en smartphone, och i praktiken en något yngre åldersgruppen än de ivrigaste möbelköpare. Man kan, för den delen föreställa sig en automatiserad tjänst där en köpare få påminnelser från butiken när det är dags för behandling eller rengöring, sade Skoe.

Han tror dock många konsumenter skulle se det som irriterande att bli påmind om att soffan ska impregnerat eller dammsugas.

- Men det kan givetvis krävas någon sådan information.

Bohus tror inte heller på QR-koder, men kommer att arbeta för att betona rutinerna för alla anställda. Dessutom gör vägledningen bättre på hemsidan och i varuhuset.

Möbler Förfrågningar - Företag topp

2010: Bohus (406), Skeidar (304), Møbelringen (204), Living (185), Fagmøbler (73).

2011: Skeidar (346), Bohus (272), Møbelringen (195), Bor (174), Fagmøbler (83), Jysk (20).

2012: Bohus (280), Skeidar (242), Bor (181), Møbelringen (150), Ikea (51).

Källa: Konsumentrådets förfrågningsregister. En förfrågan är inte densamma som ett klagomål. Det kan till exempel handla om företagets allvar eller hur länge du kan klaga på en vara.

Läs också:

Det ser Arg snickare för displayen

Denna besökscentrum på Trollstigen har en helt rå arkitektur

Här är årets dröm stuga 2013

Kontrollera Snøhetta arkitekt privat stuga

Möbler misstag "alla "gör

ADVERT

Mest populära