All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Därför vara 2015 år för apelsin

Det är länge sedan Orange var en stor inre färg och experter tror att det har stor potential. De färglösa inredningarna kommer nu att ha en ordentlig vitamindos. Det handlar inte bara om en skugga, utan alla variationer mellan rosa och rött. Färgad eller dämpad är lika relevant.

- Vi behöver den här energibomben nu. C-vitamin är förmodligen den mest orange som vi har, säger kreativ ledare i Colorful Tale Henningsen som en kommentar till varför färgen kommer tillbaka nu. Hon tycker att det här är en färg som fungerar bra med sin samtida och beskriver den som fräsch och djärv, samtidigt som den är både sofistikerad och rolig.

Omsorg och medkänsla

Koppar Orang, som framgår av bakväggen, är årets färg från Nordsjön.

I Nordsjö påpekar de sambandet mellan behovet av varmare färger och frenetiska och oroliga tider vi lever i. Varje år de ger ut boken Color Futures med viktiga globala trender, som satts samman av den internationella expertpanel i målning och design och i upplagan 2015 Bara de varma färgerna står centralt.

Per Nimér, designchef på Nordsjö.

- Vi lever för en tid som kräver hänsyn till både människor och miljö. Hållbarhet idag är mer än en preferens, och vi strävar efter äkthet och engagemang. Nyckeltrenderna för 2015 handlar om att hitta det underbart i det normala; vardagens magi. Och de heta färgerna ger oss bara det. Vi är redo för kopparorange som utstrålar positivitet, vitalitet och glädje ", säger Per Nimér, designchef på Norsjö.

Passar alla

Orange kan användas med fördel i mönster. Här i Trellis tapeter från Storeys, som exklusivt säljs hos Fargerike.

Tale Henningsen är medveten om att det här är en mycket användbar färg och att den passar bra med allt.

- Den passar kläder, möbler och målade väggar. Det är bra på färgblockering och fantastiskt i mönster. Vi har också använt den med orange filt i en styling nu för årets färg, det var fantastiskt, säger hon.

Per Nimer diskuterar också orange som en mycket mångsidig färg och beskriver Copper Orange som en harmonisk nyans som smälter väl med andra färger och med olika interiörer. I sin bok har de många spännande kombinationer.

- Kombinerar feminina färgen puderrosa, krämig vit och äggula med maskulina toner av skiffergrå, kricka och kaki. Då blir det en spännande palett, säger Nimèr.

Han säger att det är palettens dynamik, vilket är det väsentliga och inte nödvändigtvis färgerna i sig själv. Detta ger utrymme för egna tolkningar och ger ett stort utrymme för kreativitet.

Nöjd med årets färg

Torhild Rusten, konseptjef med tejpade leverantörs våningar, hälsar färg välkommen som en bra motvikt till de svala toner vi sett på ett tag.

- Det här är den perfekta accentfärgen i den neutrala färganvändningen vi har haft under lång tid. En orange streck lyfter in någon inredning - oavsett vilka andra färger som finns i inredningen (nästan utan undantag) och det är enkelt och framgångsrikt. Det som också är väldigt spännande är att de neutrala nyanserna - de pulveriga och dammiga - som har varit borta från färgtrenderna sedan början av 80-talet, är nu tillbaka. Genom att använda dessa i en 2015-inställning blir färgen en "ny vår".

Birgit Torkildsby, produktchef på tapeterleverantören Borge, tror att vi har haft tid att vänja oss på färgen genom mode i några år, så nu är vi redo att dekorera med apelsin.

- Färgen är het och vi behöver mer här i norr där vi har mycket kallt och guld utanför vardagsrummen! hon huddled.

- Färger hela väggarna och fler väggar med apelsin, hon uppmuntrar, men justerar lite: - Det kanske är okej att välja tystare toner på färgen på stora väggytor.

Tapetleverantören Borge har också flera orange alternativ - här ett exempel från samlingen Art of Living.

ADVERT

Mest populära