All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Därför väljer vi: Fasad Paint

Färgen på fasaden har både estetiska och tekniska egenskaper. Färger skapar välbefinnande, och färgen kan brytas så gott som vilken färg du vill ha. Matt, tom eller mitten av mitten kan också väljas.

Förutom den estetiska funktionen, för att ge en fin och behaglig yta, har färgen uppgift att skydda veden från nedbrytning. Färgskiktet fungerar som en hud och förhindrar att träet utsätts för fukt eller solens UV-strålar. En målad fasad varar därför längre än en obehandlad fasad. Färgskiktet har också en lång livslängd och varar längre än alternativa ytbehandlingar, däck och bok.

- Färg ger trä det bästa skyddet och har det längsta underhållsområdet för alla behandlingar för fasader, säger Per Myhre vid teknisk service på Nordsjö.

Färg appliceras snabbast och smidigt med rulle och jämnas med en platt borste. (Foto: Chera Westman / ifi. Nej)

Nord och Söder

Målning skyddar både huset och ger en fin look. (Foto: Butinox)

Färgen appliceras i två eller flera skikt, och döljer substratet utseende och något struktur och mönstring i träet. Resultatet blir en lugn och harmonisk yta med konsekvent färg och glans.

Färg kan appliceras igen på grund av träarbete, tidigare färgade eller täckta golv, och även på trä som tidigare målat.

Om färgen appliceras på rätt sätt, i tillräcklig tjocklek och en tillräckligt rengjord och hållbar yta, fodret kommer att kunna behålla sin färg och glans under minst tio år.

Färgen bär åtminstone på väggar som utsätts för lite för solens UV-strålar. Därför kan det skilja många år i underhållsintervall mellan norra och södra väggar.

Tre huvudtyper av färg

Akrylfärger varar länge i både färg och glans. (Foto: Flügger)

Beläggning med trefasad luftning sker huvudsakligen i tre typer, baserat på vilket bindemedel som används. Dessa är alkydfärger (oljemålning), akrylfärg och hybridfärg (alkydoljemärkning innehållande akrylbindemedel). Oljemålning, inklusive linolja, tunnas med vit anda medan de andra späds ut med vatten.

- Av de olika typer av färg som finns är akrylfärger med de bästa färg och glans stabilitet, säger Chresten Nielsen, målarmästare och CTO på Beckers Norge.

Linfröolja är en typ av alkydfärg som ofta används på gamla hus. (Bild:. Chera Westman / ifi Com)

  • Acrylics är en diffusionsbeläggning typ, med god vidhäftning och god flexibilitet. Det innebär att färgfilmen inte spricker när träet krymper och sväller som naturliga säsongsvariationer i temperatur och fuktighet.
  • Den främsta fördelen med alkyd är att den behöver något in i träet och skyddar den mycket väl mot fukt intrång.Alkydfärg ger också en mjukare yta, med bättre flöde och mindre borstslag än akrylprodukter. Linsoljemålning är en typ av alkydfärg, som ofta används på gamla hus.
  • Hybridfärger är blandningar mellan alkyd och akryl, vilket kombinerar de bästa egenskaperna från bindemedelstyperna. De alkydbindande ämnena ger ett gott skydd mot fuktintrång och ger bra glans. Akryl ger väderbeständighet, god färg och glansretention och bra applikationsegenskaper.

Matt, tomt eller mellanklass är valfritt. (Foto: Nordsjö)

ADVERT

Mest populära