All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Därför bör du byta dyne nu

I mitten av hösten börjar graden av kyla gradvis smyga in i oss. Vi norrmännen är vana vid de stora temperaturfluktuationerna och växlar därför automatiskt från sommarloft till vinter garderob.

Men inte alla tror att de också bör ersätta dynen när säsongen ändras.

Även om många har samma duv hela året, är det bäst att ha två täcken, nämligen en sommardyn i de varma månaderna och en vinterdeig för kylan.

Anledningen är att temperaturskillnaderna är så olika under hela året att det är svårt att hitta en duvet som ger dig den bästa komforten året runt.

Dessutom kan fel sovstemperatur påverka din hälsa, om det gör att du sover sämre. Liten sömn kan leda till till exempel fattigare koncentration, depression, viktökning och ångest.

Dessa 8 saker kan också få dig att sova sämre.

Hur man väljer rätt form för dig

Det första du behöver bestämma när du väljer ett filt är om du vill ha tunn eller fiber.

Enligt dyne- och sängtillverkaren Høie är valet ett smakämne. Tidigare har det varit känt att fiber har dåliga andningsegenskaper, men enligt Høie har dagens fiber goda egenskaper.

Att välja dun eller fiber beror därför på vad du gillar bäst.

Både fiber och tunn isoleras väl och formar lätt efter kroppen. Huvudskillnaden är så tunn, som är naturlig, lägger extra väl i kroppen och upplevs som mycket mjuk och bra.

Dessutom kan dun vara upp till 20 år. Fiber, som är syntetiskt, har en hållbarhet på 8 till 10 år, men kostar också mindre än tunn.

Fördelen med fiber är att den inte mår bra vid fukt, och är därför perfekt i stugan om du vill undvika att gjuta.

  • Hur ofta tvättar du huvudet?

Hur man väljer duvet efter säsong

Med de flesta tillverkare kan man välja mellan kall medelvärme eller varma täcken.

Valet av varm duv att välja beror på vilken årstid duvet ska användas till och i vilken grad du är en "varm" eller en "kall" person.

  • Därför kan det vara ohälsosamt att höja sängen igen.

För det stora flertalet är det bäst att välja en sommarmiddag och en vintermiddag. Eftersom det norska klimatet fluktuerar från minus 10 grader till över 20 grader är det svårt att hitta en duvet som anpassar sig till de stora fluktuationerna.

Om du fortfarande vill ha ett året runt dyk, ska du gå till en medium varm eller sval duv.

Om du bor i nybyggda hus finns det ofta nya ventilationssystem som ger stabila temperaturer under året. Då kan du också åka året runt.

Hur man väljer den bärkraft som passar dig

Om du letar efter en duvet måste du överväga begreppet bärkapacitet, som beskriver hur bra dime håller på värmen och isolerar.

Ju högre dun och storleken på dun, desto bättre bärförmåga. Bärförmågan beräknas från 2 till 14, med högsta bärkraft som ger bästa kvalitet.

En hög bärkapacitet påverkar också fyllvikten. En hög bärkapacitet betyder också att du får en lätt lår som enkelt bildar sig i kroppen.

Bärare anges ofta i beteckningen 80/20, 90/10 eller 50/50, vilket är fördelningen mellan tunna och fjäder.

Om dynpartiet är mindre än 50 procent, kommer du att ha en tung fjäder med många fjädrar, och duvet kommer att isolera värre.

Källor: Høie of Scandinacia, Jysk, Klicka Hälsa,

Få mer smarta tips - Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära