All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Därför kvalitet kakel kosta mer

släcker ett nytt badrum pengar. Det går fort med några hundra tusen dollar för en helt standardrenovering av en vanlig dusch. Och det är väldigt enkelt att få det att kosta mycket, mycket mer. Men för att spara pengar genom att välja billiga plattor, snarare än plattor från kvalitetsproducenter, gör det att vinnas snabbt i spinning.

- Plattorna är små, det är allt arbete som är dyrt, säger Patrik Björklund, affärschef på Höganäs i Brobekkveien, Oslo. Och hur länge ska ett bad vara? Om vi ​​förväntar oss en livslängd på 25-30 år är prisskillnaderna inte stora.

Säkerhet

För privatpersoner är det inte lätt att upptäcka skillnaderna mellan en bricka som kostar hundra miljoner kvadrat och en liknande kostar 500.

- Varför ska kunden faktiskt välja de dyrare?

Ett svar är att kunden i kvalitetsbutiken får en total lösning där kakel, lim och membran testas och godkänns så att han eller hon kan vara säker på att de arbetar tillsammans.

- Att köpa produkterna på olika ställen är svårt att veta var man ska gå om något går fel, säger Patrik Björklund. Konsumenterna blir också mer och mer bekymrade över etik och moral, och i våra fabriker garanteras inga tveksamma arbetsförhållanden.

generös felmarginal

De europeiska standarder som reglerar kakel kvalitet, såsom vattenupptagning, camber och distorsion är relativt generöst sett från nordiska förhållanden. En kvalitetsleverantör stannar väl inom dessa gränser, vilket innebär att plattan inte behöver spendera tid för att försöka identifiera vilka plattor som passar bäst i varandra.

Är plattorna lite snedställda, det vill säga vinklarna är inte riktigt rätt, en liten tjock ledd kunde ta upp skillnaderna. Men idag finns det tunna skarvar på mode, och då är den möjligheten borta.

Mönster som pressas in i ytan blir snabbt mycket tråkiga om alla plattor på golvet ser ganska ut. Kvalitetsproducenter använder ett större mönster så att variationen är hög.

- Till en saga, Höganäs 50 kvadratmeter med en speciell typ av plattor, beställde installatörerna att markera alla samma plattor längs vägen. De hittade ingen! säger Patrik Björklund.

Tjock och slät glasyr

Olika plattor har olika nötningsbeständighet, graderad på en skala från 1 till 5, med 1 motståndskraftig mot minst och 5 mest mogna. Slitstyrkan bestäms av hårdheten på ytan att glasyren eller bränningen är tillräckligt hård för användning. De starkaste plattorna kan användas för alla ändamål, men använd aldrig en kakel med lägre än rekommenderad hållbarhet.

- På kakel kommer glasyr inte vara för tunn så att du kan se keramik i när plattan kommer upp på väggen, eftersom det leder till fula färgvariationer, säger Patrik Björklund.

En billig glasyr kan också ha luftbubblor, nålspinnar i ytan eller det kan ha smuts under. Ett kvalitetsglas är tjockt och helt slät.

- En vanlig vit väggplatta är en av de svåraste. Det blir så märkbart om inte alla har exakt samma färg, säger han.

Den europeiska standarden för vattenabsorption säger att en kakel inte ska absorbera mer än 6 procent vatten, uppmätt över 100 cykler av fukt och torka.

- 100 cykler kan fungera mycket i Italien, men här i Norden finns det lite. Därför har våra frostfria plattor en vattenabsorption på mindre än 0,5 procent, förklarar Björklund.

Kalibrerings- och produktionsnummer

Vid köp av en flaska är det viktigt att kontrollera att alla chipset har samma produktionsnummer. Idag tillverkas de flesta av plattorna genom torrpressning. Detta innebär att chipaxeln läggs i stålformar och komprimeras under högt tryck. Kakel av typen rättificato är kantade en gång efter att ha tryckt och har exakta mål.

För regelbundna plattor är det dessutom viktigt att alla lådor har samma kaliber. Kalipren är inställda enligt en skala som berättar omfattningen av felet i formen vid varje form.

- Vi har egen produktion i Italien, Tyskland, Portugal och Finland och kvalitetsprov produkterna både mekaniskt och manuellt. Produktionen har pågått i flera år, vilket gör det möjligt för kunder att slutföra förvärven efteråt. Vi har varit på i 125 år och tänker på att stanna hos oss länge ", säger Patrik Björklund och konstaterar att de får kunder som vill slutföra tidiga inköp varje vecka.

- Det är inte alltid lätt att hitta fler enkla kakel som tillkom för 20 år sedan. Men vi lyckas hjälpa de flesta!

ADVERT

Mest populära