All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Därför fungerar färgen bättre

En yta som ska målas måste vara ren, torr och fast, säger tillverkare av färg. Det innebär att allt färgarbete måste börja med rengöring - även när nytt trä ska målas.

- Om ytan är dåligt rengjord kan du bära limet efteråt. Du kan till och med ta nageln och lyfta färgen från ytan, säger Audun Klauseie i Alanor.

Fungerar tillsammans

Chresten Nielsen, teknisk chef hos Beckers rekommenderar färgproducenternas egna produkter för rengöring före målning.

Alla färgtillverkare gör tvättmedel som är avsedda att användas i antingen underhåll eller rengöring före målning. Du bör välja tvättmedel och färg från samma tillverkare - du är också säker på att de fungerar bra tillsammans. Tillverkarnas tvättmedel är sammansatta för att arbeta före målning - till skillnad från grön tvål, Zalo och salmiakk.

- Med grön tvål riskerar du att lämna fett från tvålen i ytan. Detta leder till dålig vidhäftning till färgen. Zalo skummer för mycket och är svår att skölja bort utan att använda stora mängder vatten, säger målare Chresten Nielsen från Beckers.

Saknad emulgeringsmedel

- Använd inte salmilack på lackerade ytor eller ytor som ska målas. Laxkakan innehåller ammoniak, som kan tömma målade ytor och förstöra färgfilmen. Ammoniak fördelar fettet på ytan finfördelat, men tar inte bort det, säger han.

Anledningen är att salmiakk saknar emulgeringsmedel. Emulgatorens uppgift är att lösa fettpartiklarna så att duken eller svampen kan flytta dem från tvättvattnets yta. (Byt ofta vatten så att du alltid har rent vatten!)

Smuts från

- Färgtillverkarnas tvättmedel innehåller också ammoniak, men också en emulgator. De innehåller också andra ämnen som tar bort andra typer av smuts från ytan, säger han.

Trä är utsatt för många typer av smuts från miljön: Sot från eldstaden och ljus, vanliga smuts, nikotin, damm och stekfett är några av de vanligaste föroreningarna på ytor som ska målas. Men trä är också smutsigt "inifrån". Inne i själva träet finns ämnen som migrerar till ytan och gör det gult. Dessa ligniner och tanniner bör också tvättas bort innan de målas. För vissa kanske det fortsätter att tvätta grundligt, istället för att måla!

- Ett mörkt och gulat trä kan se mycket ljus efter en riktig tvätt, säger Audun Klauseie.

Tvätta också nytt trä

Även nytt trä ska tvättas före målning. Det ger mjukare sug, tar bort transport smuts och öppnar träporerna för att göra färgen bättre bindad mot ytan.

Lars-Petter Rustan, försäljningschef för utrustningstillverkaren Jordanien, rekommenderar att ytorna tvättas regelbundet efter att de har målats.Detta kommer att orsaka att färgen varar längre.

- Det är särskilt viktigt att tvätta saker du tar i mycket, till exempel dörrar, köksskåp, dörrkarmar, stolar och liknande. Anledningen är att våra fingrar har ett tunt lager av naturlig fett och det kommer att kunna lösa upp färg och färg över tiden.

- Använd en mikrofiber rengöringsduk som kommer överallt, avslutar han.

ADVERT

Mest populära