All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Därför bör den tidigare klippa gräs på gräsmattan

- Så länge du klippar gräset ofta fungerar det bra att lämna klippet gräs på gräsmattan. Kort klippt gräs blir en bra näring för gräset, säger Tove Ladstein från Blossom and Plants Information Office (OBP) till Newswire.

Så kallad bioclip innebär att gräset hakas i små bitar som blåser in i gräsmattan istället för att komma in i en samlare.

- Ett slags kompostering startas omedelbart mellan gräsströmmarna. Denna omvandling ger mat till mikrober, bakterier och andra organismer som finns i jorden, vilket orsakar gräsrötter för att få mer luft och näring, säger Ladstein.

Gras som gödsel är också miljövänligt.

- De naturliga näringsämnena i gräset matas tillbaka till jorden, och du behöver inte befrukta mer än nödvändigt. Så länge växtmaterialet är friskt, är det bra att använda de resurser vi har i trädgården i omlopp ", säger Ladstein.

Hennes intryck är att fler människor har ögonen på att använda gräs som gödselmedel.

Läs också:

Så här planterar du växter under hösten

Det är inte för sent att plantera doftande och vackra rosor i trädgården.

- Gräsmattan blir värdefulla näringsämnen helt gratis och du behöver inte använda en samlare måste tömmas regelbundet eller kratta bort högar av tjockt gräs. Även jag använder aldrig en rake, men klippa gräset jämnt och ofta, säger hon.

Klipp gräset ofta

De flesta gräsklippare som säljs idag har en bioklippfunktion, en klippnivå där gräset skärs. Biltema kan indikera att en stor övervikt av gräsklippare de säljer har denna funktion.

- Om du väljer att gå för ett videoklipp, bör du vara medveten om att det kräver mer frekvent klippning av gräsmattan och en stark gräsklippare. Om gräset blir för långt är det svårt för gräsklipparen att göra sitt jobb, säger avdelningschef Kirsti Skogholm i Biltema till Newswire.

- Det finns en skillnad i platta amerikanska trädgårdar med fint gräs och norska trädgårdar med robust terräng och kraftfulla gräsväxter. Det norska klimatet gör gräset ofta fuktigt och vått och det kräver mer av gräsklipparen. Om möjligt klippa gräset när det är torrt, så fungerar maskinen lättare, säger Skogholm.

Om du glömmer att klippa gräset ett tag kan det vara bra att sätta på en samlare när du gräver gräset igen. Annars kan du ta raken.

Läs också:

Du kan fortsätta använda RoundUp

men om det inte är många månader kan det vara förbjudet.

Du bör befrukta gräsmattan

Även om bioklister är ett bra sätt att vårda växterna, är det också lämpligt att använda gödningsmedel.

- En jämn tillgång på god näring är viktig för att få en fin gräsmatta. Jag rekommenderar att man befruktar ofta, men lite. Tre till fyra gånger under en säsong är bra. Var bara försiktig så att du inte befruktar sen på hösten ", säger Ladstein.

Om du har en stark och hälsosam gräsmatta är det också svårare för mosen att tränga in.

- En perfekt längd gräs för att hålla moppen i våg är minst fyra centimeter. När gräset blir övertaget kan mosen inte växa och sprida sig, säger Ladstein.

På våren växer gräset väldigt snabbt, eftersom det äntligen har bra tillgång till ljus, temperatur och i synnerhet fukt i marken.

- Då är det viktigt att antingen klippa ofta eller klippa gräset lägre över flera urklipp. En gyllene regel är att skära högst en tredjedel av gräslängden åt gången. Om gräset har blivit mycket högt eller liggande, kan det vara värt att hitta tårar så att gräsmattan blir luft igen, säger hon.

Läs också:

Slåtterprov: Vilket märke är bäst?

Vilka gräsklippare märkar bäst i testningen? Här är svaret tack vare konsumentrådet och det svenska konsumentmagasinet Råd Rön.

Du kan faktiskt göra gräset mindre hårt om du vatten mycket.

- Gräset kommer att klara sig med det regn som kommer. Endast under långa perioder utan regn bör vattnas, och helst en ordentlig dränering. Det är bäst att vattna på kvällen när solen har gått ner så att vattnet inte avdunstar, säger Ladstein.

Källa: Newswire

ADVERT

Mest populära