All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Därför bör du aldrig måla ditt hus i solen

Anledningen är solblærer - en mjuk, korvformade eller runda blåsor som lägger sig precis under beläggningen på nymålad vägg om färgen jobbet har utförts i solen.

Extrem hetta är orsaken

Solblærene uppstå på grund i solljus kommer att värma den halvtorra färg. Då blir färgen torr, så det översta lagret torkar medan det finns våtfärg nedanför. När den värms upp av solen, kommer luften mellan färgytan och trädet att expandera och bubblor och blåsor kommer att utvecklas.

Om huset målas sent på kvällen, kan solstänger faktiskt också förekomma dagen efter. Detta händer om morgonsolen värmer upp färg som bara har lyckats torka genom en matt natt.

Typ av färg har också betydelse för risken för solblåsning.

- Solblærer är vanligare när man använder alkydfärger, dvs oljefärger, eftersom dessa tar längre tid att torka än färger som förtunnas med vatten, säger Thomas Sundsmoen på Flügger.

Hjälp, om skadan redan har inträffat?

Om du upptäcker solblærer medan färgen är redan våt, kan du åtgärda dem genom att trycka dem på plats med ett finger igen direkt efter att de inträffar. Detta fungerar inte, eller om du inte ser blåsor innan färgen är torr, det finns inget annat sätt att fixa det än att skrapa bort blåsor, grunda och måla igen.

ADVERT

Mest populära