All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Därför måste du hålla hunden långt borta julmat

- Godis som choklad, vindruvor och russin är giftigt för hundar och även små mängder kan leda till organskador och även död, säger veterinär och invärtes Magnus härjade AniCura djursjukhus till Oslo Newswire.

Särskilt farligt är mörk choklad och kakao, som innehåller mycket av ämnet av teobromin. Theobrominförgiftning påverkar nervsystemet, hjärtat, blodcirkulationen och muskelsystemet. Ljuschoklad innehåller också teobromin, men i lägre koncentrationer.

Rosor, druvor och vissa typer av nötter bör också hållas borta från hunden.

- En hund som har ätit russin eller druvor kan orsaka irreversibel skada på njurarna som kan vara dödliga. Symtom och tecken på njurskador kan ibland komma gradvis och inte vara tydliga genast, säger Herjén.

Under julen får AniCura mycket fler fall av husdjur med mag- och tarmproblem än annars på året.

- Tidigare var det vanligt att ge hunden och katten resten från matbordet. Lyckligtvis finns det inte så många som gör längre. Men i julen finns det många som frestas att ge hunden eller katten något extra bra. Det kan få olyckliga konsekvenser, säger veterinären.

Läs också:

För att markera hunden fryser

Frys hund så fort du? Kanske. Här är 5 saker att leta efter.

Herjén påminner om att julkaka, jästbakning och mejeriprodukter bör reserveras för småbarn. Det här är inte mat som är lämpligt för hundar som kan ha magproblem och diarré.

 • Hur att upptäcka om din katt eller hund har en tandvärk

Håll hunden borta pinnekjøtt och revben

Att belöna din hund med en liten pølsebit eller lite skinka är vanligtvis okej. De flesta hundar tolererar lite kött av nötkött, gris eller kyckling. Värre är det med salt mat som fläskkött, eller feta livsmedel som revben och julkorv.

- Salt kött kan orsaka magproblem, och stora måltider med fet mat kan orsaka akut inflammation i bukspottkörteln som orsakar kräkningar och buksmärta. I de allvarligaste fallen kan det leda till chock och död. Bone skivor kan orsaka stora skador i tarmen och i värsta fall blockering eller hål i matstrupen eller tunntarmen, säger förkrossad.

Lök, eller mat som innehåller mycket lök, är inte heller bra för hunden. Lök orsakar hemolys, vilket kan leda till förstöring av röda blodkroppar och akut, allvarlig anemi.

- Allt innehållande socker ska hållas borta från våra fyrbenta vänner, och konstgjorda sötningsmedel kan vara extremt farliga. Xylitol är en sötningsmedel som används ofta, inklusive i sockerfritt tuggummi. Xylitol har insulinliknande egenskaper hos en hund, och även små mängder kan orsaka allvarliga lågt blodsocker, vilket i sin tur kan leda till kramper, kramper, koma och död. Leverskador är också vanliga vid xylitolförgiftning hos hundar, säger han.

Läs också:

Därför bör du inte låta hunden slicka ansiktet

Gör att du hund slicka ditt ansikte, kan du bli allvarligt sjuk. Du får inte heller komma för nära katten eller fågeln.

 • Det tar inte mycket innan det är för kallt för din hund

tecken på förgiftning

- Tecken på att en hund förgiftad beror på vad den har intagit. Symtom som depression, trötthet, illamående och dreglande, bör skakningar och kramper väcka misstankar. Vissa typer av förgiftning kommer att ge akuta symptom, medan andra kan komma gradvis över dagar till veckor, säger Herjén.

Det är därför viktigt att ta hunden direkt till veterinären om du misstänks förgiftning.

- Djuret tidiga veterinära, är prognosen ofta bra om maginnehållet kan utmatas av kräkningar eller genom magsköljning, eller ben skivor kan avlägsnas genom kirurgi. Ring därför veterinären omedelbart om du tar hunden på persiken i chokladskålen!

 • Hur firar du jul med hund och katt

Glöm inte att många av de typiska julen växter är giftiga för både människor och djur. Julklappar, julstjärnor och amaryllis ska inte användas av barn, hundar eller katter.

Läs också:

Det tar inte mycket innan det är för kallt för din hund

Det finns stora skillnader från hund till hund, men det är faktiskt möjligt att mäta när det är för kallt för din hund. Hitta formuläret här!

farliga livsmedel för hundar och katter:

 • Mat med lök
 • Fet mat som revbenen
 • Bones, särskilt från fisk, fåglar och få
 • bröd, kakor och skål deg
 • Tuggummi och andra produkter som innehåller xylitol

Förbjudet godis:

 • Choklad
 • russin
 • druvor
 • nötter

Källa: Newswire

 • Vi kommer gärna ge dig mer smarta tips - anmäl dig till vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära