All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Därför faller bostadspriserna

har huspriserna nått en hög nivå så det i sig är prisdämpande? Är det bankernas restriktiva utlåning praxis som påverkar, eller är den bild av bostadsmarknaden mer komplex?

- Vi vet att prisnivån på bostäder i Norge har vuxit en hel del under årens lopp, och se att det har skett en vändning på bostadsmarknaden under hösten 2013. Det är dock starkt överdrivna rädslan att vi står inför ett hölje krasch. Med fortsatt löneökningar, låga räntor och betydande arbete det fortfarande kommer att vara tryck på bostadsmarknaden kommer att säkerställa stabila huspriser. I vissa områden kan vi se korrigeringar av bostadspriserna som har utvecklats en hel del under en lång tid, men det är inte tala om något stort fall, säger ordförande i norska fastighetsmäklare, Tormod Boldvik.

Tormod Boldvik, ordförande för den norska fastighetsmäklaren.

Ändringsförslag

-I motsats till andra länder som har upplevt nedgångar på bostadsmarknaden, vi har i Norge eller byggt många hem, och det kommer också att bidra till att upprätthålla efterfrågan och en stabil marknad, tror Boldvik.

I undersökningar har Broker Insight ägt rum bland medlemmarna i den norska fastighetsmäklareföreningen, i flera år har det undersökts vilka faktorer som påverkar bostadsmarknaden mest.

Läs också:

Begrepp för återförsäljningsstorlek

De termer som används för att ange storleken på ett hem är många. Efter många klagomål och diskussioner om att bygga storlekar har vi nu fått nya ...

Sedan bland annat relationer till sin egen ekonomi, kreditränta, arbete, media, banker vilja att låna ut och den allmänna oro och försiktighet, bedömts av fastighetsmäklare.

Det har också skett förändringar inom detta område under det senaste året.

Pessimism

- Fastighetsmäklare i hela landet är konstaterandet att psykologi på bostadsmarknaden under det senaste halvåret har mer styrs av vad som skrivs och sägs i media. Även om de flesta indikatorerna i den norska ekonomin innebära en fortsatt positiv marknad, de har många negativa berättelser blivit ett slags självuppfyllande profetia, och därmed påverkat marknaden negativt. Finns det tillräckligt med pessimisterna i tidningarnas spalter över tiden, så småningom ha en effekt, säger Tormod Boldvik.

När undersökningen startade 2010 var det positivt humör på bostadsmarknaden, och optimismen för egna finanser och ränteutsikter var de viktigaste effekterna. Medias roll hade då inte mycket att säga.

Den verkliga stämningen skift inträffade i början av sommaren i år, när media ansågs störst påverkan faktorn - på andra plats efter bankernas vilja att låna ut.

I den senaste undersökningen i höst, har rollen av media kommer upp gemensamma topp tillsammans med bankernas vilja att låna ut, medan räntan och förhållandet till den egna ekonomin har hamnat långt ned på skalan.

Läs också:

Vilken värmepump passar dig?

Det finns olika system för värmepumpar. Vilken värmepump passar bäst i ditt hem?

- Det är viktigt och korrekt att medierna berör bostadsmarknaden. Media fokuserar på domedagsprofetior och bostadsbubblorna har i hög grad bidragit till osäkerhet på marknaden, säger Tormod Boldvik, och efterlyser en mer nyanserad bild än att "nu skjuter huspriserna väders" eller "nu störta huspriser". Även efter svagare siffror än väntat hösten 2013 är kvadratmeterpriset i genomsnitt 1,7 procent över oktober 2012-nivån.

Tips från fastighetsmäklare

Christian Vammervold Dreyer, VD för Real Estate Agents Association.

- Vad ska de som säljer bostäder nu göra?

- Normalt är det meningsfullt att komma ut ur marknaden så snart som möjligt, marknaden är traditionellt bäst. Det viktigaste av förberedelserna är att göra hemmet så presenterbart som möjligt. Det är viktigt att ha städa, luftiga rum och underhåll som är typiskt för vardagen, det är nu tillrådligt att slutföra. Många glömmer utomhus under förberedelse. De som bor i ett hus måste göra boende enkelt och roligt. Till exempel, kom ihåg att simma och strö. De som bor i en lägenhet glömmer ofta de gemensamma utrymmena, men kom ihåg att detta är det första intrycket du får och det sista du lämnar bakom. Prismessigt, vi tror att säljare måste ha osäkra förväntningar 2014. Det är tveksamt att vi kommer att få en särskilt hög prisökning i år ", säger Dreyer.

-Vad ska de som köper bostäder tänka på nu?

- Det viktigaste att köpa är att förbereda sig bra. Om du är medveten om var du vill bo bor du i området. Kontrollera avståndet till de faciliteter som är viktiga för dig och vad prisnivån i området är. Det är alltid klokt att ha gjort många intryck, eftersom du kommer att uppleva många saker som kan vara användbara den dagen du verkligen hittar något som kan vara intressant. När du köper anger du budgeten innan du börjar leva och är lojal mot detta även när känslorna påverkar dig i förhandlingarna. Var inte osäker på om du är den enda budgivaren, det är väldigt normalt på dagens marknad och skapar bara en bättre förhandlingssituation med säljaren, tror Dreyer.

Läs också:

7 skäl att bygga muren

Brick hus har stått i skuggan av de traditionella trähus i detta land, men det finns många anledningar till varför du bör överväga tegelhus om du går med att bygga plan ... < 999> Ekonomens tips

Roger Bjørnstad, ekonomichef, socioekonomisk analys.

Är det klokt att köpa eller sälja bostäder nu eller vänta?

- Det är osäkert hur bostadspriserna kommer att utvecklas. För närvarande finns det många säljare på banan och många köpare väntar. Vi vet inte om denna trend är tillfällig eller om det kommer att pågå längre än 2014. Bostadspriserna tenderar att plocka upp i början av året, men effekten kommer sannolikt att försvagas av det stora överskottet av bostäder som är nu, enligt chefekonom och bostäder expert Roger Bjørnstad i ekonomisk analys.

- Hösten 2013 visade en tydlig förändring av bostadsräntan på bostadsmarknaden, med nästan tre procent lägre på nationell nivå. Om du letar efter en viss egendom är det inte så viktigt vad prisnivån är, då är det viktigt att sätta på medan den är till salu. Det är inte heller så viktigt när du har ett hem att sälja och kan sälja det på ungefär samma marknad.

- Kommer kursen gå upp eller ner våren 2014?

- Räntesatsen är inte så osäker. Prisökningen på bostäder i framtiden är mycket osäkerare. Räntan kan till och med sänkas. Sannolikt kommer räntorna att ligga på nuvarande nivå under en längre tid.

- Har regeringen skiftet något att säga om nedgången på bostadsmarknaden?

- Skiftet på bostadsmarknaden inträffade innan den nya regeringen tog kontroll över landet, så jag ser inga politiska förändringar av betydelse.

ADVERT

Mest populära