All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Därför valde familjen Gjefsen bergvarme

Där ute finns snö och tio grader av gruvdrift. Ella (3) och Mathilde (7) hoppar runt golvplattorna. Tjejerna växer upp i ett hus där det aldrig blir kalla ben på en av de 250 kvadratmeter golv.

Det ger vatten till värmen. Den hämtas 170 meter under marknivå, på familjens eget tomt.

Ella (3) och Mathilde (7) behöver inte tofflor på benen när man tar tandpetare. Den vattenburna värmen är så effektiv att kraftkablarna som placeras i reserven inte används.

Klebersteinpeis reserveras endast

Bjørkeved är snyggt staplad av en eldsten i det stora köket.

Läs också:

Nya värmepumpar - bättre effekt

Nya värmepumpar ger bättre och effektivare värmepumpar, vilket bidrar till viktiga energibesparingar i både personliga och nationella sammanhang.

Kleberstein spis i stort kök är bara för dekoration. Så varmt är det i det nya huset Ella, Mathilde, Camilla och Thor Erik Gjefsen.

- Vi flyttade för ett halvt år sedan. Hälften av vintern har gått. Ändå har vi inte avfyrat eldstaden. Jag var i en byggnadsavdelning för att köpa björkträ. Hon vid kassan var tänkt att återfuka väskan. Vi berättade för henne att det inte var så farligt: ​​vi ville bara ha det, säger Camilla och Thor Erik Gjefsen.

Ekonomer valde långsiktig investering

Den två våningar i ett nytt bostadsområde i Brandbu, Gran Municipality. Fältet är skilt från en av Opplands största gårdar, dvärgen.

Ägarna till de 30 bostäderna på fältet har valt olika uppvärmningslösningar. Gifteparet Camilla och Thor Erik är båda 37 år och båda är ekonomidiplomerade. De tog inte lång tid att bestämma att deras lösning var bergsvärme.

- Investeringskostnaden kan vara högre än för några andra alternativ. Men det här är en investering för framtiden. Vi har valt en uppvärmning som i grunden är klimatneutral. Det är också förutsägbart. Vi behöver inte längre oroa oss för huruvida elpriserna stiger, säger Thor Erik.

Camilla fortsätter:

Läs också:

Så här reducerar du energikostnaden

Här följer några enkla steg som kan vidtas för att minska energifakturering.

- Vi var i grunden fast beslutna att värma golv, vi borde ha det. Det ger den bästa komforten, det finns knappast några tvivel. Då var det fråga om värme som kom från el eller vatten.

Det fanns vatten.

Ställer komfortkurvan själv

Borrhålet är dolt under snön, några meter från husets vägg. Kärnan i systemet är en Thermia berg värmepump.

Gifteparet är mycket nöjda med installationsarbetet. Det gjordes av SK Pipe on Roa. Företaget har lång erfarenhet av Thermia värmepumpar.De har aldrig fått några klagomål.

Kjell Ivar Kristiansen i bolaget säger att de samlar runt tio bergvärmepumpar varje år. Han behövde inte lägga mycket tid på att förklara för familjen hur man använder den.

Läs också:

Långslungat prydnadsgräs i trädgården

Långt slänt prydnadsgräs kan skapa spänning i trädgården under hela året.

Kontrollrum: Kjell Ivar Kristiansen (vänster) från SK Rør på Roa berättar hemmalaget Thor Erik Gjefsen att han är involverad i att installera runt tio bergvärmeverk varje år.

Thor Erik Gjefsen var tvungen att göra en liten justering i början:

- Vi märkte i inloppsfasen att det var mildaste ut, så det blev kallare. Det handlar om värmekurvan som systemet styr. Det är väldigt enkelt att komma in i Thermia pumppanelen och ställa in korgen precis som du vill ha det.

Det finns en formad värmekabel på båda badrummen, utöver den vattenburna värmen.

- Det har hittills inte varit nödvändigt att använda elkablarna. Varmvattnet i golvet har gjort jobbet hela vintern.

Kallan är under omslag

Thor Erik Gjefsen föddes och uppfostrades på Hadeland. I detta område är temperaturer under 20 inte ovanliga. Dessutom ligger kylan ofta som under ett lock i dalen där huset står, tills väder och vind vindar frosten borta.

- Därför kan det finnas bara några grader av minusitet i kullen runt Lygna (620 meter över havet), medan skalans skalan nästan inte har en blå färg längst ner.

- Jag kommer ihåg när jag var liten och besökte familjens hus: Det var avfyrade så att det var förmodligen 30 värmer i rummet - men fortfarande på väggen. Det har varit en revolution i byggandet av teknik och uppvärmning.

Familjens hus Gjefsen är designad av Housing Partner. Det är isolerat enligt de senaste reglerna. Alla fönster är tre lager.

Low Luster

Ett litet rum bakom köket är det enda stället där värmesystemet är synligt. Rör och kopplingar indikerar var de cirkulerar 250 liter varmt vatten i det slutna systemet.

Lågbländning i ventilerna i växten är allt som Thor Erik Gjefsen hör när han är i "varmvattenrummet" bakom köket.

Värmen från jorden byts ut i Thermia-pumpen, som levererar både varmvattentanken och golvvärmena med varm energi. Allt händer nästan tyst.

- När barnen har sett sig ner och det är lugnt i huset är det fascinerande att stå här och lyssna på de låga ljudnivåerna i rörventilerna. Då vet jag att systemet reglerar värmen. Och allt händer automatiskt ", säger Thor Erik Gjefsen.

FAKTA:

En Thermia värmepump typ Diplomat är installerad. Detta är en vätske- / vattenvärmepump som utnyttjar värmen som lagras naturligt i berg, mark eller havsvatten. Värmepumpen är konstruerad för vattenburna värmesystem och levererar värme och varmt vatten till hemmet. Diplomaten är tillgänglig från 6 kW till 16 kW för anslutning till 230V respektive 400V.

ADVERT

Mest populära