All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Därför du inte ska tvätta golven med tvål och vatten

Endast en av tre tvättar golv med torr eller halvtorr mop sådana experter har länge rekommenderas. Det visar en undersökning av människors tvättvanor gjorda av YouGov för ISS.

- Tidigare tvättade vi golven för att bli av med smuts och smuts när vi gick in från utsidan. Idag är den mest lösa smutsen vi tvättar bort. Och då kan vi tvätta torktumlare, säger Stig Ronander, VD för rengöring i ISS.

Torktumlare smuts, torktumlare tvättmetoden rekommenderar.

Vi har blivit bättre att bära skor och stövlar när vi kommer in. Och vi använder mattor både utanför och inuti dörren. Därför är det damm som vi tar bort när vi städar inomhus.

- Dammpartiklar och lös smuts klämmar bara ut när vi använder en våt duk. med en fuktig mopp, en dammsugare eller en våt fiberduken tar bort damm lättare, nämnda rengörings expert.

Läs också:

Detta bör inte använda ättika för att

ren du dessa saker med vinäger gör det mer skada än nytta.

  • 6 tvätta misstag som förstör golvet

Inn med mopp

Fram till mitten av 1960-talet var det vanligt att använda tyg och kostsamt, både för professionell rengöring och för hemmabruk. Sedan kom moppen och revolutionerade tvätten.

- För dem som tvättar kontorsbyggnader och stora ytor blev det mycket enklare och effektivare med den breda moppen. Från att nå över ett klassrum per timme kunde de nu hantera det två gånger, säger Ronander.

Även i norska hem har många torkar ersatts med mopp under 90-talet. Detta gjorde tvätten mindre fysiskt krävande och rengöringen gick snabbare. Enligt experten är tvätt med mopp också mer hygienisk.

- Doppa duken i samma smutsiga vatten om och om igen med skopa och vatten. En mopp behöver bara lite fukt för att bli av med damm och smuts, säger Ronander.

I många fall anser han att det bästa är att endast använda en dammsugare. Vardagsrummet behöver vanligtvis inte tvättas varje vecka. I köket och på badrummet krävs å andra sidan mer fukt och starkare kemikalier.

- För att avlägsna fett- och hudrester krävs det rengöringsmedel som löser upp fett. Sedan finns det vatten och kemikalier, säger Ronander.

Läs också:

Ekonomiska tips för julstrecker

Så här klarar du julstrimlar utan att tömma din plånbok.

  • Tvätter du ditt målade golv på rätt sätt?

Säljaren mycket

Communication Manager Anne Gjemdal i Lilleborg säger att försäljningen av moppar har plockat upp kraftigt de senaste åren.

- Sedan vi lanserade floormobile med tillbehör 2000 så har vi sålt 1, 8 miljoner moppställ i Norge. Människor vill ha metoder som är enkla och effektiva när man väljer rengöringsmetoder och produkter. På en hektisk dag måste den inhemska tvätten ske snabbt, säger Gjemdal.

Stage Ronander i ISS anser att denna trend är bra.

- Mindre tvål och kemikalier sparar husets golv och ytor, men viktigast är det bra för miljön , säger verkställande direktören.

Chef på tvätt:

  • Det är bäst att använda så få kemikalier som möjligt för parkett och olika typer av lackerade trägolv. En fuktig trasa, mikrofiberduk eller mopphållare.
  • Obehandlade trägolv har å andra sidan en hel del vatten och grön tvål. I grön tvål finns det fett som går in i träet.
  • På plattor i badrum och kök kan starkare medel användas. Det finns ett antal medel i livsmedelsbutikerna som täcker behovet.

Få mer smarta tips - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

Läs också:

Konsumentekonomi sju råd

Vi i villaens ekonomins expert ger dig sju tips om hur du hanterar din privata ekonomi.

ADVERT

Mest populära