All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Använd därför inte för mycket tvättpulver i tvättmaskinen

Hur mycket tvättpulver ska du använda när du tvättar kläder? Det är många undrar.

- Norrmän använder för mycket tvättmedel i allmänhet. De nya typerna av tvättmedel är mycket kompakta, medan många av oss brukar använda så mycket som vi alltid har gjort. Dessutom kommer många av oss att vara på den säkra sidan, och vi lägger mer än vad vi behöver ", säger forskningschef Ingun Grimstad Klepp vid Norska Institutet för Konsumentforskning (Sifo) i ett pressmeddelande.

Kläderna blir inte renare

Enligt Klepp kan du inte rengöra kläderna med mycket pulver. Snarare tvärtom.

- Vad händer är att rester av tvättmedel finns kvar i kläderna. Dessutom är det mindre miljöeffektivt att använda mer än du behöver, särskilt eftersom tvålen måste rengöras ur vattnet, säger Klepp.

Hon kommer också ihåg att i Norge har vi så kallat mjukt vatten, vilket innebär att det innehåller mindre kalk än i andra länder. Ju mindre kalk, desto mindre tvättpulver du behöver använda.

Klepp rekommenderar människor att följa dosen på förpackningen du har och använda den som en ledtråd för hur mycket pulver du använder.

Läs också:

Överväg du att använda IKEAs köksskåp i badrummet?

Det bör hållas i åtanke, enligt experterna. Här förklarar de varför.

Korrekt rengöring av tvättmedel och bra underhåll av tvättmaskinen förhindrar sur lukt. Foto: Getty Images

Kan orsaka sur lukt

Fredrik Tønnesen, försäljningschef för Vitvaror på Elkjøp, drar flera fördelar med att använda rätt pulverbelopp.

- Tvättcykeln tar mindre tid, vilket sparar både el och vatten. Dessutom blir dina kläder mer slitna så att de tvättas längre än nödvändigt. En annan aspekt är att överflödigt tvål finns kvar, vilket får din maskin att lugna surt över tiden, säger Tønnesen.

Tvåltest i kläderna är också något att undvika. Parfymtvättpulvret ger ofta irritation för personer med känslig hud eller allergi, men kan även utveckla allergier hos personer som inte är allergiska mot tidigare.

Läs också:

Hur man gör brända mandlar (söt och salt)

Här får du två enkla recept på söta och salta mandlar. Perfekt julesnacks!

Råd om surt lukt:

  • Lämna tvättmaskinen efter att du har tvättat en diskbänk så att fukt försvinner.
  • Lämna inte för tvättad tvätt i maskinen - det kan orsaka sur lukt.
  • Kör regelbundet en högtemperaturhink för att förhindra dålig lukt. Bra tillfällen att göra är när du ska tvätta sängkläder, underkläder, handdukar etc. Dessa rekommenderas att tvätta minst 60 grader.
  • Rengör tvättmaskinen: Tvätta gummibandet runt öppningen och insidan av dörren med en fuktig trasa fuktad i varmt vatten och kör en tom maskin med minst 60 ° C med en rengöringsmedel till tvättmaskinen.

Källa: Plus-tid

ADVERT

Mest populära