All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Därför du inte ska använda halogenlampan i sovrummet

Den traditionella glödlampan togs ur marknaden i september och är historia. När du är klar måste du välja mellan halogen, glödlampor och ledlampor.

Många kanske inte vet mycket om skillnaden mellan dessa. Sammanfattningsvis kan man säga att de ger olika typer av ljus, varierande livslängd, pris och energieffektivitet. Utöver det finns det en viktig sak att notera: Använd inte halogenlökar i barnrummet eftersom det kan vara en brandfälla.

Varningar för halogen

Brandforskare Lars Petter Johansen från Elsäkerhet Norge har hjälpt till att avvärja mer skumma brandtillägg. Förra året var han med en familj i Hedmark som hade en halogenlampa som hängde i flickans sovrum i huset. Flickan tyckte om att sova med ljuset, men under natten löstes lampan från väggen.

- Moderen i huset vaknade av sin dotter hosta. När hon kom in i sitt sovrum var det ganska rökigt där. Halogenlampan hade fallit på madrassen i barnsängen och det var strax innan den sköt. Bara tillfälligheter innebar att tjejerna inte var förlorade, säger Johansen.

Röken som dödar

Han påpekar att inga egentliga flammor som är farliga i händelse av brand, men röken.

- Du röker sällan ur rök - på något sätt. Rök som bildas vid brand är mycket giftigt och har en sömnig effekt. Vissa typer av rök från eld kan vara så skadliga att det bara kräver några andetag innan det är dödligt. De flesta som dör i en brand dör av rök - inte själva branden, säger Johansen.

Mycket hög yttemperatur

LED-lampor utvecklas mycket lite värme och inte innehåller kvicksilver som kan vara skrämmande för ett barns rum genom att krossa. De rekommenderas därför i barnrummet. Foto: AlexMax

Krypningen av halogenlampan är att ytemperaturen hos sådana glödlampor blir mycket hög.

Se vilka lampor gör med ditt hem

- Jag har en temperaturmätning av en 50 watt halogenlampa i ca. 300 grader celsius. Med brandfarliga material för att stänga en halogenljuskälla vid den temperaturen är det bara dags att det börjar brinna. Dessutom är det naturligtvis mycket olyckligt om ett barn av misstag eller på grund av nyfikenhet berör sådana päron, säger Johansen.

Produkt- och testchef Jogrim Aabakken hos konsumentrådet instämmer.

- Halogenlampor utvecklar en hel del värme, vilket i värsta fall kan leda till en risk för brännskador, pyrande bränder och flammande bränder.

Han betonar att detta gäller alla olika halogentyper, inklusive pin-halogen, GU5, GU10 och MR11.

Testa dig själv: Är du skyddad mot eld?

rekommenderar fasta lampor

I allmänhet bör du undvika att bära lösa lampor som kan rivas eller snubbla i barnens rum.

- I ett barnrum ska alla lampor vara ordentligt väl inom räckhåll för sänglinne och gardiner. Det kan ofta vara lite vildt och en tänd lampa som stannar i en hög med ljus med ett ljus kan snabbt starta en eld. Barn är också frestade att ta mig till sängs, säger seniorrådgivare Tor Chr. Mortensen i Nelfo.

Använd LED-lampor i barnens rum

Detta är dödligt

Den tydliga fyrverkeriens rekommendation Johansen ersätter de brandfarliga halogenlamporna med LED-lampor, möjligen spara lampor.

- Barn är oförutsägbara och man kan aldrig vara säker nog. Jag skulle rekommendera att använda ledpäron i barnens rum. Dessa kostar lite mer än vanliga glödlampor, men du får betydligt lägre temperaturer och längre livslängd, säger Johansen.

Aabakken pekar ut en annan fördel med lederna, och det är att de inte innehåller kvicksilver som till exempel glödlampor gör.

- Ledlampor utvecklar mycket liten värme och innehåller inte kvicksilver som kan vara läskigt i ett barns rum genom att krossa, säger Aabakken.

Titta på Playstation, Laddare och Sockets

Och när du först fokuserar på elektrisk säkerhet i barnrummen är det också viktigt och tänk på laddare, playstation och bärbar dator i säng / soffa, säger Johansen.

- Elektrisk utrustning som denna bör placeras på platser där det finns god tillgång till luft och där den kan hållas sval. Det är också med detta som med halogenlökar, många exempel på historier där det har börjat brinna, säger Johansen.

I barnrummet bör du också försäkra dig om hålen i äldre eluttag.

- Moderna eluttag har inbyggt skydd mot att man pluggar andra än pluggar i eluttagen. Det får inte finnas några lösa värmare i barnrummen, säger Mortensen.

Läs också:

Undvik fågelskrämman från savepare

Uppdatera? Kolla in vår inspirationsguide

- Glöm hemgjorda juldekorationer

Beläggningar i spolen är brandfara

Minska brandrisken i bostäder och stugor

ADVERT

Mest populära