All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ta därför bort sminket

Det är inte så att du är dåsig kasta eller glömmer att tvätta. Men du tänker helt enkelt inte på det.

Innan du vet det har du märkt den vita badrumsdörren eller dörrramen med dina fingeravtryck i färg. Och du kommer inte att få det dåligt igen heller.

En omöjlig

Makeup Artist Sølvi Strifeldt har arbetat i branschen i 12 år och har haft samråd med både tidningar och privatpersoner. Ibland måste hon också ge dem städtips.

Varför är stiftelsen särskilt svår att ta bort?

- Jag tror att det är en kombination av fuktgivande ingredienser, pigment, syre och olja, och ibland alkohol, förklarar Strifeldt.

- Sminke är gjord för att vara länge och sitter bra, så mycket lockar så mycket in i fibrerna i både trä och textilier.

Plant Open Oliva är makeupkonstnärens hemliga vapen mot svåra fläckar på textilier. Foto: Sølvi Strifeldt

Komma igång så snart som möjligt

Malin Skaar, konsumentfrågor i Lilleborg, kan göra en eller två saker om fläckborttagning. Hon säger att generellt smink kan vara svårt att bli av med, och att du ska ta bort fläckarna så fort som möjligt.

Läs också: 20 saker du behöver för det perfekta badrummet

- När det gäller textilier, bör du förbehandla området med flytande diskmedel. Låt det fungera i ca. 30 minuter och tvätta sedan i maskinen vid den högsta temperaturen du vågar. Ju högre temperaturen desto bättre förklarar hon.

- Om du gör en smink på dörrramen, torka den med en våt torka. I grund och botten kommer det att bli bra.

När olyckan är ute ...

Om grunden till en vägg eller dörr finns och du inte kan ta bort den på en gång använder Sølvi Strifeldt vanligtvis en mikrofiberduk och kallt vatten för att ta bort fläcken. Om å andra sidan det är svårt att komma undan, använder hon vegetabilisk juice (tillgänglig för hälsokostaffärer) vatten och en köksvamp innan hon torkar över med mikrofiberduk.

Finns fläcken extra svår, hon hittar den så kallade "magiska suddgummin" - magisk svamp - som innehåller ämnet melaminskum. Men hon varnar för att det kan bleka matt och målade ytor.

Före och efter med lite grönsaksjuice, vatten och en svamp. Foto: Sølvi Strifeldt

Rostfria kläder

Kläder med kosmetika kastas i tvättmaskinen med Vanish Oxi Action Gel hemma hos Strifeldt.

Om fläcken måste gå genast kan Heptan (säljs på apoteket) använda matolja och diskmedel, eller tvätta med tvållösning, lösa problemet.

Vem har inte spillt nagellack på dukar, sängkläder eller en t-shirt? Ren aceton är åtminstone vad du ska ta bort det med. Kom ihåg att inte alla kläder kan klara det här, så försök en liten plats som inte är kritisk innan du "suger" tvätten i ett lösningsmedel, rekommendera Strifeldt.

Gör så här:

Nedan hittar du en stegvis guide för att avlägsna grunden med vanlig rapsfröolja och zalo. Om fläcken fortfarande visas efter en runda, upprepa endast processen.

Steg 1: En ren och vit topp utan några fläckar som blir bara vita efter en rund makeup öl.

Steg 2: Förhoppningsvis är din tvätt inte smurt med så mycket färg, men på så sätt ser du processen i större skala.

Steg 3: Här är hela tvätten blöt i matolja. Kom ihåg att sprida området där sminken sitter fast; inte bara platsen själv.

Steg 4: Zalo är fettlöslig, och tillsammans med olja måste det kunna ta bort tuffa sminkpunkter.

Massor av zalo och olja i tvätten och använd dina händer korrekt för att distribuera produkterna bortom. När du gnider och skrubbar, kommer sminken att försvinna lite efter ett tag.

Steg 5: Tvätten ser ut som en runda olja och zalo. Om du inte är nöjd med resultatet, upprepa processen tills tyget är vit igen.

Läs också: Ser du att det här är samma rum?

Steg 6: Skölj av oljan och tvålen i duschen ...

Steg 7: Och tips, då har du tagit bort fläcken!

Fett tar bort fett

Använd inte dina händer och fingrar för att applicera smink på ansiktet som en försiktighetsåtgärd. Investera i bra sminkämnen som du tvättar ofta och lämna dem i en stadig kopp för att undvika spill.

Läs också: 14 saker som alla upplever på IKEA

Men om du föredrar att använda fingrarna rekommenderar Strifeldt att du har ett våttorkarpaket.

- Använd inte handdukar för att torka och tvätta händerna med en tvål. Det bästa att ta bort djärva produkter är fet. Växtsoppa innehåller olja som löser upp fett och gör det möjligt att blanda i vatten, säger hon.

Genom åren har man försökt några av dem att ta bort sminkmärken: rakkräm, hårspray, natrium och många märken av tvättmedel.

- Några av teknikerna kan innehålla blekmedel och därmed förstöra textilier, var därför medveten, varna Strifeldt.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära